Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Η Εύβοια, ουραγός στα προγράμματα και τα κονδύλια

«Η Εύβοια, ο μεγαλύτερος νομός της Στερεάς Ελλάδας, είναι ουραγός στα επενδυτικά προγράμματα και στην απορρόφηση κονδυλίων». Αυτή η δήλωση του προέδρου του περιφερειακού τμήματος ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Λαγού στη «δημοκρατία» εξηγεί κατά ένα σημαντικό μέρος την υστέρηση του νομού. Ο κ. Λαγός συμπληρώνει ότι «η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του νομού ποτέ δεν διεκδίκησε αυτό που εδικαιούτο η Εύβοια και δεν αξίωσε τη θέση της ανάμεσα σε νομούς πληθυσμιακά και εδαφικά πολύ μικρότερους». Παράλληλα, διαπιστώνει έλλειψη πολιτικής βούλησης για πολλά χρόνια, η οποία «έχει καταντήσει την Εύβοια επαίτη αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Το παρόν για τον νομό είναι γκρίζο. Χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος ανατολικής Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου:

«Η Εύβοια, όπως και όλη η υπόλοιπη χώρα, βιώνει μια βαθιά ύφεση, με κόστος σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς. Συνέπειες τραγικές στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε όλους τους κλάδους παραγωγικών δραστηριοτήτων. Πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησε συστηματικά η αποβιομηχάνιση της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας και παράλληλα η απαξίωση του εργατικού δυναμικού, που απασχολείτο στις βιομηχανίες».

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγό, «χρειάζονται αποφασιστικά αναπτυξιακά βήματα που θα αποκαταστήσουν την Εύβοια ανάμεσα στους υπολοίπους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και θα την κάνουν πρωταγωνιστή σε οικονομικό επίπεδο». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο καταξιωμένος οικονομολόγος εκτιμά ότι επιβάλλεται να γίνουν τα ακόλουθα:

Χάραξη οδικού άξονα που θα διασχίζει όλη την Εύβοια και θα ενώνει τη βόρεια με τη νότια, με αποκατάσταση βέβαια του υπάρχοντος δικτύου.

Αναβάθμιση, κατά προτεραιότητα, του τουρισμού για την προσέλκυση επισκεπτών με υψηλά εισοδήματα και ενθάρρυνση της μόνιμης ή εποχικής διαμονής.

Δημιουργία τουριστικών υποδομών, η οποία θα φέρει ουσιαστική ανάπτυξη σε περιοχές που τώρα απλά είναι προορισμοί χαμηλού τουριστικού κόστους.

Ενθάρρυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ήπιου τουρισμού, όπως αγροτουρισμού, αλιευτικού, θρησκευτικού, φυσιολατρικού, ιαματικού, συνεδριακού, διευκόλυνση της κρουαζιέρας (με δημιουργία λιμένων) και προσέλκυση ξένων τουριστών, αλλά και Ελλήνων από την ηπειρωτική και ορεινή Ελλάδα.

Εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος λιμένος και κατασκευή νέου στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. Ουσιαστικός μοχλός προόδου για όλη την περιοχή, η ανακατασκευή του λιμένος της Κύμης, οποίος θα αποτελεί πύλη στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση τους κόστους των θαλάσσιων μεταφορών. Προϋπόθεση, βέβαια, η δημιουργία του οδικού άξονα από Χαλκίδα έως Κύμη.

Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με σύγχρονα προγράμματα και νέες μορφές καλλιεργειών.

Βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και ενθάρρυνση και διευκόλυνση των επενδυτών για υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ενίσχυση της Εύβοιας, ως νομού με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, με εντατικά προγράμματα απορρόφησης ανέργων και επιχορήγησης των δημιουργούμενων νέων θέσεων εργασίας.

Φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που δεν μειώνουν θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργούν νέες.

Στήριξη των υπαρχουσών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που προσφέρουν πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα, και γενικότερα θέσπιση κινήτρων, ώστε οι επιχειρήσεις να στρέφονται προς την κατεύθυνση των εξαγωγών. Υπάρχουν στην περιοχή επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν και την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια για να στηρίξουν τέτοιες επιλογές.

Επιστροφή του ΦΠΑ αυτών των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να συνεχίσουν και να σταθούν ανταγωνιστικά στις αγορές που δραστηριοποιούνται, διατηρώντας τη θέση τους.

Εξέλιξη του «προαστιακού σιδηρόδρομου» στην κυριολεξία σε προαστιακό, αφού η καθημερινότητα είναι τέτοια που η άμεση και γρήγορη πρόσβαση στην πρωτεύουσα είναι αναγκαιότητα για πολλούς Χαλκιδαίους.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ