Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Η Εύβοια στο… κόκκινο

Aνεργία στα ύψη, ραγδαία μείωση εισοδημάτων, άθλιο οδικό δίκτυο, ελλιπείς υποδομές, κατάργηση και συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών. Οι κάτοικοι του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας της Εύβοιας γνωρίζουν τη στυγνή όψη του κράτους, που τους θυμάται μόνο όταν είναι να πάρει αποφάσεις σε βάρος τους!

Η κατάσταση σε αυτή την πανέμορφη, αλλά εγκαταλελειμμένη περιοχή της βόρειας Εύβοιας επιδεινώνεται συνεχώς και οι κάτοικοι που έχουν απομείνει αγωνίζονται να επιβιώσουν στον τόπο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα πυροδότησε προχθές συμβολικές ενέργειες διαμαρτυρίας από τον δήμο και τους πολίτες. Ετσι, οι δημοτικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές, ενώ με πρωτοβουλία του δήμου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο του Προκοπίου, όπου έγινε και συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού (κατ’ ευφημισμόν, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους και δύσκολους δρόμους της χώρας) Χαλκίδας – Ιστιαίας.

Ας δούμε όμως ειδικότερα τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας:

Σοβαρή είναι η έλλειψη υποδομών, με επίκεντρο το απαράδεκτο οδικό δίκτυο -εκτός του ότι είναι επικίνδυνο, τον χειμώνα η κυκλοφορία διακόπτεται σε διάφορα σημεία- που απ’ ό,τι φαίνεται δύσκολα θα βελτιωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μελέτες του κεντρικού δρόμου Ψαχνά – Ιστιαία στο σύνολό τους είναι ημιτελείς και μάλιστα ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής Παγώντα – Αγ. Γεώργιος Προκοπίου δεν έχει καν ανατεθεί.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η ανεργία στην περιοχή, μετά το κλείσιμο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αφού δεν υπήρξε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα που να καλύψει τις χαμένες θέσεις εργασίας. Η ανεργία πλήττει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών, εκτινάσσοντας την φτώχεια και τη δυστυχία.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχονται κυβερνητικές αποφάσεις και παραλείψεις όσον αφορά δημόσιες υπηρεσίες να υποβαθμίσουν περαιτέρω την περιοχή. Ετσι, καταγράφεται:

-Ελλειψη γιατρών και βασικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας.

-Κατάργηση τμημάτων ΙΚΑ.

-Σχεδιασμός κατάργησης της ΔΟΥ.

-Κατάργηση και συρρίκνωση αστυνομικών τμημάτων, λιμενικών σταθμών και πυροσβεστικών κλιμακίων.

-Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Μια από τις συνέπειες των οξυμένων προβλημάτων είναι και η δραματική πληθυσμιακή μείωση. Από τα πρώτα στοιχεία της απογραφής που έγιναν γνωστά προκύπτει ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί πάνω από 30%!

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου, ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας πραγματοποίησε κύκλο ενημέρωσης των δημοτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην κακή οικονομική κατάσταση του νεοσύστατου δήμου, με το ύψος του χρέους που παρέλαβε από τους τρει συνενωθέντες δήμους να ανέρχεται σε 8.200.000. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του χρέους αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και κατ’ επέκταση τη μείωση των επιτοκίων και των καταβαλλόμενων δόσεων. Παράλληλα, θα υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτακτικές ανάγκες των παλιών δήμων.

Στην προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι. Ο δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός, αφού ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την ανταπόκριση στο αγωνιστικό κάλεσμα του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, υποσχέθηκε ότι ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν θα συνεχιστούν έως ότου «βρουν δικαίωση τα αιτήματα για υποδομές, για σύγχρονες και αποδοτικές υπηρεσίες, για εκπαίδευση που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και για δημιουργία θέσεων απασχόλησης προς όφελος των κατοίκων αυτής της δοκιμαζόμενης επί σειρά ετών κοινωνίας».

Στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της επιχείρησης ύδρευσης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ