Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Η φαεινή ιδέα για τους τζαμπατζήδες

Με διπλασιασμό των ελέγχων στους περισσότερους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του μετρό, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, με κίνητρα για τη διακράτηση των χρησιμοποιημένων εισιτηρίων (από τον Οκτώβριο με 10 ακυρωμένα εισιτήρια οι επιβάτες θα κερδίζουν ένα νέο) και την πώληση εισιτηρίων από τους οδηγούς τρόλεϊ και λεωφορείων, το υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ).

Στόχος του υπουργείου, όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικήσεις και σωματεία των ΜΜΜ, είναι ο περιορισμός της λαθρεπιβίβασης κατά 50% μέχρι τέλους του 2012. Οι απώλειες εσόδων για τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ είναι τεράστιες, με την ηγεσία του υπουργείου να εκτιμά ότι αν καταπολεμηθεί η εισιτηριοδιαφυγή θα περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Από τη Δευτέρα οι έλεγχοι σε 16 επιλεγμένους σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, του ηλεκτρικού και του προαστιακού θα διπλασιαστούν σε διάρκεια, προσωπικό και ένταση. Στους συγκεκριμένους σταθμούς οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί από ομάδες ελεγκτών που θα εργάζονται σε δύο βάρδιες ημερησίως (8 ώρες). Για τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία το υπουργείο προχωρά στη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου επιβίβασης επιβατών από την μπροστινή πόρτα (αρχικά σε γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση) με επίδειξη εισιτηρίου/κάρτας στον οδηγό. Σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου στο λεωφορείο από τον οδηγό. Επιπλέον, θα υπάρξει συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει διαστάσεις.

Από τον Οκτώβριο οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράζουν δεσμίδα των 10 εισιτηρίων με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου. Για να περιοριστεί το φαινόμενο της ανταλλαγής εισιτηρίου μεταξύ επιβατών, οι τελευταίοι θα κερδίζουν ένα δωρεάν εισιτήριο αν παραδώσουν 10 μεταχειρισμένα στα ταμεία των ΜΜΜ.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς προγραμματίζεται η εγκατάσταση συστήματος εισόδου και εξόδου με μπάρες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μέσω του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ