Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Η Φωκίδα, θύμα του «Καλλικράτη»!

Ηταν που ήταν υποβαθμισμένη και απομονωμένη, στερούμενη σύγχρονης οδικής σύνδεσης με το κέντρο η Φωκίδα, ήρθε και ο «Καλλικράτης» να τη βυθίσει περισσότερο στο τέλμα της ύφεσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησής μας με τον περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Παπαθανασίου, ο οποίος μάς περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση ως εξής:

«Εχουν περάσει ήδη οκτώ μήνες από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι σε όλους γνωστή η αποτυχία του σε ζητήματα που υποτίθεται ότι θα έλυνε με τη δημιουργία του. Η Φωκίδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εφαρμογής, με αποτέλεσμα ο νομός να έχει περιέλθει σε τέλμα, όσον αφορά τις αναπτυξιακές του προοπτικές, αλλά και τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε την εξής κατάσταση: Δραματική έλλειψη των απαιτούμενων χρημάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα συνήθη έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και νέα έργα υποδομών που έχουν σχεδιαστεί και παραμένουν στα χαρτιά. Κατακερματισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, αιρετής Περιφέρειας και δήμων, με αποτέλεσμα την απραξία κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας. Μεγάλες καθυστερήσεις στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων που θα καταπολεμήσουν τις ανισότητες και θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Σημειώστε ότι μόλις τώρα ξεκινάει η διαχείριση του ΕΣΠΑ από τις αιρετές περιφέρειες, έπειτα από ακατανόητη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα την πλήρη ανυπαρξία σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, που θα μπορούσαν να μεταβάλουν την Περιφέρειά μας και τη χώρα ολόκληρη σε εργοτάξιο με προφανείς ευεργετικές συνέπειες, ειδικά σήμερα, σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης. Επομένως, η μέχρι τώρα λειτουργία του “Καλλικράτη” ήρθε να επιβεβαιώσει όλους τους ενδοιασμούς όσων θεωρούσαμε πρόωρη και χωρίς ενδελεχή σχεδιασμό τη μεταπήδηση στο νέο πλαίσιο, που πλέον διέπει τις σχέσεις του πολίτη με την τοπική και κεντρική εξουσία».

Επιπλέον, ο Κώστας Παπαθανασίου επισήμανε την παντελή απουσία σχεδίου και οράματος για τον νομό από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, δήλωσε στη «δημοκρατία»:

«Με δεδομένο ότι, δυστυχώς, τη μοναδική βουλευτική έδρα στον νομό κατέχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του 2009, γίνεται συστηματική προσπάθεια από ομάδα νέων και έμπειρων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού μας και εμένα προσωπικά, ως μοναδικού εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να ασκήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά και να συμβάλουμε στην ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες της περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει όλη η Ελλάδα, εδώ στη Φωκίδα η ύφεση, η μιζέρια, ο μαρασμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ως αποτέλεσμα των αδιέξοδων πολιτικών του παρελθόντος, φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της δοκιμαζόμενης ελληνικής περιφέρειας. Χαρακτηριστικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα δεν έχουν κανένα σχέδιο για την ανάπτυξή της. Ετσι, παρακολουθούν εδώ και δύο χρόνια αμέτοχοι και άβουλοι τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής μας, τη διογκούμενη ανεργία, την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας, την εγκατάλειψη συγκεκριμένων και εγκεκριμένων προγραμμάτων ανάπτυξης, όπως το πρόγραμμα ΠΑΜΦΩΚΙΣ, ύψους 120.000.000 ευρώ, και άλλα πολλά». 

«Μόνη ελπίδα μας, το ΕΣΠΑ»

Σ’ αυτό το ζοφερό σκηνικό, οι προσπάθειες για την αναστροφή του κλίματος στη Φωκίδα δεν λείπουν, με τις ελπίδες να στρέφονται αποκλειστικά στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Εχουμε δεσμευτεί να συμβάλουμε, προκειμένου η Φωκίδα να μπορέσει επιτέλους να ξεφύγει από την αναπτυξιακή “σκιά” των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτεί τον τεράστιο φυσικό της πλούτο, τους γεωργικούς της πόρους και τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού της γεωργίας της, την αυξανόμενη ζήτηση νέων μορφών τουρισμού, τη λειτουργία επιχειρήσεων εξόρυξης του βωξίτη με πρόσθετους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, την ήπια αξιοποίηση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως είναι η λίμνη του Μόρνου, ο ορεινός όγκος του Παρνασσού, της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης, όλη η παραλιακή ζώνη από Ιτέα έως Χιλιαδού, ο ελαιώνας της Αμφισσας, η ΖΟΕ Δελφών, κ.λπ.

Με δεδομένο ότι Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν υφίσταται πλέον, αποτελεί μονόδρομο η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και κάθε είδους ευρωπαϊκού προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η ανάταξη της χειμαζόμενης οικονομικής δραστηριότητας στον νομό».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ