Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Η φτώχεια φέρνει και ρύπανση!

Μια έμμεση συνέπεια της βαριάς οικονομικής κρίσης υφίσταται το τελευταίο διάστημα ο Βόλος, ο οποίος σήμερα γιορτάζει τον πολιούχο του Αγιο Νικόλαο. Πρόκειται για την αύξηση του επιπέδου των ατμοσφαιρικών ρύπων, που ανησυχεί τους κατοίκους της πόλης και σημαίνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι βασικές αιτίες του ανησυχητικού φαινομένου -σε συνδυασμό βεβαίως με την τοπική γεωμορφολογία και το μικροκλίμα της περιοχής- είναι οι ακόλουθες:

1. Η αλόγιστη καύση πλαστικών και καλωδίων. Μεγάλες ποσότητες καλωδίων συγκεντρώνονται από οπουδήποτε και καίγονται ανεξέλεγκτα -κυρίως από αθίγγανους- σε ανοιχτούς χώρους στις παρυφές της πόλης, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο χαλκός τους, ο οποίος στη συνέχεια πωλείται. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βρίσκεται τελευταία σε έξαρση.

2, Η συχνή χρήση τζακιών και ξυλόσομπων στις κατοικίες. Επειδή πλέον αρκετοί Βολιώτες, ευρισκόμενοι σε δυσχερή οικονομική θέση, αδυνατούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, καταφεύγουν στα τζάκια και στις ξυλόσομπες για θέρμανση. Είναι τέτοια η έκταση της χρήσης των μέσων αυτών που η οσμή του ξύλου είναι έντονη στην πόλη, κυρίως κατά τις κρύες μέρες και νύχτες. Μάλιστα, ορισμένοι, όταν δεν επαρκούν τα ξύλα, για να ζεσταθούν, καίνε εμποτισμένη με χημικές ύλες ξυλεία, πλαστικά, ελαστικά και γενικά άχρηστα αντικείμενα, που μπορούν να προκαλέσουν έως και μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα και επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον!

3. Η έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε αρκετά κτίρια.

Είναι φανερό ότι οι παραπάνω αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται από τον Νοέμβριο στον Βόλο εδράζονται στην ανέχεια πληθυσμιακών ομάδων. Και καθώς οι οικονομικά αδύναμοι δεν αναμένεται να μειωθούν -αντιθέτως- τους επόμενους μήνες, ενώ ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά, είναι λογικό η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας να μην κοπάζει.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που άπτεται της δημόσιας υγείας, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και εγρήγορσης οι Διευθύνσεις Υγείας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικό κλιμάκιο ενεργοποιήθηκε προς την κατεύθυνση των εντατικών ελέγχων σε 24ωρη βάση, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι πηγές εκπομπής των σωματιδίων και των ρύπων και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Επίσης, προ ημερών συνεδρίασε σε διευρυμένη μορφή η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με κύριο θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας επισημαίνει τις υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Είμαστε προσηλωμένοι στον εξής στόχο: οι παραβάτες, που προκαλούν με τις ενέργειές τους ή τις παραλείψεις τους βλάβη στην υγεία μας, υποβαθμίζοντας και ρυπαίνοντας το περιβάλλον, θα λογοδοτούν στην κοινωνία και θα τιμωρούνται από τις αρμόδιες αρχές» δηλώνει με έμφαση. Ωστόσο, επισημαίνει την αριθμητική ανεπάρκεια του προσωπικού γι’ αυτή την αποστολή και προβάλλει το αίτημα ενίσχυσής του με εξειδικευμένα στελέχη.

 

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του σταθμού μέτρησης των επικίνδυνων σωματιδίων

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του σταθμού μέτρησης και την προσθήκη αναλυτών νέων ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων για την ασφαλέστερη παρακολούθηση της κατάστασης.

Το σχετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου -περιλαμβάνει όργανα μέτρησης αέριων ρύπων (διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, όζον), αιωρούμενα σωματίδια (10pm, 2,5pm) και βαρέα μέταλλα- έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, συγκροτείται άμεσα επιτροπή, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων επιστημονικών φορέων, που θα αποφασίσει τα όρια επιφυλακής και συναγερμού και θα σχεδιάσει έκτακτα μέτρα για επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ