Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Η φυγή της επιστημονικής ελίτ

«Τρομάζω για την κοινωνία μας, όταν φεύγουν τα καλύτερα μυαλά της στο εξωτερικό». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εκφράζει με αυτόν τον εύγλωττο τρόπο την ανησυχία και την αγωνία του για τη φυγή σημαντικού μέρους του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής και οικονομικής τύχης στην ξενιτιά. Καθηγητής Πνευμονολογίας ο ίδιος, βιώνει στον χώρο του την «αιμορραγία» Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι μη βρίσκοντας δουλειά εδώ αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Επιπλέον αναφέρει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιστημόνων, που ενώ εξελέγησαν διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η καθυστέρηση πρόσληψης τους υποχρεώνει να εργάζονται στις ΗΠΑ και την Ελβετία, και θεωρείται δύσκολο να επιστρέψουν.

Παλιά ήταν οι Ελληνες εργάτες που έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς. Σήμερα φεύγουν οι πτυχιούχοι, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να στερείται -ίσως για πάντα- ένα σημαντικό τμήμα του επιστημονικού και πνευματικού ανθού της.

Ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας στη «δημοκρατία», επισημαίνει τις πρόσθετες δαπάνες που επιβάλλει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η πολυεδρικότητα (εγκαταστάσεις του είναι στον Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα), αλλά και η λειτουργία τμημάτων του σε αναπαλαιωμένα κτίρια του Βόλου, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης συντήρησης. Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστή η υποχρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον τα τμήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Βιοχημείας δεν διαθέτουν ιδιόκτητα κτίρια και το πανεπιστήμιο υποχρεώνεται να νοικιάζει!

Βάσει του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλείται να εξεύρει άλλους πόρους -χορηγίες, δωρεές κ.λπ.- σε αντιστάθμισμα της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης. «Θα βιώσουμε τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τα δημόσια πανεπιστήμια» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, προσθέτοντας ότι αφενός η εξασφάλιση νέων πηγών χρηματοδότησης είναι δύσκολη στην παρούσα φάση και αφετέρου απαιτεί την αλλαγή αντίληψης της τοπικής κοινωνίας για το πανεπιστήμιο και τον ρόλο του.

Στον αντίποδα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μολονότι είναι σχετικά νέο, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της νεολαίας της περιφέρειάς του, διαθέτοντας ειδικότητες συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας. Ετσι το 70% των φοιτητών του προέρχεται από τη Θεσσαλία. Νέοι που σπουδάζουν σε αξιόλογες σχολές, στον τόπο τους. Ακόμα η Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τις υψηλού επιπέδου παροχές υγείας, ανέκοψαν το ρεύμα Θεσσαλών (υπολογίζονταν σε 30.000 ετησίως) προς άλλες πόλεις για εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ.

Οσο για τις προτεραιότητες των πρυτανικών αρχών, ο κ. Γουργουλιάνης είναι ξεκάθαρος: «Σε αυτή τη φάση ένας είναι ο στόχος, πώς θα προσφέρουμε στους νέους, οι οποίοι με μεγάλες θυσίες των οικογενειών τους και δικούς τους κόπους σπουδάζουν στο πανεπιστήμιό μας, το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Γι’ αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και κίνητρα για τους διδάσκοντες, οι οποίοι πλήττονται από τις περικοπές αποδοχών».

Καχριμάνης: Να μη χαθεί ο χαρακτήρας της «Δωδώνης»

Ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο το ιδιοκτησιακό μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, πραγματοποιήθηκε προχθές στα Ιωάννινα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι σημείο αναφοράς για την Ηπειρο και είναι καθολική απαίτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, των παραγωγών αλλά και των φορέων να διασφαλιστεί ο κοινωνικός και ηπειρωτικός χαρακτήρας της. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η βασική πρόταση είναι να παραμείνει η Δωδώνη στο σημερινό της καθεστώς και στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν καταστεί δυνατό το πλειοψηφικό πακέτο να περάσει στους παραγωγούς και τους φορείς της Ηπείρου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωσε:

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, δεν μπορεί η Δωδώνη να χρησιμοποιείται για προσωπικές στρατηγικές. Ειδικά δε στη σημερινή περίοδο των ραγδαίων εξελίξεων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ιδιοκτησιακή αντίληψη. Εάν υπάρχουν δυνατότητες εξαγοράς των μετοχών από τους φυσικούς φορείς, ας μεριμνήσουν σήμερα κιόλας να το αποδείξουν έμπρακτα. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, εκτός από την ηθική συμπαράσταση, που ζητούν από τους υπόλοιπους Ηπειρώτες ας τους δώσουν τη δυνατότητα να εξετάσουν και να συνδράμουν σε κάθε εφικτή λύση».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ