Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Η Γερμανία παίρνει και τα όπλα

Υπό… γερμανική κατοχή δεν αποκλείεται να βρίσκονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας μας, καθώς είναι πολύ ψηλό το ενδιαφέρον γερμανικών εταιριών για να ελέγξουν απόλυτα τους ελληνικούς αμυντικούς οίκους και κατά συνέπεια την αμυντική και, εν πολλοίς, επιχειρησιακή στρατηγική της χώρας.

Οι βασική γερμανικοί στόχοι αφορούν την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ενώ ο έλεγχος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) αποτελεί πάντα βασικό στόχο και επιδίωξη της EADS και αυτό προκειμένου να αποβάλει τις ΗΠΑ οριστικά από το παιχνίδι ελέγχου της εταιρίας. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», ότι το θέμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της γερμανικής «Ομάδας Κρούσης», που έχει αναλάβει πρακτικά και την επιτροπεία της χώρας (Φούχτελ και Ράιχενμπαχ).

Το θέμα της αποκρατικοποιήσεων γενικότερα αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ειδικότερα βρίσκεται στην κορυφή των ζητημάτων ολόκληρης της γερμανικής ομάδας, ξεκινά από την κορυφή της «πυραμίδας», δηλαδή την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και φτάνει ως τον Γιοακίμ Φούχτελ.

Αυτή άλλωστε θα είναι και η «ανταμοιβή» τους για τη «βοήθεια» που προφέρουν στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τρεις ανωτέρω βιομηχανίες, οι οποίες συνολικά απασχολούν περί τους 2.500 εργαζομένους, αλλά συγκεντρώνουν και την αφρόκρεμα των Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών αλλά και την τεχνογνωσία «know-how» τεχνολογιών, που, αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, εντούτοις αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας σε πολλά προγράμματα της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και της βιομηχανίας της χώρας, γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ δείχνουν η Rheinmetall AG και η αμαρτωλή ΜΑΝ (έχει κατηγορηθεί για σκάνδαλα στη Γερμανία). Η Rheinmetall AG με την αγορά των ΕΑΣ ελπίζει σε προγράμματα τα οποία αφορούν τα πυρομαχικά των 120 χλστ. των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL/A4, αλλά και τα πυρομαχικά των αυτοκινούμενων συστημάτων πυροβολικού M-109 και πιο ειδικότερα των 223 Μ109 Α3GA2, που παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός από τα γερμανικά αποθέματα το 2010.

Παράλληλα η αγορά της ΕΛΒΟ -για την οποία η Rheinmetall AG έχει καταθέσει επίσημη πρόταση- έχει ως «ορίζοντα» το μεγάλο πρόγραμμα των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, το οποίο εκκρεμεί -μαζί με πολλά άλλα προγράμματα, είναι η αλήθεια- και αφορά πιο συγκεκριμένα το πανάκριβο TOMA PUMA, το οποίο παράγεται στη Γερμανία από την κοινοπραξία μεταξύ των εταιριών Krauss – Maffei Wegmann και Rheinmetall Landsysteme.

Ταυτόχρονα η ΜΑΝ αποσκοπεί στο πρόγραμμα αντικατάστασης των τροχοφόρων του Ελληνικού Στρατού, το οποίο αριθμεί περί τα 11.000 οχήματα, αλλά και όλη η απαίτηση των Ε.Δ. να μην καλυφθεί παραμένει ένα μεγάλο πρόγραμμα, ακόμη και στην περίπτωση που θα καλυφθεί μόνο το ένα τρίτο της αγοράς αυτής. Τέλος, αν και η ΕΑΒ είχε αρχικά εξαιρεθεί από το «μενού» των αποκρατικοποιήσεων, το θέμα φαίνεται ότι επανέρχεται, καθώς η EADS προσδοκά την οριστική «έξωση» των Αμερικανών από την εταιρία και μέσω αυτής την κατοχύρωση προγραμμάτων για την Πολεμική Αεροπορία.

Ουρανία Γαλανού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ