Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Η γούνα «ζεσταίνει» την εθνική οικονομία

Παρέχοντας περίπου το 6% του συνολικού συναλλάγματος που εισρέει ετησίως στη χώρα και έχοντας καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, η ελληνική γουνοποιία δεν απολαμβάνει της δέουσας προσοχής και στήριξης από το κράτος.

Εξ ου και οι εκφράσεις δυσαρέσκειας από τους εκπροσώπους του κλάδου, με την ευκαιρία της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας (International Fur Fair), που πραγματοποιήθηκε 28-31 Μαρτίου στo EXPO ATHENS Aνθούσας. Ο πρόεδρος του διοργανωτή Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Δημήτρης Τσιουχαδάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στάθηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων -είπε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό φόρων στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης-, αλλά και στις συνεχείς αλλαγές των φορολογικών κανόνων, που δυσκολεύουν τον όποιο σχεδιασμό. «Η Πολιτεία δεν μας στηρίζει, παρότι είμαστε η τετάρτη παραγωγική δύναμη της χώρας» τόνισε. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την εξαίρεση, μέχρι πρότινος, των επενδύσεων σε φάρμες γουνοφόρων ζώων από επιδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σημείωσε δε ότι η σημερινή ελληνική παραγωγή 800.000 δερμάτων θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Ναούμ Δίντσιος επισήμανε ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να συνδράμει την ελληνική γουνοποιία με ανέξοδες κινήσεις, όπως η αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας και η άρση του εμποδίου της βίζας για τους Ρώσους τουρίστες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ευελιξία σε σχέση με τη βίζα θα εκτόξευε τους επισκέπτες από τη Ρωσία στους 4.000.000-5.000.000, με την αντίστοιχη ώθηση στη γουνοποιία -η πλειονότητα των Ρώσων ενδιαφέρεται για αγορά γούνας από την Ελλάδα- και στον τουρισμό…

Η ελληνική γούνα συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία, ενώ η θέση της στην παγκόσμια αγορά είναι κορυφαία, έχοντας μεγάλο αντίπαλο την Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις επεξεργάζονται το 20% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων για ίδιο λογαριασμό και παράγουν το 30% των προϊόντων γούνας παγκοσμίως, διεκδικώντας μάλιστα τα πρωτεία στην τεχνική κατεργασία. Ισχυρό ατού τους είναι η εξαιρετική ποιότητα σε συνδυασμό με την φινέτσα, ενώ η Καστοριά αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής γουναρικών στην Ευρώπη.

Η Διεθνής Εκθεση Γούνας της Αθήνας γίνεται θεσμός, έχει τάση ανάπτυξης και προοπτικές να επισκιάσει ακόμη και την αντίστοιχη του Μιλάνου, που θεωρείται η κορυφαία στην Ευρώπη. Τις προηγούμενες ημέρες προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων πολλοί ήταν από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Τουρκία.

Παρουσιάστηκαν οι νέες κολεξιόν 14 εταιριών, καθώς και οι δημιουργίες νέων σχεδιαστών, μέσω διαγωνισμού που διοργανώθηκε για πρώτη φορά. Για την επόμενη χρονιά οι διοργανωτές προγραμματίζουν τη μεταφορά της έκθεσης σε μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο 20.000 τ.μ.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ