Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Η γραφειοκρατία «ξεραίνει» τις βιολογικές καλλιέργειες

Μόνο με τα μεγάλα λόγια του Αθ. Τσαυτάρη, επιστήθιου φίλου του Ευ. Βενιζέλου, περί «μεγάλης στροφής στη λεγόμενη ποιοτική γεωργία», κινδυνεύουν να μείνουν οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων. Διότι, παρά τις δηλώσεις του καθηγητή για τα 191.000.000 ευρώ που βρέθηκαν προκειμένου «να υποστηρίξουμε τους γεωργούς να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες», τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων των καλλιεργητών για το μέτρο 214 Βιολογική Γεωργία φτάνει το 90%! Την ίδια ώρα, δεν λείπουν τα προβλήματα και για προγράμματα παλαιότερων ετών. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από το 2009, κυρίως εξαιτίας ατελειών και προβλημάτων που παρουσίασε το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των Επιδοτήσεων), μετά την ψηφιοποίηση του 2009, και τα οποία έως σήμερα δεν έχουν επιλυθεί.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη δικαιούχων στα προγράμματα της Βιολογικής Γεωργίας, είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κιλκίς απορρίφθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων, στη Λακωνία και στο Ηράκλειο το 90% κ.ο.κ.

Ολα αυτό το γραφειοκρατικό αλαλούμ συμβαίνει τη στιγμή που οι ευκαιρίες για εξαγωγές ελληνικών βιολογικών προϊόντων σε τεράστιες αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας, πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο, η αγορά βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται κυρίως λόγω της ευαισθητοποίησης του Γερμανού καταναλωτή σε θέματα διατροφής και υγείας, ο οποίος φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει υψηλότερη τιμή, εφόσον πεισθεί για την αυθεντικότητά τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την ελλειμματική γερμανική παραγωγή, δίνει την ευκαιρία για εξαγωγές ελληνικών βιολογικών προϊόντων προς την αγορά της Γερμανίας, την ώρα μάλιστα που οι βιοκαλλιεργητές της χώρας μας πλήττονται από τη μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην έκθεση του προξενείου επισημαίνεται πάντως η ανάγκη για άμεση εκπόνηση πιλοτικού επιχειρησιακού σχεδίου προώθησης των ελληνικών βιολογικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, σε μικρή καταρχήν κλίμακα, ενώ προστίθεται: «Σε συζητήσεις μας με την αλυσίδα super market basic (27 καταστήματα super market βιολογικών προϊόντων σε όλη τη Γερμανία) προέκυψε ότι τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα έχουν σημαντικές δυνατότητες στη γερμανική αγορά, αντιμετωπίζουν όμως θέματα αποθήκευσης, διανομής, χρόνου παράδοσης, συσκευασίας και δράσεων marketing».

«Τα βιολογικά προϊόντα, προκειμένου να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους, εκ των πραγμάτων προσφέρονται σε περιορισμένες ποσότητες, γεγονός που με τη σειρά του ενδυναμώνει τον χαρακτήρα αποκλειστικότητάς τους και ενισχύει την ταυτότητά τους. Η περιορισμένη ποσότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με οικονομικούς όρους το κοστολόγιο αποθήκευσης, διανομής και marketing, το οποίο αδυνατούν να αναλάβουν μεμονωμένοι παραγωγοί – εξαγωγείς των εν λόγω προϊόντων.

Βασικό στοιχείο του πιλοτικού επιχειρησιακού σχεδίου είναι η δημιουργία στη Γερμανία χώρου παραλαβής και διανομής των ελληνικών βιολογικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα στοιχεία περί του τρόπου εφοδιασμού των καταστημάτων λιανεμπορίου. Την εν λόγω υπηρεσία θα μπορούσε να προσφέρει έναντι συμβολαίου μεγάλη υφιστάμενη εταιρία logistics, το κόστος της οποίας θα μπορούσε να καλυφθεί από το Δημόσιο (μόνο για το αρχικό στάδιο) και από τις ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες θα χρησιμοποιούν την εν λόγω αποθήκη» καταλήγει η έκθεση.

Βροχή τα λουκέτα

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας η μείωση της ζήτησης στα βιολογικά προϊόντα σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά ξεπερνά το 20%, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Ηδη σχεδόν όλες οι εξειδικευμένες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής έχουνε κλείσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ενώ έχουν απομείνει και ελάχιστοι έμποροι χονδρικής πώλησης. Επιπλέον τον κλάδο εγκαταλείπουν και αρκετά συνοικιακά καταστήματα, που είτε μετατρέπονται σε συμβατικά είτε βάζουν λουκέτο.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ