Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Η γρίπη προκαλεί και κώφωση

Μειωμένη ακοή ή και μόνιμη κώφωση μπορεί να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή του κόσμου και κυρίως όσων έχουν ευαισθησία.

Οπως εξηγούν στην έρευνά τους, αυτό που διαχωρίζει τη νευροαισθητήρια απώλεια ακοής από την αίσθηση των βουλωμένων αυτιών που προκαλεί το κρυολόγημα είναι το γεγονός ότι ο ασθενής χάνει ξαφνικά την ακοή του εντελώς, συνήθως στο ένα αυτί, αλλά πολύ πιθανόν και στα δύο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιός ταξιδεύει στο έσω αυτί προκαλώντας πρήξιμο, συμπίεση και καταστροφή των νεύρων, ενώ η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση, με στεροειδή που μειώνουν τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με τον Myles Black, ειδικό ΩΡΛ και χειρουργό θυρεοειδούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο East Kent, η συμπίεση των νεύρων προκαλεί τον θάνατό τους, κάτι που συνήθως συμβαίνει το πολύ τις πρώτες δύο εβδομάδες του κρυολογήματος. Στο 50% των περιπτώσεων η ακοή επιστρέφει, ωστόσο ο Myles Black επισημαίνει ότι για να συμβεί αυτό οι γιατροί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να κάνουν σωστή διάγνωση και οι ασθενείς να μη χάνουν την ακοή τους εξαιτίας ενός κρυολογήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με μειωμένη ακοή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κώφωσης θα πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς, ώστε να διαπιστώνονται τα ακριβή αίτια του προβλήματος και να ακολουθείται η ανάλογη θεραπεία. Ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή στην περίπτωση βαρηκοΐας ή κώφωσης από το ένα αυτί, καθώς και όταν υπάρχει έντονο βουητό και ίλιγγος.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η κώφωση είναι μη αναστρέψιμη, επειδή η τοξικότητα του ιού προκαλεί βλάβη που πρέπει να θεραπευτεί τις πρώτες ημέρες. Αν δεν συμβεί αυτό, η ακοή δεν αποκαθίσταται και κυρίως αν περάσει διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και η κώφωση στο ένα αυτί προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα, καθώς ο ασθενής συχνά δεν καταλαβαίνει από πού προέρχονται κάποιοι ήχοι, όπως εκείνοι των αυτοκινήτων στον δρόμο κ.ά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ