Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Η γρίπη βρήκε (;) το φάρμακο της!

Ενα νέο φάρμακο, που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον ιό της γρίπης από τα υπάρχοντα φάρμακα, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ερευνητές από το καναδικό πανεπιστήμιο Σίμον Φρέιζερ. Το φάρμακο χρησιμοποιεί μια νέα τάξη μοριακών ενώσεων για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού σε υγιή κύτταρα, πετυχαίνοντας να «κερδίσει χρόνο» στην παράλληλη μάχη της ανάπτυξης νέων εμβολίων κατά της γρίπης.

Ως γνωστόν, ο ιός της γρίπης έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται συνεχώς δημιουργώντας νέα στελέχη, όπως το στέλεχος Η1Ν1. Η συχνή χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα της «Science Daily» που αναφέρεται στη νέα ανακάλυψη, τα καθιστά -σε βάθος χρόνου- λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, ιολόγος Μασαχίρο Νιικούρα, η έρευνά του επικεντρώνεται στο ένζυμο νευραμινιδάση. Ενα ένζυμο που βοηθά τον ιό να αποσπαστεί από την επιφάνεια των μολυσμένων κυττάρων και, μέσω σιαλικού οξέως, να κολλήσει σε υγιή κύτταρα και να τα μολύνει και εκείνα. Τα υπάρχοντα αντιιικά φάρμακα, κάνοντας χρήση του σιαλικού οξέως, επιδρούν και εκείνα στην νευραμινιδάση, εμποδίζοντας την αποκόλληση του ιού από τα μολυσμένα κύτταρα.

Οι μοριακές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στο νέο φάρμακο, από την άλλη, δίνουν έμφαση στην προστασία των υγιών κυττάρων. Εμποδίζουν το ένζυμο να διασπάσει το σιαλικό οξύ και επομένως σταματούν την επέκταση της μόλυνσης.

Επίσης οι νέες ουσίες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι υδροδιαλυτές. Ετσι, αναφέρει ο Νιικούρα, «φτάνουν στον φάρυγγα του ασθενούς, όπου πολλαπλασιάζεται ο ιός». Σημειώνει δε ότι οι νέες ουσίες είναι «περισσότερο παρόμοιες» από τα υπάρχοντα αντιιικά φάρμακα, με το σιαλικό οξύ που χρησιμοποιεί ο ιός. «Περιμένουμε ότι αυτή η στενότερη συγγένεια θα δυσκολέψει περισσότερο τον ιό της γρίπης να αναπτύξει αντιστάσεις σε αυτά». Με τον τρόπο αυτόν οι επιστήμονες θα κερδίσουν χρόνο ταυτόχρονα, για να αναπτύξουν νέα εμβόλια κατά της γρίπης. Η έρευνα που αναπτύσσει τις ιδιότητας του νέου φαρμάκου δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Express».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ