Παρασκευή, 23 Απρ 2021

«Η ισχύς εν τη ενώσει» για την ασφάλεια και τις κρίσεις

Με συμμετοχή 14 πρέσβεων, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικανός, καθώς και διπλωματών, ακαδημαϊκών και ανώτατων αξιωματούχων από διεθνείς οργανισμούς και 50 φιλικές και συμμαχικές χώρες πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε το Διεθνές Συνέδριο «Αθηνά» που διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Φέτος μάλιστα το αντικείμενο του συνεδρίου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης ειδικών επί θεμάτων χειρισμού κρίσεων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, επεκτάθηκε για να καλύψει το σύνολο των αντικειμένων που αφορούν την ασφάλεια, με επίκεντρο βέβαια τη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Επιδίωξη του συνεδρίου δεν είναι αποκλειστικά η αποτύπωση των τρεχουσών εξελίξεων στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, αλλά κυρίως η ανταλλαγή απόψεων και η προώθηση πρωτοβουλιών μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εκπροσώπων συναφών εθνικών και διεθνών οργανισμών, για την καλύτερη αντιμετώπιση εντάσεων, ρήξεων και απειλών τις οποίες γεννά το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Αυτό αντικατοπτρίσθηκε στη θεματολογία του συνεδρίου, που εστιάσθηκε σε τομείς όπως:

– Οι εξελίξεις και η διαδικασία προσαρμογής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση και την επίλυση κρίσεων.

– Η ενίσχυση των παραγόντων ισχύος στους διαμορφούμενους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, τα ενεργειακά θέματα και την ασφάλεια των οδών εφοδιασμού, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου.

– Η κατάλληλη αναδιάρθρωση της αρχιτεκτονικής των μέσων, των μηχανισμών και των ευρωπαϊκών υποδομών, με σκοπό τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Οι περισσότεροι από 260 διεθνείς προσκεκλημένοι, αλλά και οι Ελληνες αξιωματικοί που παρακολούθησαν το συνέδριο εξέφραζαν την ικανοποίησή τους κυρίως για το γεγονός ότι τα αντικείμενα καλύπτονταν με βάση πρακτικές και λειτουργικές προσεγγίσεις, χωρίς να περιορίζονται σε ανούσιες θεωρητικές αναλύσεις.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος της διεθνούς καταξιώσεως του συνεδρίου, το οποίο άρχισε να μεταπίπτει στη σημερινή του μορφή το 2007, οπότε από καθαρά επιχειρησιακό – στρατηγικό σεμινάριο αναδείχθηκε σε ένα διεθνές forum εποικοδομητικών συζητήσεων επί συναφών ζητημάτων στο ευρύτερο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η ποιοτική αναβάθμιση του συνεδρίου συνεχίστηκε με τη δημιουργία ομάδων εργασίας για την ανάλυση εξειδικευμένων θεμάτων, η οποία αύξησε κατακόρυφα την προστιθέμενη αξία του στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, παρέχοντας στη χώρα μας ένα ισχυρό «brand name», αντίστοιχο μεγάλων συνεδρίων ασφαλείας του εξωτερικού.

Φέτος το συνέδριο, εντασσόμενο στις δράσεις της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., άλλαξε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον τόπο διεξαγωγής του, καθώς επιστρέφει στην πόλη της οποίας προστάτιδα είναι η θεά Αθηνά, αλλά ταυτοχρόνως διευρύνει και τη θεματολογία του. Στο πλαίσιο αυτό, με επίκεντρο την Ε.Ε., αναγνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος και η εγγύς περιφέρεια αυτής κυριαρχούνται σήμερα από μια σειρά πολυδιάστατων προκλήσεων ασφαλείας, το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτυπώσει τις παραμέτρους εκείνες που οριοθετούν την εξέλιξη της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, όχι σαν απολογισμό αλλά περισσότερο ως εργαλείο παραγωγής θέσεων – απόψεων για τις προκλήσεις της εποχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ