Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η καλύτερη άμυνα είναι η… επίθεση!

«Γκάζι» έχει αποφασίσει να πατήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει την αξιοπιστία της χώρας εν όψει της έλευσης της τρόικας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των «δάνειων δυνάμεων» στις 27 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν σε αυτή τη συνάντηση θα παραβρεθούν και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Σαμαράς ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο δίπολο ταχύτητα – αποτελέσματα. Μόνο έτσι πιστεύει ότι θα μπορέσει να βάλει στο τραπέζι της επαναδιαπραγμάτευσης τόσο το θέμα της επιμήκυνσης όσο και τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ηδη χθες ελήφθη από το Μαξίμου η πρώτη απόφαση για τη συγχώνευση τριών δημόσιων οργανισμών με τη δημιουργία φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτόν τον φορέα θα ανήκουν η ΔΕΘ, η Helexpo και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), που πλέον συγχωνεύονται. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς. Στόχος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι ο φορέας αυτός να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών προϊόντων, καθώς με την κίνηση αυτή θα επιτευχθούν, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, τόσο η συνέργεια όσο και η οικονομία κλίμακος. Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται ήδη το πρώτο «κύμα» των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός φροντίζει να κατεβάζει συνειδητά τον πήχη των προσδοκιών, μια και δεν πρέπει με τίποτε να θεωρείται κάτι δεδομένο. Γι’ αυτό απαιτούνται σοβαρότητα και βήμα βήμα κινήσεις, ώστε να μην καεί πρόωρα η οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το σκηνικό σε μια Ευρώπη που κινείται μέσα σε ένα ρευστό κλίμα.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο πρωθυπουργός μελετά την αναγκαιότητα τηλεδιασκέψεων με τους Ευρωπαίους αρχηγούς, προτού ακόμη ξεκινήσει τα ταξίδια του το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δώσει ο ίδιος το στίγμα της αλλαγής πορείας και πολιτικής που αποφασίζει και υλοποιεί η κυβέρνησή του σε σχέση με το παρελθόν, καθώς πιστεύει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι κυρίως πολιτικές.

Ο κύβος έχει ήδη ριφθεί και φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς έχει βάλει στην ατζέντα του το ταξίδι του στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός θα δεχτεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10.00 το πρωί, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντ. Ρουπακιώτη, ενώ στις 13.00 θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφ. Διαμαντούρο.

Νίκος Ελευθερόγλου


Αρχίζουν από την Πέμπτη οι «μάχες» με τους τροϊκανούς

 

Εως τα τέλη Αυγούστου φαίνεται ότι θα κρατήσουν οι νέες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα που καταφτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη 24 Ιουλίου θα έρθει το πρώτο κλιμάκιο των ελεγκτών (όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’Κόνορ), ενώ το δεύτερο, που θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα καταφτάσει δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εστιάζει στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων και στην εύρεση ισοδυνάμων για τη διευκόλυνση των ευπαθών ομάδων. Ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας θα είναι οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου που προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το εάν θα περάσουν τα εναλλακτικά σχέδια για μείωση του δημόσιου τομέα, όπως οι μετατάξεις αντί των απολύσεων.

Στο κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα θα πρέπει να παρουσιαστούν οι βασικές κατευθύνσεις των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ανεξάρτητα από το εάν αυτά θα επιμεριστούν τελικά σε περισσότερα χρόνια. Μέχρι χθες είχαν βρεθεί 8,1 δισ. ευρώ και αναζητούνται άλλα 3,5 δισ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:

-Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για επιβολή πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις,

-Η περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων,

-Η μείωση στο εφάπαξ,

-Οι περικοπές σε υγεία και φαρμακευτική δαπάνη,

-Τα λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου,

-Η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ,

-Τα λουκέτα σε θυγατρικές των ΟΤΑ,

-Η μείωση αμυντικών δαπανών, αλλά και

-Η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, καθώς έως το 2015 προβλέπονται 150.000 αποχωρήσεις.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η ύφεση στη χώρα μας θα ξεπεράσει φέτος το 7%, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού θα φτάσει και αυτό σχεδόν στο 7% του ΑΕΠ, με προφανή κίνδυνο να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να λάβει και νέα συμπληρωματικά μέτρα.

Στ. Κράλογλου


Το ΔΝΤ ζητά νέες μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Να κόψει ακόμα περισσότερο τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέσω της τελευταίας έκθεσης για την ευρωζώνη. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο, ειδικά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, ενώ χαρακτηρίζει «μικρές» τις μειώσεις μισθών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον ιδιωτικό τομέα. Οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2012-2013 θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 7 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που ληφθούν όλα τα μέτρα του Μνημονίου.

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, καθώς προβλέπεται ότι θα παραμείνει υψηλή. Στο Ταμείο θεωρούν ότι η παρατεταμένη ύφεση, αλλά και η αδύναμη ανάπτυξη έως το 2016 δεν προσφέρουν τις συνθήκες για να επιστρέψει η ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα. Στις συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται η οριστικοποίηση της στρατηγικής για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και ο καθορισμός του χρονικού πλαισίου για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ