Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Η κατάθεση που καίει τον Διώτη

«Scripta manent» έλεγαν οι Λατίνοι και το ρητό αυτό καίει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Η αποκάλυψη ότι το στικάκι με τη «λίστα Λαγκάρντ» που είχε στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος έχει ημερομηνία δημιουργίας την 8η Ιουλίου του 2011, ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία το είχε στα χέρια του ο κ. Διώτης, αφήνει εντελώς έκθετο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κι αυτό γιατί στα πρακτικά της Βουλής έχει καταγραφεί και μένει στην ιστορία η κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τότε ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι δεν έκανε αντίγραφο, αλλά και ότι παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο το αρχείο που είχε πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου και έτσι τώρα καλείται να δώσει εξηγήσεις για τρία πράγματα:

1) Γιατί είπε στην επιτροπή ότι δεν κράτησε αντίγραφο.

2) Γιατί δεν έδωσε στον κ. Βενιζέλο ό,τι του έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά ένα αντίγραφο.

3) Πού βρίσκεται σήμερα το αρχείο που του παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου

Οπως είναι προφανές και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, όταν ο κ. Διώτης κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής στις 3 Οκτωβρίου, δεν περίμενε ότι θα προκύψει μια τέτοια εξέλιξη. Και γι’ αυτό δεν άφηνε κανένα περιθώριο στα μέλη της Επιτροπής να πιθανολογήσουν όχι μόνο ότι έχει δώσει στον κ. Βενιζέλο αντίγραφο, αλλά ούτε καν ότι έχει δημιουργηθεί αντίγραφο της λίστας. Τα αποσπάσματα είναι ενδεικτικά, με τον κ. Διώτη να απαντά τότε με ξεκάθαρες και κοφτές απαντήσεις του τύπου «δεν κράτησα αντίγραφο» ή «όπως το πήρα από τον Παπακωνσταντίνου έτσι το έδωσα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πάντως, και το ότι ο κ. Διώτης δίνει από μόνος του τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης – παραλαβής, αποκάλυψη η οποία σήμερα δείχνει να τον εκθέτει. Ετσι, απαντώντας στις ερωτήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, αποκαλύπτει ότι πήρε το επίμαχο στικάκι από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στα τέλη Ιουνίου του 2011 και το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο τον Αύγουστο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Για το θέμα του τι δεν έγινε, ενώ βοούσε ο τόπος, μπορώ να μιλήσω μόνο για τη δική μου συμπεριφορά, γιατί αυτή μπορώ να αιτιολογήσω. Η δική μου συμπεριφορά συνίσταται στο ότι το πήρα, περίπου, στα μέσα του Ιουνίου και το παρέδωσα έπειτα από ενάμιση μήνα στον κύριο Βενιζέλο. Οπως το πήρα, έτσι το παρέδωσα. Δεν είχα άλλη επιλογή.

Σημαντικό επίσης σημείο από τα πρακτικά είναι όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου ρωτά τον κ. Διώτη αν κράτησε αντίγραφο. Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό «όχι».

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας ρωτώ τουλάχιστον γι’ αυτά τα οποία συνέχονται με τη δική σας άμεση γνώση και ενέργεια ή παράλειψη. […] Γιατί αντίστοιχα τότε το παραδίδετε και πια, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν παραμένει πουθενά ως αρχείο; Ετσι δεν είναι; Δεν κρατήσατε κάποιο αντίγραφο;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Οχι.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, πάντως, ο κ. Διώτης στριμώχνεται ασφυκτικά από τους κ.κ. Παυλόπουλο και Λαφαζάνη, οι οποίοι αφήνουν υπονοούμενα για αντιφάσεις. Οι δύο πολιτικοί υποστηρίζουν ότι αρχικώς ο κ. Διώτης είπε ότι έριξε μια ματιά στη λίστα, στη συνέχεια ωστόσο άρχισε να απαντά με σιγουριά για το αν υπάρχουν ή όχι πολιτικοί μέσα. Ο κ. Λαφαζάνης εξοργίζεται και απαιτεί να μάθει για ποιον λόγο ο κ. Διώτης άνοιξε το αρχείο. Ο κ. Διώτης δείχνει να εκνευρίζεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Διώτη,γιατί ανοίγετε τη λίστα αφού δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα; Γιατί τέτοια περιέργεια;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Ηταν ωφέλιμο ως πληροφορία, αλλά έπρεπε να επιλυθεί ο τρόπος αξιοποίησης της πληροφορίας.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης αφήνει υπονοούμενα περί επεξεργασίας και ο κ. Διώτης αντιδρά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Διώτη, δεν μου απαντάτε. Οχυρώνεστε, το καταλαβαίνω. Μας λέτε ότι κωλύεστε, λόγω του ότι δεν μπορούσατε να το αξιοποιήσετε ως αποδεικτικό μέσο. Αυτό όμως δεν είναι επαρκές ως δικαιολογία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Κρίση σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από τη δική μου κρίση και το αντιλαμβάνεστε, ότι τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί από αυτή τη μεριά της αίθουσας είναι βάσιμα ως προς τις αιτιάσεις απέναντι στον ρόλο που έπαιξαν και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ, σε αυτό το θέμα τουλάχιστον, και τα πολιτικά πρόσωπα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Τώρα με συγχωρείτε, ως κατηγορούμενο με καλέσατε στην Επιτροπή;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με βλέπετε να σας μιλάω ως κατηγορούμενο; Εσείς είστε εισαγγελέας όχι εγώ.

Δεν υπάρχει αρχείο

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Διώτης -απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου- αφήνει να εννοηθεί ότι το επίμαχο στικάκι δεν υπάρχει στο ΣΔΟΕ. Με δεδομένο ότι ο κ. Διώτης παραδίδει στον κ. Βενιζέλο αντίγραφο, εύλογα γεννάται το ερώτημα πού βρίσκεται σήμερα το αρχείο που έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη, αφού ούτε ο κ. Βενιζέλος το πήρε ποτέ ούτε στο ΣΔΟΕ υπάρχει, όπως είπε ο κ. Διώτης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Διώτη, όμως αυτό το αρχείο ήταν σε αυτά που υπήρξαν και δεν υπάρχουν ή δεν υπήρχαν στο ΣΔΟΕ μέχρι χθες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Ετσι είναι.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Ο αντιεισαγγελέας που αναλάμβανε (πάντα) σκοτεινές υποθέσεις!

Το όνομα του πρώην αντιεισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Διώτη έχει συνδυαστεί στην πολυκύμαντη δικαστική του καριέρα με δύσκολες και απόρρητες υποθέσεις. Πολλές από αυτές θεωρήθηκαν και προσμετρήθηκαν ως υποθέσεις «δημοσίου συμφέροντος». Κάποιες άλλες, ως υποθέσεις «ζωής και θανάτου». Η δημοσιογραφική αποτίμηση του έργου του είναι δύσκολο εγχείρημα. Εξίσου δύσκολο, όπως και οι αποστολές που ανέλαβε να φέρει εις πέρας. Ειδικά την ώρα που το όνομά του έχει βρεθεί σε δίνη επικρίσεων, δημόσιων αποδοκιμασιών, οξύτατων σχολίων και επιθέσεων ακόμα και μέσα στο Κοινοβούλιο για την έκβαση του φακέλου με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Το ευρύ κοινό γνώρισε τον 58χρονο σήμερα συνταξιούχο δικαστικό από την ενεργή εμπλοκή του ως εποπτεύοντα εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας την περίεργη νύχτα της 29ης Ιουνίου 2002· εκείνο το αιματηρό βράδυ που εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά. Με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -πολιτικό που έχει θεωρηθεί στενός του φίλος και πολύτιμος συνεργάτης, με τον Διώτη «άνθρωπό» του και εξ απορρήτων σύμβουλο και στα δύσκολα αλλά και στα εύκολα- ανέλαβε να ελιχθεί ανάμεσα στις full face μάσκες των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής και στα αμερικανικά μαύρα τζιπ, χωρίς να γίνεται δημόσια αντιληπτός από τις αδηφάγες τηλεοπτικές κάμερες που είχαν αλώσει τα πάντα. Χωρίς δηλώσεις και πάντα με διακριτική συνοδεία, επί εβδομάδες ξημεροβραδιαζόταν στον Ευαγγελισμό σε «φιλικές» κουβέντες με τον Ξηρό. Για εκείνες τις συναντήσεις είχαν ειπωθεί πολλά. Ο κ. Διώτης είχε επικριθεί σκληρά από διαδικτυακά μέσα αλλά και από εφημερίδες που εξέφραζαν απόψεις αντιεξουσιαστών ότι είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα αλλά και παραπλανητικές μεθόδους ανάκρισης, για να εκμαιεύσει ομολογίες του τότε βαριά τραυματία, μέλους της «17Ν», ώστε να τον κάνει να «σπάσει». Ειπώθηκε τότε ότι μυστικοί αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι ακόμα και σε παπάδες έμπαιναν στον θάλαμο νοσηλείας ασκώντας ψυχολογική βία και τρόμο στον τραυματία κρατούμενο, ενώ ο εισαγγελέας είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για χημικά σκευάσματα που φέρεται ότι χορηγούνταν στον ασθενή υποκαθιστώντας τον ορό της αλήθειας. Από όλα όσα γράφηκαν δεν αποδείχθηκε τίποτα. Μάλιστα κάποιοι θιγόμενοι κατέφυγαν σε αστικά δικαστήρια για να δικαιωθούν από «συκοφαντίες». Τα ερωτήματα όμως παρέμειναν για τον «αδέκαστο» εισαγγελέα και τη φιλοσοφία του ότι «ο σκοπός πάντα αγίαζε τα μέσα».

Ο Ιωάννης Διώτης όμως είχε κολλήσει πολλά ακόμα ένσημα πριν από την έκρηξη στα χέρια του Ξηρού. Ως εισαγγελικός πάρεδρος της Αθήνας είχε ασχοληθεί με την πολύκροτη υπόθεση της ΑΓΕΤ και υπεξαίρεση ύψους 3.000.000 δολαρίων, που είχε γραφεί ότι είχε γίνει εκείνη την περίοδο. Στη συνέχεια μετατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας, όπου παρέμεινε έως το 1992. Αναμείχθηκε δικαστικά σε υποθέσεις ναρκωτικών και θεωρήθηκε απηνής διώκτης ντόπιων κυκλωμάτων ναρκεμπόρων. Μετά το τέλος του 1994 ανέλαβε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου για την τρομοκρατία που είχε δημιουργηθεί τότε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το 1995 παρέμεινε ως ο εποπτεύων εισαγγελέας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μαζί με τον «φίλο και συνεργάτη» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και μετέπειτα αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Φώτη Νασιάκο και τον υποστράτηγο Στέλιο Σύρο ασχολήθηκαν εκτενώς με τα χτυπήματα της «17Ν». Εκείνη την περίοδο ειπώθηκε ότι οι τρεις τους, σε παρεξηγήσιμη συνεννόηση με τους Βρετανούς αλλά και τους Αμερικανούς, εκχώρησαν πολλά δικαιώματα κινήσεων και επιχειρήσεων των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα ώστε να φθάσουν στην εξάρθρωση της οργάνωσης-φάντασμα, ουσιαστικά μετά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς το καλοκαίρι του 2000.

Από το 2004 και μετά ο Ιωάννης Διώτης επέστρεψε στην Ευελπίδων και στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Τον Απρίλιο του 2006 ήταν επικεφαλής των ερευνών της Ασφάλειας Αττικής για το ηχηρό κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με διεθνείς προεκτάσεις στη Σχοινούσα, υπόθεση για την οποία έχουν γραφεί επίσης πολλά.

Στη συνέχεια λαμβάνει εντολή για τη διερεύνηση της -έως σήμερα υπό ανεξακρίβωτες συνθήκες- μυστηριώδους υπόθεσης της θεωρούμενης από τις Αρχές (αλλά όχι από την οικογένειά του) αυτοκτονίας του ανώτερου υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Ο Τσαλικίδης είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου 2005 στο διαμέρισμά του στον Κολωνό, λίγο καιρό προτού ξεσπάσει το τεράστιο και ακόμα ατιμώρητο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο «τρίγωνο» της Βασιλίσσης Σοφίας. Ο εισαγγελέας με πόρισμά του, που κοινοποιήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα (!), αποφάνθηκε ότι ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε μεν αλλά η αυτοχειρία σχετιζόταν με τις υποκλοπές. Το πόρισμα χαρακτηρίστηκε από τους πολεμίους του Διώτη «σολομώντεια λύση» και συμβιβασμός. Από τα τέλη του 2009 ο Ι. Διώτης επανήλθε στη λεωφόρο Κατεχάκη ως σύμβουλος του κ. Χρυσοχοΐδη. Τον ακολούθησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ανέλαβε υπεύθυνος του νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η απόπειρα αυτοκτονίας του γιου του

Λίγο μετά τις 10 το πρωινό της 17ης Δεκεμβρίου 2010 ο γιος του τότε συνεργάτη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Παναγιώτης Διώτης, παίρνει φόρα και βουτά από τον 7ο όροφο του κτιρίου της Λεωφόρου Κατεχάκη. Μετά το σοκ που επικρατεί γίνονται αμέσως γνωστές οι αιτίες της απόπειρας αυτοκτονίας του. Ο 28χρονος κάνει απονενοημένο διάβημα γιατί είχε αποκαλυφθεί ότι συμμετείχε σε προπαρασκευαστική επιτροπή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης χωρίς να πληρεί τους τυπικούς όρους του διορισμού του από τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με το ΦΕΚ αριθμός 7016/1/33 για τη «συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει τις κρίσεις-προαγωγές του αστυνομικού προσωπικού» ο Παναγιώτης Διώτης εμφανιζόταν ως ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο, παρουσιαζόταν ως δικηγόρος, αμειβόταν αλλά δεν είχε πτυχίο. Επρόκειτο για καραμπινάτη υπόθεση απάτης και σκάνδαλο ολκής, που καλύφθηκε αμέσως από παρελκόμενα ΜΜΕ τα οποία πρόσκεινταν στην αυλή Χρυσοχοΐδη και χωρίς για εκείνο το περιστατικό να υποβληθεί έστω μία παραίτηση.

Τον Μάιο του 2011 ο Ιωάννης Διώτης διορίζεται από το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ. Εναν χρόνο αργότερα παύεται από τη θέση του και ακολουθούν καταγγελίες του ίδιου για παρεμπόδιση στο έργο του αλλά και για κυκλώματα που «τον έφαγαν» και έχουν σχέση με τη μάχη που έδινε κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου τσιγάρων και πετρελαίου καθώς και για μεγάλες φορολογικές υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ