Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Η κάθοδος των Ρώσων

Ενώ τα μηνύματα από παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως από τη Γερμανία εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα για τη φετινή τουριστική περίοδο στη χώρα μας, οι ελπίδες του τουρισμού μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο στρέφονται βορειότερα, στη Ρωσία. Οπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα κρατήσεις για διάφορους ελληνικούς προορισμούς, αυτό το καλοκαίρι θα είναι αισθητά μειωμένος ο αριθμός των Γερμανών τουριστών (η πτώση σε σχέση με πέρυσι φτάνει μέχρι και το 30%), οι οποίοι θα προτιμήσουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Βλέπετε, το εδώ αρνητικό κλίμα για τις επιλογές της γερμανικής ηγεσίας φοβίζει και αποθαρρύνει πολλούς Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι οδηγούνται σε άλλες επιλογές. Αυτό αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς από τη Γερμανία δεχόμαστε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών ετησίως.

Στον αντίποδα, ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τη ρωσική αγορά για τη φετινή τουριστική σεζόν, σε σημείο μάλιστα που να εκτιμάται ότι η αύξηση των Ρώσων τουριστών -πολλοί είναι οικονομικά εύρωστοι-θα καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών από τη Γερμανία και δευτερευόντως από την Αγγλία.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις ενισχύθηκαν από την τουριστική έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ 2012, η οποία διεξήχθη πρόσφατα. Η υψηλή επισκεψιμότητα του ελληνικού περιπτέρου και γενικότερα το ενδιαφέρον των Ρώσων για διακοπές στην Ελλάδα παραπέμπουν σε ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος, κατά τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, έκανε λόγο για προβλεπόμενη αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις φετινές κρατήσεις από τη Ρωσία για ελληνικούς προορισμούς.

Παράλληλα, αυξητική πορεία της τάξης του 19% εμφανίζουν και οι μέχρι τώρα χορηγήσεις θεωρήσεων (βίζα) από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία.

Πέρυσι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 739.000 τουρίστες από τη Ρωσία (αύξηση 63,8%), δαπανώντας το ποσό των 746.000.000 ευρώ (αύξηση 50,4%) και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αύξηση κατά 10% της συνολικής εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουριστική έκθεση της Μόσχας συμμετείχε και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στοχεύοντας στην προβολή του εξαιρετικού τουριστικού προϊόντος των Επτανήσων στη ρωσική αγορά.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ