Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Η «καυτή» ατζέντα των πρυτάνεων

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του εισαγγελέα δήλωσαν ότι διοικούν τα πανεπιστήμια οι πρυτάνεις κατά την Εκτακτη Σύνοδό τους στο Λαύριο, στον απόηχο των φημών περί μεταβίβασης της περιουσίας των ιδρυμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πρυτανικές Αρχές των ιδρυμάτων διαπίστωσαν ότι έχει επέλθει «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας», αφού αναγκάζονται να ασχολούνται με τις εκλογές για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργείου Παιδείας παρατάθηκε έως τα τέλη του έτους η προθεσμία για τη σύσταση των συμβουλίων με ευθύνη των πρυτάνεων, οι οποίοι θα παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση που δεν φέρουν εις πέρας τη διαδικασία.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ασχολήθηκε εκτενώς με τα σενάρια που θέλουν να μεταβιβάζεται η περιουσία των πανεπιστημίων στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία διέψευσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, απαιτώντας «να μη δημευθεί χάριν κάλυψης του δημόσιου χρέους».

Αλλωστε, όπως τόνισαν, τα ιδρύματα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της συρρίκνωσης στη χρηματοδότησή τους, του «κουρέματος» στα αποθεματικά τους και της απαγόρευσης ρευστοποίησης όσων ταμειακών υπολοίπων τούς έχουν απομείνει.

Συνέπεια αυτών των δεδομένων είναι ο περιορισμός της φοιτητικής μέριμνας, «η οποία ουσιαστικά οδηγείται σε κατάργηση, σε μια εποχή που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ για τις ελληνικές οικογένειες».

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της συνόδου βρέθηκε και το σχέδιο «Αθηνά» για την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη, με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να καταλήγουν ομόφωνα στην ανάγκη επέκτασης του χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας.

Ζήτησαν, παράλληλα, να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των πρυτάνεων σε έναν «επιστημονικά τεκμηριωμένο διάλογο για τα ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια».

Στην ατζέντα τους τέθηκε και το ζήτημα των εξαγγελθεισών περικοπών στους μισθούς των καθηγητών, οι οποίοι, όπως υποστήριξαν, «απειλούνται με εξοντωτικές μειώσεις και εργασιακή ανασφάλεια», την ώρα που αυξάνεται ο φόρτος εργασίας τους λόγω των αποχωρήσεων και της έλλειψης διορισμών.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ