Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Η «καυτή πατάτα» των 50.000 απολύσεων!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο με συνοπτικές διαδικασίες βλέπουν 50.000 υπάλληλοι. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αλλά, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα αποφύγει τη σκληρή απόφαση της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Το πόρισμα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα, που μέρος του ίσως να παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ακόμα και εντός της εβδομάδας, περιλαμβάνει την εκτίμηση ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω συνταξιοδότησης και εφεδρείας, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει τα 100.000 άτομα μέχρι το 2015. Η δέσμευση όμως της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα ήταν για δυνατότητα περιορισμού του Δημοσίου το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά 150.000 εργαζομένους. Αρα υπάρχουν 50.000 υπάλληλοι, οι οποίοι με βάση τα σχέδια θα πρέπει να απολυθούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015.

Το πόρισμα του ΚΕΠΕ φαίνεται ότι εντοπίζει προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αφού είναι γεγονός ότι κατά την προηγούμενη διετία είχε περιορισμένη επιτυχία. Οι επιλογές που θα έχει στη διάθεσή της η επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι δύο: Ή να προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρή πολιτική προσλήψεων που μπορεί να φτάνει ακόμα και σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ή να επιλέξει τον σκληρό δρόμο της άμεσης απόλυσης 50.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται για γόρδιο δεσμό, αφού στην πρώτη περίπτωση η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτική. Σημειώνεται ότι ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, των απολύσεων και της αυξημένης ανεργίας, έχουν επιβαρυνθεί με σχεδόν 10 δισ. ευρώ, μόνο το 2011. Σε ένα τέτοιο σενάριο, επομένως, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν θα είναι τεράστιες και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πιθανή νέα μείωση συντάξεων, παροχών.

Το σενάριο της άμεσης απόλυσης 50.000 εργαζομένων έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, όπως αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Ετοιμάζουν σφαγές χωρίς αποζημιώσεις (τον Οκτώβριο) από τον ιδιωτικό τομέα

Νέα μέτρα, όπου θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και σχέδιο απολύσεων με τη σέσουλα στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να δίνεται αποζημίωση, επεξεργάζεται η τρόικα. Εμπνευστής των απολύσεων χωρίς αποζημίωση είναι ο Μπομπ Τράα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ο οποίος φαίνεται να επιμένει στην κατάργηση των αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 26%.

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επαναλαμβάνει ότι πρέπει να αποφασιστεί εδώ και τώρα μείωση δαπανών του Δημοσίου κατά 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 και 2014.

Το σχέδιο Τράα περιλαμβάνει τη δυνατότητα απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με αποζημίωση σε πρώτη φάση κατά 20% μικρότερη, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η κατάργησή της. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν εφαρμογή του σχεδίου δεν θα γίνει πριν από τον επόμενο Οκτώβριο, αφού τότε η τρόικα εκτιμά ότι θα έχει επέλθει ηρεμία στο πολιτικό κλίμα στη χώρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι, όπως εκτιμάται, να ανοίξει ο δρόμος για τις γαλλικές, γερμανικές και ολλανδικές εταιρίες να «επενδύσουν» στην Ελλάδα.

Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού αποτελεί διαρκή στόχο της τρόικας, παρά όσα αντίθετα επιχειρήματα έχουν παρουσιαστεί στα στελέχη της τριμερούς. Σύμφωνα με τις αντίθετες αιτιάσεις, η ελληνική οικονομία δεν θα γίνει πιο ανταγωνιστική, αν καταργηθούν το δώρο του Πάσχα, το επίδομα αδείας του καλοκαιριού και το δώρο των Χριστουγέννων. Αντίθετα, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρυνθεί κι άλλο η ύφεση.

Με βάση στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, η υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ήταν το 2011 της τάξης του 12% και το 2012 (μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) άγγιξε το 21%. Η τρόικα, πάντως, από την προηγούμενη διαπραγμάτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν πρέπει να υπάρχουν και αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο. Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επανέλαβε χθες ότι θα πρέπει είναι ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν το σκέλος των δαπανών. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένο το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτεκνικό, μητρότητας).


Δικαστικοί υπάλληλοι «γλίτωσαν» (ποσωρινά) από το ενιαίο μισθολόγιο

Νέα νίκη -έστω και προσωρινή- πέτυχαν οι δικαστικοί υπάλληλοι κατά των νέων μισθολογικών τους δεδομένων. Αυτή τη φορά με δύο προσωρινές διαταγές του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας απαγορεύτηκαν οι κατατάξεις δικαστικών υπαλλήλων στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο (Ν. 4024/2011). Στις προσφυγές τους οι δύο δικαστικοί υπάλληλοι επικαλούνται σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκε η διαφορετική ρύθμιση της υπηρεσιακής τους κατάστασης, σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, η οποία δικαιολογείται από τις διαφορετικές συνθήκες εργασίας τους, καθώς εντάσσονται στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Συνεπώς, υποστηρίζουν ότι η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και η όμοια μεταχείρισή τους με όλους τους εν γένει δημοσίους υπαλλήλους είναι αντισυνταγματικές και μάλιστα αντίθετες σε μια πλειάδα διατάξεων της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Επιπλέον, κάνουν λόγο για «ανεπανόρθωτη βλάβη» που υπέστησαν από αυτήν την ένταξη, λόγω της δραστικής μείωσης των αποδοχών τους, η οποία τους στερεί τα βασικά μέσα της διαβίωσής τους. Τελικά, με δύο προσωρινές διαταγές, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έβαλε «φρένο», μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο. Οπως είναι γνωστό, οι προσωρινές διαταγές που εκδίδονται δεν έχουν κανένα νομικό σκεπτικό – αιτιολογία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εκδοθεί και απόφαση αναστολής από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για το ίδιο θέμα.

Βάσω Παλαιού


Αυξήθηκαν κατά 90% (!) οι αιτήσεις για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

 

Μπορεί να έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί στο Δημόσιο, μπορεί χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να κινδυνεύουν να απολυθούν, ωστόσο την ίδια στιγμή αύξηση που αγγίζει το 90% παρουσιάζουν οι αιτήσεις νέων ανθρώπων που επιθυμούν να φοιτήσουν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, που τους εξασφαλίζει μία θέση στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, η υψηλή ανεργία κυρίως στις ηλικίες κάτω των 27 ετών και οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ωθούν πολλούς νέους με σπουδές στο εξωτερικό και μεταπτυχιακά σε εξειδικευμένους τομείς στο να βρουν «καταφύγιο» στο Δημόσιο.

Μπορεί ο δημόσιος τομέας να αποτελεί πυρήνα απαξίωσης για τους… βολεμένους υπαλλήλους και οι περικοπές σε μισθούς, ακόμη και οι επικείμενες απολύσεις σε αρκετούς δημόσιους φορείς να αποτελούν αντικίνητρο στην επιλογή εργασίας, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η ανεργία δεν αποτρέπει τους νέους από το να «στριμώξουν» τα όνειρά τους στο Δημόσιο.

Για αυτόν τον λόγο, μόνον έκπληξη δεν προκάλεσε στους καθηγητές της σχολής η αύξηση της τάξης του 88% στις αιτήσεις για εισαγωγή! Συγκεκριμένα, σε 3.810 ανήλθε ο αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στον 22ο εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ, ο οποίος ξεκινάει τον επόμενο μήνα.

Από τους υποψηφίους, ποσοστό 91% είναι άνεργοι και 9% υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι. Περισσότερες είναι οι γυναίκες, με ποσοστό 67%, έναντι 33% των ανδρών. Το 30% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 2% διδακτορικό, το 55% πτυχίο ΑΕΙ και το 13% πτυχίο ΤΕΙ. Ο αριθμός των αιτούντων είναι αυξημένος κατά 88% σε σχέση με τον διαγωνισμό του 2009, όταν ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 2.023. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό έληξε στις 14 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες, απαιτούν τουλάχιστον έναν χρόνο προετοιμασίας και δεκτοί γίνονται ελάχιστοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζουν τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής αποφοίτους του «Χάρβαρντ».

Το 2010 η ΕΣΔΔΑ είχε δεχτεί 240 υποψηφίους, ενώ φέτος αναμένεται να γίνει «σφαγή» για μόλις 80 θέσεις! Πρόκειται περίπου για μια αναλογία 1 προς 40, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη αγωνία των υποψηφίων για μία θέση εργασίας, ακόμη και στο καταρρακωμένο Δημόσιο. Οι ενδιαφερόμενοι, πάντως, κλήθηκαν να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους στην αίτηση.

Το προκαταρκτικό στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων υποχρεωτικά στα ακόλουθα μαθήματα και στις παρακάτω ημερομηνίες: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους το Σάββατο 26 Μαΐου και Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική την επομένη ημέρα. Οι ώρες και ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν με ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στο κτίριο και στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...