Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Η κοινωνία πάλι αναστενάζει!

Πέντε ημέρες προθεσμία έχουν… ανεπισήμως περίπου 200.000 φορολογούμενοι για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους και να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, αρνητικά είναι τα πρώτα μηνύματα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την τρόικα στην πρόταση για την τμηματική εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Επειδή η πρόταση μπορεί να μην εγκριθεί από την τρόικα, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, με το οποίο η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα ενταχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με πολλές δόσεις.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έληξε «επισήμως» χτες, αλλά, όπως τονίζουν πήγες από το υπουργείο Οικονομικών, το ηλεκτρονικό σύστημα του TAXISnet θα συνεχίζει να δέχεται φορολογικές δηλώσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή την απώλεια του αφορολόγητου ορίου (που επιφέρει σε πρόστιμο 500 ευρώ και επιπλέον φόρο) και την προσαύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 1%. Οταν όμως «κλείσει» το σύστημα, τότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις μόνο στις εφορίες και ως εκ τούτου θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 5.000.000 δηλώσεις (επί συνόλου 5.500.000 υπόχρεων). Περίπου 300.000 χειρόγραφες δηλώσεις έχουν υποβληθεί στις εφορίες, ενώ περίπου 200.000 φορολογούμενοι δεν έχουν καν συμπληρώσει τη φορολογική δήλωσή τους.

Στις 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για τους 280.000 φορολογουμένους που παρέλαβαν τα πρώτα χρεωστικά σημειώματα. Το υπουργείο εκτιμά ότι ένας στους έξι υπόχρεους φορολογουμένους -που παρέλαβε ειδοποιητήριο- δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η ΓΓΠΣ είχε βεβαιώσει -σε αυτήν την παρτίδα- συνολικό φόρο 400.000.000 ευρώ. Από την πρώτη δόση το υπουργείο περίμενε έσοδα της τάξης των 133.000.000 ευρώ, αλλά εισέπραξε 111.000.000 ευρώ. Ο υπόλοιπος φόρος, 22.000.000 ευρώ, που δεν εισπράχθηκε καθίσταται ληξιπρόθεσμο χρέος με επιβάρυνση 1% για κάθε μήνα που δεν καταβάλλεται.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ