Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Η Κομισιόν «εκθέτει» την κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων!

Εκθετη έναντι των επαγγελματιών του κλάδου αφήνει την ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν, διά στόματος της επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, για το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, βάσει της οποίας δίνεται σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς και εταιρίες το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία, η κυρία Μπιενκόφσκα έκανε λόγο για πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι απαίτηση των θεσμών. Οπως τόνισε, οι ελληνικές Αρχές ήταν αυτές που πρότειναν την κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά και μόνο σε φαρμακοποιούς.

Επιπλέον, η επίτροπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η πρόταση για αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων προέρχεται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ συμπλήρωσε ότι «εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία». Σε υποερώτημα του κ. Χουντή για το καθεστώς στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυρία Μπιενκόφσκα ανέφερε ότι σε 13 από αυτές (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Φινλανδία) απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα πριν από την αλλαγή του σχετικού νόμου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ