Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

«Η κρατική ανεπάρκεια έφερε την… ελονοσία!»

Στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού αποδίδει ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης την επανάκαμψη της ελονοσίας στην περιοχή.

Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες κρατικές αρχές αφενός κώφευσαν στα αιτήματα και στις προειδοποιήσεις του από το 2009, οπότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, κυρίως λόγω της παρουσίας φορέων της νόσου από το Πακιστάν, και αφετέρου γιατί αδυνατούν να βάλουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην περιοχή.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αυτοί ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς», ενώ το κύκλωμα που δρα στο παρασκήνιο τους στέλνει μέσα σε τρεις μέρες από τότε που περνούν τα σύνορα στη Σκάλα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ικανό να ελέγξει ούτε την τήρηση των στοιχειωδών υγειονομικών όρων κατά τη διαμονή τους, ούτε βεβαίως την τεράστια απώλεια εσόδων του Δημοσίου από τη «μαύρη» εργασία τους. Μάλιστα ο δήμαρχος Ευρώτα υπολογίζει σε περισσότερα από 6.000.000 ευρώ ετησίως την παράνομη συναλλαγή στην περιοχή, ενώ πολλά είναι και τα «μαύρα» χρήματα που στέλνουν οι λαθρομετανάστες στην πατρίδα τους, στερώντας τα από την ελληνική οικονομία.

«Δεν είναι το πρώτο κύμα μεταναστών εδώ, κατά καιρούς υπήρξαν Αλβανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι όλες οι φυλές, ούτε είμαστε ξενοφοβικοί, αλλά κάτι πρέπει να γίνει» ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Γρυπιώτης, που προτείνει να δοθεί ΑΦΜ στους αλλοδαπούς, ώστε να μην τους εκμεταλλεύονται και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Σε σχέση δε με την αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημόσια υγεία στον Δήμο Ευρώτα δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εβγαλαν μια υγειονομική διάταξη, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε. Διότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κωφεύει και θα συνεχίζει να κωφεύει γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική βούληση για να επιλυθεί συνολικά το ζήτημα. Εμείς δεν μιλάμε για στρατόπεδα, αλλά για χώρους υγειονομικής περίθαλψης και παράλληλης ταυτοποίησης των λαθρομεταναστών».

Οσο για τους ντόπιους, σε σπίτια των οποίων στοιβάζονται Πακιστανοί έναντι ενοικίου, σημειώνει ότι δεν συμβαίνει από όλους αυτό και θυμίζει ένα περσινό περιστατικό, όπου κάποιος συνελήφθη, τιμωρήθηκε με πρόστιμο, αλλά φέτος συνεχίζει τη συγκεκριμένη… επικερδή δραστηριότητα.

Ο δήμαρχος Ευρώτα τονίζει ότι από το 2009, ως δήμαρχος του παλαιού Δήμου Σκάλας, απηύθυνε εκκλήσεις προς τους αρμοδίους για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επανεμφανισθείσας ελονοσίας. Ομως, αυτές προσέκρουσαν «εις ώτα μη ακουόντων». Μάλιστα υποστηρίζει ότι πολιτικοί παράγοντες τού απαγόρευαν τότε να κάνει δημόσιες ενημερώσεις για το θέμα, ώστε να μην παίρνει διαστάσεις! Η τωρινή έξαρση της ελονοσίας ήταν αναμενόμενη, καθώς μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου στο ξεκίνημά του δεν ελήφθησαν και ο Δήμος Ευρώτα έμεινε παραδόξως εκτός προγραμματισμού αεροψεκασμών της υπεύθυνης για την κωνωποκτονία Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έκλεισε τα μάτια, ενώ ήταν φανερή η διόγκωση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συναγερμός για την… επιστροφή της μαλάριας στην Ελλάδα σήμανε μέσω Ρουμανίας. Τι έγινε; Νόσησε εκεί ένας Ρουμάνος, που δούλευε στη Σκάλα. Η αρμόδια αρχή της Ρουμανίας ενημέρωσε, ως όφειλε, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγείας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αφύπνισε τις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες!

Οι λύσεις και οι προτάσεις

Ο Γιάννης Γρυπιώτης κατέθεσε πρόσφατα προτάσεις στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα: δράσεις για μείωση λαθρομεταναστών, έκδοση άδειας εργασίας στους μετανάστες, με προϋπόθεση την υποβολή δικαιολογητικών (πιστοποιητικό υγείας από επιτροπή, αιματολογικές εξετάσεις, διαμονή σε κατοικία που να πληροί τους όρους υγιεινής, εμβολιασμός κ.λπ.), αύξηση προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας και επαναλειτουργία του τοπικού σταθμού ελονοσίας.

Εντούτοις επειδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν τους πιστεύει» εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τους κρατικούς παράγοντες, αναλαμβάνει δράση, μιας και ο δήμος έχει από 1ης Ιουλίου την ευθύνη της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Ο σχεδιασμός του προβλέπει και τα εξής:

Δημιουργία κοινωφελούς επιχείρησης και στέγασής της στο παλιό φυτοπαθολογικό ινστιτούτο.

Προμήθεια ειδικών τεστ για εξέταση του πληθυσμού.

Διάθεση 250.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του δήμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ελονοσίας, με αεροψεκασμούς κι άλλα μέτρα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ