Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Η κρίση αύξησε τη βία κατά των γυναικών! Θύμα η μία στις τρεις

22.000 τηλεφωνικά SOS (τα 1.000 από τη Θεσσαλονίκη) μέσα σε τρία χρόνια 

Από την
Φανή Χαρίση

Ξύλο, βρισιές αλλά και σεξουαλική κακοποίηση αντιμετωπίζουν χιλιάδες γυναίκες ακόμη και μπροστά στα παιδιά τους προτού καταφύγουν (κάποιες από αυτές) στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και στις δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τα στοιχεία της γραμματείας είναι σοκαριστικά: μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

Σε μια κοινωνία όπου τα στερεότυπα οδηγούν ακόμη και τώρα, στον 21ο αιώνα, στις διακρίσεις των φύλων και με τη βία να είναι ένας μηχανισμός υποταγής των γυναικών, τα 22.000 τηλέφωνα που δέχτηκαν οι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα (περίπου 1.000 από τη Θεσσαλονίκη) στην τηλεφωνική γραμμή SOS, σε διάστημα περίπου τριών ετών, θεωρούνται λίγα.

Περίπου 10.000 γυναίκες σε διάστημα δύο ετών απευθύνθηκαν στους 61 συμβουλευτικούς σταθμούς της Γενικής Γραμματείας για ψυχολογική και νομική βοήθεια, αλλά και για φιλοξενία στους ξενώνες. Η ανεργία και η φτώχεια ήρθαν να αυξήσουν τα περιστατικά: «Σε κάποιους ανθρώπους υπάρχει το υπόβαθρο της βίας. Προφανώς όταν υπήρχε ευμάρεια δεν εμφανιζόταν, όταν έρχονται όμως και τα οικονομικά προβλήματα, τότε αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να ξεσπάσουν τη βία που έχουν μέσα τους» είπε στη «δημοκρατία» η διευθύντρια υπηρεσιών προς τους πολίτες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων Δώρα Κατσιβαρδάκου.

Θύματα αυτής της κατάστασης είναι φυσικά και τα παιδιά. «Υπήρχε και δυστυχώς υπάρχει ακόμη η λανθασμένη συμβουλή “κάνε υπομονή για τα παιδιά”. Ομως αυτοί που τη λένε δεν αντιλαμβάνονται ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον κακοποιούνται και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και έχουν επίσης τάσεις βίας» τόνισε η κυρία Κατσιβαρδάκου.

Την ανησυχία της για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών εκφράζει και η γενική γραμματέας Φωτεινή Κούβελα. «Πολλές γυναίκες έχουν σπάσει τη σιωπή τους και μιλούν για το θέμα που κάποτε ήταν ταμπού. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε γνωστές τις δομές μας και να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες. Με το νέο ΕΣΠΑ θα δημιουργήσουμε στους συμβουλευτικούς σταθμούς και συμβουλευτική απασχόλησης, έτσι ώστε να βρίσκουμε δουλειά στις γυναίκες, δημιουργώντας ένα παράλληλο δίκτυο με το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ» κατέληξε η κυρία Κούβελα.

Χρήσιμη πληροφορία: Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (λειτουργεί 24 ώρες). Επιπλέον πληροφορίες και στο www.womensos.gr.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ