Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Η κρίση γέμισε τους Ελληνες με φόβο!

Η σκληρή οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει μετατρέψει τους Ελληνες σε έναν ψυχικά ευάλωτο και γεμάτο ανασφάλειες λαό, με οκτώ στους 10 πολίτες να «τρέμουν» την ανεργία, την αρρώστια, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, και εννέα στους 10 να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη!

Στην εποχή των Μνημονίων, οι ελληνικές οικογένειες εμφανίζονται δύσπιστες απέναντι στη Δικαιοσύνη, γεγονός που εντείνει την ανασφάλειά τους. Οπως δηλώνουν επίσης οι πολίτες, η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τη σωματική υγεία τους, ενώ το 50% υποστηρίζει ότι έχει κλονιστεί πια και η ψυχική του υγεία, καθώς και οι σχέσεις με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Παράλληλα, ένας στους τρεις Ελληνες ασθενείς «αραιώνει» τη συχνότητα λήψης φαρμάκων, για να παρατείνει τη διάρκειά τους, επειδή δεν έχει χρήματα να τα αγοράσει.

Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία έφερε στη δημοσιότητα η έρευνα της Εφη Σίμου, PhD, συνεργάτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την οποία παρουσίασε χθες στο συνέδριο με θέμα «Ενημέρωση υψηλού κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δημόσια Υγεία» που διοργανώνει η ΕΣΔΥ.

Η πανελλαδική έρευνα, που διεξήχθη στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου σε 1.227 άτομα, αφορούσε τις απόψεις των πολιτών για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τον κίνδυνο, τον φόβο για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας το 91,7% δήλωσε ότι φοβάται την έλλειψη Δικαιοσύνης, το 84,4% την ανεργία, το 83,6% τη φτώχεια, το 82,6% την εγκληματικότητα και το 81,4% την αρρώστια.

Το 60% δήλωσε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του, το 56,9% την ψυχική του υγεία, ενώ το 55,7% των συμμετεχόντων απάντησε ότι ανησυχεί για τη δυνατότητά του να αγοράσει φάρμακα.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 28,4% των ερωτηθέντων είπε ότι αραιώνει τη συχνότητα λήψης φαρμάκων λόγω οικονομικής αδυναμίας.–

Αυτοδιάγνωση από το ιντερνετ

Εξι στους 10 πολίτες κάνουν… αυτοδιάγνωση από το διαδίκτυο, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν επίσκεψη σε γιατρό. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αναζήτηση θεραπείας από μη γιατρούς ενέχει κινδύνους. Επιπλέον, το 58,8% των πολιτών ενημερώνεται από ιστοσελίδες, το 76% ενημερώνεται από γιατρό, το 53,5% από φαρμακοποιό, το 25,4% από τα social media και το 24% από εφημερίδες.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ