Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Η κρίση γονατίζει τους μαθητές

Στοιχεία-σοκ για την επισιτιστική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά ευπαθών περιοχών

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την επισιτιστική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά, τα οποία παρουσίασε το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας, στις 16 και τις 17 Οκτωβρίου αντιστοίχως.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ένας στους δύο μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών είναι αντιμέτωπος με την επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ ένας στους έξι παρουσιάζει προβλήματα υγείας και ένας στους τέσσερις ψυχολογικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι το ινστιτούτο, με μέγα δωρητή το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», από το 2012 έχει σιτίσει περίπου 450 σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη τη χώρα, μέσω του προγράμματος «Διατροφή».

Μάλιστα, φέτος, περισσότερα από 2.000 σχολεία (το 16% των δημόσιων σχολείων της Ελλάδας) με 250.000 μαθητές έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το ινστιτούτο, το 21% των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βίωναν πείνα.

Ανεργος

Σε επίπεδο νοικοκυριών, στο 64% των οικογενειών τουλάχιστον ο ένας γονιός ήταν άνεργος και στο 15% δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος. «Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί, τα τελευταία χρόνια, στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές συνέπειες στη ζωή της μέσης οικογένειας» ανέφερε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού.

Ειδικότερα, τα παιδιά που πεινούν κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτησή τους, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται στο 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες. Αντιστοίχως, οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο σχολείο σε ποσοστό 24% και να αποδώσουν σε ποσοστό 22%.

Σύμφωνα με την κυρία Λινού, «πέρα από τα θέματα υγείας, η επισιτιστική ανασφάλεια και η πείνα μπορεί να οδηγήσουν σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει τις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά πληθυσμιακές. ομάδες».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ