Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Η Κρήτη ξεμένει από φάρμακα

Σύμφωνα με την επιστολή τοπικών συλλόγων προς τον ΕΟΦ, υπάρχουν ελλείψεις σε δεκάδες σκευάσματα

«Σήμα κινδύνου» για τις ελλείψεις φαρμάκων, που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στα φαρμακεία της Κρήτης, εκπέμπει το συντονιστικό όργανο των φαρμακευτικών συλλόγων του νησιού, μέσω επιστολής του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους της Κρήτης, τα αποθέματα των φαρμακείων σε ινσουλίνες, αντιπηκτικά, σκευάσματα για την υπέρταση, για την επιληψία και άλλες παθήσεις δεν επαρκούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, ενώ ελλείψεις καταγράφονται και σε ορισμένες κατηγορίες παιδικών εμβολίων.

«Αρκετοί ασθενείς αδυνατούν να συνεχίσουν φυσιολογικά τη θεραπεία τους. Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε όλο και πιο συχνά αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να βρουν τα φάρμακά τους. Καθημερινά, είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που προσεγγίζει τα όρια της κατάρρευσης στη φαρμακευτική αγορά, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» τονίζει το συντονιστικό όργανο των φαρμακευτικών συλλόγων Κρήτης.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, πολλοί ιδιοκτήτες φαρμακείων που δεν τροφοδοτούνται ομαλά από τις φαρμακαποθήκες αναγκάζονται να στραφούν στις φαρμακευτικές εταιρίες. «Ωστόσο, εντελώς καταχρηστικά, οι εταιρίες επιβάλλουν πλαφόν ποσοτήτων στα φάρμακα ή ζητούν και επιβάλλουν ελάχιστη αξία παραγγελίας» σημειώνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, που έστειλαν στον ΕΟΦ και ενυπόγραφες καταγγελίες συναδέλφων τους, καθώς και λίστες με φάρμακα που λείπουν από την αγορά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ