Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Η Κύπρος ψάχνει εντός και εκτός για «σωσίβιο»!

Σε συμπληγάδες η Κύπρος αναζητά τρόπους χρηματοδότησης εντός και εκτός ευρωζώνης, για να καλύψει τις ανάγκες της για τη διάσωση των τραπεζών. Στη Λευκωσία, που ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε., βρίσκεται ήδη η τρόικα, η οποία συνεχίζει τις επαφές της και ξεσκονίζει τα χαρτοφυλάκια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση όμως αναζητά εναλλακτικούς τρόπους παροχής οικονομικής βοήθειας τόσο από τη Μόσχα όσο και από ημικρατικούς φορείς. Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή συναντήθηκε με τις διευθύνσεις της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, της Αρχής Λιμένων και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, με τις οποίες συζήτησε την πιθανότητα στήριξης του κράτους υπό τη μορφή δανείου.

Ο γενικός διευθυντής της Αρχής Λιμένων Γιαννάκης Κόκκινος επιβεβαίωσε ότι το κράτος ζητά βοήθεια υπό τη μορφή δανεισμού από τρεις ή και περισσότερους ημικρατικούς οργανισμούς, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, και ότι εξετάζεται η έκδοση ομολόγων διάρκειας τριών μηνών, στις 12 και τις 25 Ιουλίου, της τάξης των 500.000.000 ευρώ. Η Λευκωσία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο 300.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με τη Ρωσία για τη σύναψη συμφωνίας δανειοδότησης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η άσκηση πολυεπίπεδων εξωτερικών πολιτικών είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της Ε.Ε. και συμπλήρωσε ότι, αν οι ρωσικοί οικονομικοί όροι κριθούν συμφέροντες, η Κύπρος δεν θα το αγνοήσει. Ο γερμανικός Τύπος πάντως σχολιάζει καυστικά την κατάσταση στην Κύπρο. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Süddeutsche Zeitung» «Η τρόικα στον προεδρεύοντα» για την πρώτη ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο, αλλά και την άφιξη της τρόικας στη Λευκωσία. «Η Κύπρος διαπραγματεύεται βοήθεια από το Κρεμλίνο» γράφει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επισημαίνοντας ότι οι φορολογικές απαλλαγές καθιστούν τη Μεγαλόνησο ιδιαίτερη ελκυστική για ρωσικές τράπεζες. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Λευκωσία είχε λάβει από τη Ρωσία δάνειο ύψος 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ