Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στο αδιέξοδο που δημιούργησε

Το κλείσιμο της αξιολόγησης καθυστέρησε και δεν θα αλλάξει το κλίμα σε οικονομία και κοινωνία, τονίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βλάχος

Από τον
Σπύρο Γκουτζάνη

Δεν βλέπει κάτι θετικό στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Γιώργος Βλάχος, ο οποίος επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις νέες υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Δηλώνει ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και προσθέτει ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία, αν και δεν απορρίπτει τη συνεννόηση ή ακόμη και τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις μετά τις εκλογές.

Θεωρείτε θετικό το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Η κυβέρνηση μετά από μεγάλη καθυστέρηση έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού στο μεταξύ χάθηκαν πάνω από 20 δισ. ευρώ από τις υποχρεώσεις των δανειστών προς τη χώρα μας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017. Στο διάστημα αυτό η πραγματική οικονομία εισήλθε σε ένα παρατεταμένο τέλμα, από το οποίο φυσικά δεν θα βγει με το 0,8 δισ. ευρώ που απομένει από τα χρήματα της συμφωνηθείσας δόσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνέδεσε τη δεύτερη αξιολόγηση και την ψήφιση και την εφαρμογή του τέταρτου Μνημονίου, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, με τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη των ομολόγων μας στην ποσοτική χαλάρωση που θα ενίσχυε τη ρευστότητα με 4-5 δισ. ευρώ. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η πρόσφατη συμφωνία ανακουφίζει την κοινωνία δεν ισχύει, αφού δεν είναι ικανή να αλλάξει το κλίμα στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση με τις δικές της πολιτικές δημιούργησε το αδιέξοδο στο οποίο και εγκλωβίστηκε.

Επιρρίπτετε ως κόμμα τις ευθύνες στην κυβέρνηση και αποφεύγετε οποιαδήποτε αναφορά στο Βερολίνο.

Κάνετε λάθος. Τα στελέχη μας αναδεικνύουν συνεχώς τις ευθύνες των δανειστών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης καθώς και την αγάπη της για την εξουσία. Αυτό, βέβαια, δεν απαλλάσσει τους δανειστές από τις δικές τους ευθύνες. Τις αναποτελεσματικές επιλογές τους, που σήμερα παραδέχονται αρκετοί, τις πλήρωσε η ελληνική κοινωνία στον βωμό της αντιμετώπισης της κρίσης.

Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά, εάν κερδίσετε τις εκλογές, θα εφαρμόσετε όλα τα μέτρα. Νομίζετε ότι είναι επιχείρημα για τον κόσμο ότι «τα εφαρμόζουμε, αλλά δεν φταίμε εμείς»;

Αυτό είναι το ψέμα που συντηρεί η κυβέρνηση για να πει ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Η κυβέρνηση έφερε μέτρα με βάση τη δική της ικανότητα να προχωρήσει ή όχι σε σοβαρές λειτουργικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Ο,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών επιλογών. Το κράτος μεγάλωσε, η αγορά συρρικνώθηκε, η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα σε αναπτυξιακές επιλογές, διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας και του ΑΕΠ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει η Ν.Δ. με μία σειρά θέματα, όπως, π.χ., με τις συντάξεις. Θα τις μειώσετε, θα τις αυξήσετε ή θα τις αφήσετε στο ίδιο επίπεδο; Ή με τα μπλοκάκια;

Η δική μας παράταξη στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία παράλληλα με το κοινωνικό κράτος. Ετσι, μαζί με τη δημιουργία μιας ομπρέλας άμεσης προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας, με εκλογίκευση της φορολογίας, με μείωση της γραφειοκρατίας, με σεβασμό στους ανθρώπους που μοχθούν και παράγουν. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πιστεύω ότι θα υπάρξουν επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουν το ευνοϊκό εκείνο κλίμα για νέες, πιο μεγάλες επενδύσεις, που θα είναι και πιο καθοριστικές για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί, ως γνωστόν, η οικονομία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα κλίμα.

Μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση δίχως συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων;

Να υπενθυμίσω την πάγια θέση μου πως η κρίση της Ελλάδας είναι πρώτα πολιτική. Θυμίζω την εγκληματική άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να συναινέσει στις βασικές προτάσεις του Κώστα Καραμανλή, όταν ξεσπούσε η παγκόσμια κρίση, προκειμένου να θωρακιστεί η πατρίδα μας. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε και τη ζούμε όλοι. Οσες πρωτοβουλίες υπήρξαν για συνεννόηση προήλθαν όλες από τη δική μας παράταξη και οι οποίες πάντα έβρισκαν την άρνηση αλλά και τη λαϊκίστικη εκμετάλλευση άλλων πολιτικών δυνάμεων. Οι πρωτοβουλίες ανήκουν πάντα στην κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει συνεννόηση, αφού η ίδια ισχυρίζεται ότι όλα πάνε καλά. Η ίδια επιμένει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, ακόμα και όταν τα γεγονότα τη διαψεύδουν. Σε κάθε περίπτωση, για να το ξεκαθαρίσω, συναίνεση σημαίνει συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά θέματα και όχι συγκυβέρνηση.

«Δεν θα επιτρέψουμε την κατασκευή ενόχων στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία» !

Συμμετέχετε στην Εξεταστική για την Υγεία. Οπως εξελίσσεται, σωστά έπραξε η κυβέρνηση και προχώρησε στη συγκρότησή της;

Εμείς ψηφίσαμε «ΝΑΙ» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο στον τομέα της Υγείας, γιατί δεν θέλαμε να παραμείνει καμία σκιά για κανέναν και για τίποτα. Οι οδηγίες του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εμένα αλλά και στους άλλους συναδέλφους που συμμετέχουν στην επιτροπή, είναι να συμβάλουμε στο να λάμψει η αλήθεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπηρετήσει κανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά ούτε και την κατασκευή ενόχων. Από τις πρώτες συνεδριάσεις, αυτό που μόλις ανέφερα, είναι ορατό και κατανοητό από όλους.

Θα αποδοθούν ευθύνες στις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου;

Αφού υπενθυμίσω ότι δεν ποινικοποιούνται οι πολιτικές επιλογές, με τη συμμετοχή μας θα αναδείξουμε όσα στοιχεία εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ακούγονται και γράφονται ευθύνες πολιτικών για το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» (ΚΙΕΝ). Αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται η προσκόμιση στοιχείων, αλλιώς γίνεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Στόχος της Ν.Δ., η αυτοδυναμία

Εφόσον κερδίσετε, θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;
Η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται για να πετύχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Οχι αυτοδυναμία αλαζονείας και ρεβανσισμού, αλλά αυτοδυναμία ευθύνης. Είναι η μόνη εξέλιξη που διασφαλίζει ισχυρή κυβέρνηση για την επόμενη μέρα. Αυτό δεν αποκλείει συνεννόηση, ακόμα και συνεργασίες. Είναι άλλο, όμως, συνεργασία ως αποτέλεσμα επιλογής και εντελώς διαφορετικό συνεργασία ως επιλογή ανάγκης.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ