Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Η «λαίλαπα της οργής» σάρωσε την περιφέρεια

Πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής, που συνόδεψαν τις ογκώδεις διαδηλώσεις των πολιτών αποκαλύφθηκαν την επόμενη μέρα της ψήφισης του Μνημονίου 2 και στην περιφέρεια. Πέρα από την Αθήνα, επιθέσεις σε τράπεζες, καταστήματα και πολιτικά γραφεία, καθώς και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων έγιναν σε δεκάδες ακόμη πόλεις, όπου τα επεισόδια, σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Πάτρα, συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Το κλίμα στην περιφέρεια παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο, με τους πολίτες να ζητούν από τις οργανώσεις και τα σωματεία την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη σημαντικές φθορές υπέστησαν τρία υποκαταστήματα τραπεζών, στα οποία ομάδες διαδηλωτών κατέβασαν τα προστατευτικά ρολά και προκάλεσαν καταστροφές τόσο στις προσόψεις όσο και στο εσωτερικό τους. Με τον ίδιο τρόπο προξένησαν ζημιές σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. επί της Εθνικής Αμύνης, ενώ κάποιοι πιο θερμόαιμοι στράφηκαν κατά ενός τουριστικού γραφείου, ενός καταστήματος ρούχων και μιας καφετέριας. Η Αστυνομία προέβη σε 20 προσαγωγές, εκ των οποίων οι έξι μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αλγεινή εντύπωση στο κοινό προκάλεσε πάντως βίντεο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο και δείχνει διμοιρίες ΜΑΤ να επιτίθενται αναίτια με χημικά και κλομπ σε ειρηνικά μπλοκ διαδηλωτών.

Ανεπανάληπτα, για τα δεδομένα της περιοχής, ήταν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων στον Βόλο, στις οποίες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, συμμετείχε ο αριθμός-ρεκόρ των 8.000 πολιτών. Ανάμεσά τους και κάποιοι θερμόαιμοι νεαροί που ξέσπασαν σε πέντε υποκαταστήματα τραπεζών -ένα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες-, στο δημαρχείο, όπου επιχείρησαν να βάλουν φωτιά, καθώς και στο κτίριο που στεγάζει τις Α΄ και Β΄ ΔΟΥ. Στο κτίριο της εφορίας οι φθορές είναι πολύ μεγάλες, καθώς ένας όροφος 300 τ.μ. κάηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να γίνει στάχτη μεγάλο τμήμα από το αρχείο, καθώς και να αχρηστευτεί ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.

Η οργή μερίδας διαδηλωτών εστιάστηκε στις τράπεζες στα Τρίκαλα (τρεις τράπεζες δέχτηκαν επίθεση) και στο Ρέθυμνο (σ.σ.: δύο τράπεζες), ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης έκαναν άνω κάτω τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών Μαρίας Σκραφνάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Μανόλη Στρατάκη. Στο Ηράκλειο φθορές σημειώθηκαν επίσης στο δικαστικό μέγαρο, στην Α΄ ΔΟΥ και σε ενεχυροδανειστήριο. Την ίδια ώρα, στην Πάτρα, αντιεξουσιαστές έπαιζαν «κλεφτοπόλεμο» με τους αστυνομικούς, ανταλλάσσοντας μολότοφ με… δακρυγόνα μέχρι χθες τα ξημερώματα. Πρωτοφανής ήταν πάντως και ο αριθμός των δημόσιων κτιρίων που καταλήφθηκαν. Μεταξύ άλλων, στον έλεγχο των διαδηλωτών πέρασαν τα Δημαρχεία Βόλου, Σπάρτης, Ρόδου, Ρεθύμνου (συνεχίζεται η κατάληψη), οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή (συνεχίζεται) και οι Αντιπεριφέρειες Λασιθίου και Χανίων.

Κώστας Καντούνης


«Αττικόν» και «Απόλλων» γλίτωσαν από τον πόλεμο και «λαβώθηκαν» στο Μνημόνιο!

Στις σκοτεινές αίθουσές τους προβλήθηκαν οι πρώτες

ομιλούσες ταινίες, αλλά τη νύχτα της Κυριακής κανείς δεν είχε λόγια να περιγράψει αυτό που έβλεπε. Οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας «Αττικόν» και «Απόλλων», που τυλίχτηκαν στις φλόγες παραδομένοι στη μανία των κουκουλοφόρων, «λαβώθηκαν» άσχημα αλλά… «επιβίωσαν».

«Οι ζημιές είναι μεγάλες, όμως επιδέχονται επισκευές» επισήμανε η υπεύθυνη των κινηματογράφων Γιούλη Τσακαλάκη, καθώς οι αίθουσες «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν κάηκαν, παρά μόνον η είσοδος.

Σύμφωνα με την αυτοψία των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το πάνω μέρος του διατηρητέου κτίσματος στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά -μέρος του οποίου στεγάζει τους κινηματογράφους- ήταν εκείνο που υπέστη εκτεταμένες καταστροφές, ενώ είναι πολύ πιθανόν ο όροφός του να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881 βάσει σχεδίων του Ερνέστου Τσίλερ από τον μεγάλο αρχιτέκτονα των αρχών του αιώνα Αλέξανδρο Νικολούδη. Το κινηματοθέατρο «Αττικόν» δημιουργήθηκε την περίοδο 1914-1920 και αμέσως συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των σινεφίλ, αφού εκεί προβλήθηκαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες, ενώ, επειδή διέθετε αίθουσα «κομψήν και θερμασμένην με καλοριφέρ», μετατράπηκε σε «κέντρον του άνθους της αθηναϊκής κοινωνίας και του διπλωματικού σώματος».

Τη δεκαετία του ’30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της Σκούρας Φιλμς, υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι. Την περίοδο της Κατοχής οι γερμανικές δυνάμεις είχαν επιτάξει το «Αττικόν» για την ψυχαγωγία των στρατιωτών.

Οσο για τον κινηματογράφο «Αστυ» στην πλατεία Κοραή, ευτυχώς οι ζημιές ήταν μικρότερες. Μεγάλη ωστόσο ήταν η αγωνία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων για το υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζονταν την περίοδο της Κατοχής τα κρατητήρια της Γκεστάπο και το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Διασώθηκε, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, χάρη στη σιδερένια πόρτα του. Οπως ωστόσο κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του «Αστυ» Γιώργος Στεργιάκης, «τον πλησίασαν κουκουλοφόροι και του ζήτησαν χρήματα, για να μην καταστρέψουν τον χώρο».

Γ. Βαζούρα


Τα διεθνή media βλέπουν κοινωνική έκρηξη και ακόμα περισσότερες αυτοκτονίες

Κοινωνικές εκρήξεις και περισσότερες αυτοκτονίες θα προκαλέσουν στη χώρα τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που υποχρεώνεται να πάρει τώρα η Ελλάδα, υποστήριξαν χθες με κοινό μήνυμά τους προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωπαϊκή Ενωση για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων

Δικαιωμάτων (AEDH), η Γαλλική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (LDH) και η Ελληνική Ενωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

«Σημαντική προειδοποίηση» αποτελούν τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα και για την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών Αννα-Μαρία Καντσελιέρι, η οποία παραδέχτηκε ότι στη Ρώμη «παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα με ανησυχία και προσοχή».

Οπως ήταν φυσικό, όμως, τα τελευταία γεγονότα στην Αθήνα ήταν το πρώτο θέμα των διεθνών ΜΜΕ.

«Σκηνές αντάρτικου πόλεων στην Αθήνα. Χιλιάδες Ελληνες βγήκαν στον δρόμο ενάντια στα μέτρα λιτότητας» είχε ως τίτλο στη διαδικτυακή της έκδοση η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας, τη στιγμή που η «Liberation» σημείωνε ότι «το σχέδιο λιτότητας απορρίφθηκε από τον δρόμο. Η Αθήνα σε απόλυτο χάος». «Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνόμων» διαπίστωνε και η «Le Monde».

«Η Ελλάδα εγκρίνει κι άλλες περικοπές εν μέσω πυρκαγιών και μεγάλων αναταραχών» έγραφε χθες η ισπανική «El Pais», τη στιγμή που ο ιταλικός Τύπος στο σύνολό του έκανε λόγο για «εικόνες χάους» από την Αθήνα. «Ναι στις περικοπές, η Αθήνα φλέγεται. Η Βουλή πολιορκήθηκε, συγκρούσεις, επίθεση στις τράπεζες» τόνιζε στο πρωτοσέλιδό της η «Corriere della Sera», με τον ανταποκριτή της να σχολιάζει ότι επρόκειτο για «την κρισιμότερη στιγμή μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου».

«Ναι στη λιτότητα, στις φλόγες η Αθήνα. Εκατό χιλιάδες πολίτες στους δρόμους. Ψηφοφορία στην πολιορκημένη Βουλή» έγραφε και η «La Repubblica», ενώ η «La Unita» αναρωτιέται: «Πότε θα τελειώσει αυτό το απαίσιο έργο;»

«Το τσουνάμι βίας που ξέσπασε στην Αθήνα έστειλε ουσιαστικά ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες: Δεν μπορούν να υπολογίζουν στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. (…) Τα χθεσινά επεισόδια ήταν από τα χειρότερα σε ολόκληρη την ιστορία των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας» σημείωνε χθες το BBC. Η «Daily Mail» τόνιζε ότι «οι Ελληνες απέμειναν να μετρούν το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από τα σοβαρά επεισόδια», δίνοντας ταυτόχρονα περιγραφές στους αναγνώστες της για «μια Αθήνα που μυρίζει δακρυγόνα».

«Ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού της Αθήνας» έγραφε χθες και ο «Guardian», αναφερόμενος βέβαια στα σημάδια που άφησαν πίσω τους τα επεισόδια της Κυριακής, από τα οποία, όπως σημείωνε ο Βρετανός συντάκτης, «κάηκε η ελληνική πρωτεύουσα». «Η Αθήνα στις φλόγες» έγραφε και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση, όπου τόνιζε ότι «οι βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα ενώ η Βουλή ψήφιζε για τα νέα μέτρα λιτότητας».


Επιμένουν οι Anonymous: Θα συνεχίσουμε τα χτυπήματα μέχρι να πέσει η κυβέρνηση

«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις σε ελληνικούς στόχους μέχρι η κυβέρνηση της χώρας να πέσει»! Με το μήνυμα αυτό, που ακούγεται σε βίντεο που ανέβηκε στο YouTube, η ομάδα Anonymous ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων σε ελληνικές κυβερνητικές ιστοσελίδες που πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα της Κυριακής, και προειδοποιεί ότι αυτό… ήταν μόνο η αρχή!

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν την ώρα που στη Βουλή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η ψηφοφορία για το Μνημόνιο 2, και έπληξε, μεταξύ άλλων, τις ιστοσελίδες του πρωθυπουργού, των υπουργείων Πολιτισμού, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, τον προσωπικό ιστότοπο του Βαγγέλη Βενιζέλου αλλά και το site της Αστυνομίας. Οπως έγινε γνωστό, σε βάρος των συγκεκριμένων ιστοχώρων οι Anonymous εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις (Ddos), με αποτέλεσμα να τις καταστήσουν ανενεργές έως το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι τεχνικοί των ιστοσελίδων χρειάστηκαν αρκετές ώρες μέχρι να τις επαναφέρουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις προαναγγέλλονταν μέσω του twitter της ομάδας ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από την έναρξή τους! Τα χτυπήματα ενάντια σε ελληνικούς διαδικτυακούς στόχους έχουν πληθύνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και πλέον στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά (χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα) προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτά.

Νίκος Δεμισιώτης

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ