Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Η λίστα μυστήριο του ΣΔΟΕ!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Μια «λίστα-μυστήριο», στην οποία περιέχονται 30 ονόματα πολιτικών, φέρεται να έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μιας πολύμηνης έρευνας, που διεξήχθη με απόλυτη μυστικότητα και αφορούσε τις καταγγελίες για περίεργο πλουτισμό ανθρώπων που είχαν εμπλακεί στην πολιτική με κάθε ιδιότητα. Η έρευνα αφορούσε υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και συμβούλους υπουργών, που «ψάχτηκαν» από τους Ράμπο του ΣΔΟΕ σε μια προσπάθεια να διασταυρωθεί εάν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους και από τα «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει.

Μάλιστα, για τα στοιχεία της έρευνας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε προσωπικά τον άνθρωπο που ανέλαβε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πρόκειται για τον Στέλιο Στασινόπουλο, που έχει χαρακτηριστεί «σφίγγα» και πραγματικά κρατά τη λίστα ως επτασφράγιστο μυστικό ώσπου να «κλειδώσει» τα ονόματα, ώστε να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα. Η εντολή πάντως που έχει δοθεί είναι να μην καλυφθεί κανένας και για όσους υπάρχουν στοιχεία τεκμηριωμένα να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ώστε να πάρει το μήνυμα η κοινωνία. Η έρευνα που είχε ξεκινήσει από τον Ιωάννη Διώτη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν φτάσει τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Ιπποκράτους, κάνει λόγο για πρόσωπα που η ανακοίνωσή τους θα δώσει την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να αποδείξει εάν και πόσο θέλει να προχωρήσει στην κάθαρση και την εξυγίανσή του. Στη λίστα-φωτιά φαίνεται να περιλαμβάνονται και ονόματα εν ενεργεία βουλευτών, που έχουν διατελέσει υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά το μαχαίρι πράγματι θα φτάσει στο κόκαλο ή στην πορεία τα καταπιεί η… μαρμάγκα, αφήνοντας το χειρότερο στίγμα· αυτό της αίσθησης της συγκάλυψης. Πάντως τόσο το Μαξίμου όσο και η Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και οριστικοποιηθούν τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, όχι μόνο δεν θα καλύψουν κανέναν, αλλά θα προχωρήσουν σε θεαματικές αποπομπές.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ έγινε σε περίπου 500 άτομα και τα πρώτα στοιχεία έφεραν γύρω στα 30 από αυτά να έχουν μπει στο… μικροσκόπιο.

Από τα πρώτα κιόλας στοιχεία που έδειξε το άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων έγινε σαφές ότι για τους εν λόγω 30 οι έλεγχοι θα έπρεπε να συνεχιστούν. Αποτέλεσμα, να αρχίσει η εξονυχιστική έρευνα σε περιουσιακά στοιχεία δικά τους αλλά και των στενών τους συγγενικών προσώπων σε ό,τι αφορά καταθέσεις, μετοχές, συμμετοχές σε εταιρίες, αγορές και πωλήσεις ακινήτων, καταναλωτικές συνήθειες και αγορές – πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Οπως όλα δείχνουν, έχει δημιουργηθεί μια λίστα βουλευτών, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι έχουν εκλεγεί και με τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε κορυφαίοι πολιτικοί -ασχέτως αν είναι σήμερα ενεργοί ή όχι- περιέχονται στη λίστα των υπόπτων.

Ισως η συγκυρία της διαρροής των ερευνών -εν όψει δύσκολης ψηφοφορίας στη Βουλή- να προκαλεί συνειρμούς, αλλά το πολιτικό σύστημα έχει μια ιστορική ευκαιρία να μηδενίσει το κοντέρ της χαμένης του αξιοπιστίας.

Νίκος ΕλευθερόγλουΔεν θα γίνουν γνωστοί ούτε οι φοροφυγάδες από το cd των 10.000 καταθετών στην Ελβετία

Απόλυτα προστατευμένοι θα πρέπει να νιώθουν όσοι έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία, καθώς με έγγραφο που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χρήση των στοιχείων από τα cd που έχει στην κατοχή της η Γερμανία με ονόματα καταθετών στις ελβετικές τράπεζες, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν «προϊόν βιομηχανικής κατασκοπείας».

«Η τήρηση του τραπεζικού απορρήτου θεσπίζεται στην Ελβετία με ομοσπονδιακό νόμο (συνταγματικά κατοχυρωμένο) υπό την απειλή ποινικών κυρώσεων. Για τον λόγο αυτό τα στοιχεία που περιέχονται στους εν λόγω ψηφιακούς δίσκους δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, καθώς έχουν ήδη χαρακτηρισθεί από την Ελβετία ως προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπείας» είπε χθες ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας έτσι την πόρτα σε μία ακόμα έξοδο που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση.

Στην ερώτησή τους πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται πληροφορίες ότι τα εν λόγω cd περιέχουν στοιχεία που αφορούν συνολικά 10.000 καταθέτες από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 Γερμανών που διώκονται από τις γερμανικές Αρχές.

Το γεγονός μάλιστα ότι η απάντηση του κ. Μαυραγάνη έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη γνωστοποίηση της άρνησης των ελβετικών αρχών να παράσχουν στοιχεία στη Βουλή για το αν Ελληνες βουλευτές διαθέτουν εκεί τραπεζικούς λογαριασμούς, δείχνει πως η αποκάλυψη των ονομάτων όσων έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία θα παραμείνει μάλλον όνειρο απατηλό.

Σύμφωνα πάντως με το απαντητικό έγγραφο του κ. Μαυραγάνη προς ενημέρωση των τριών βουλευτών (Κουρουμπλή, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη), η Ελβετία δεν προβαίνει σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με την Ελλάδα, αλλά ως ισοδύναμο μέτρο παρακρατείται φόρος από την Ελβετία επί των πληρωμών των τόκων προς πραγματικούς δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα, και στη συνέχεια ποσοστό της παρακράτησης κατανέμεται και στη χώρα μας.

Από τα έγγραφα πάντως τα οποία είχαν ξαναδιαβιβαστεί στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο προκύπτει το συμπέρασμα ότι από την ώρα που ξέσπασε η φημολογία για δήθεν αποκάλυψη των καταθετών στην Ελβετία, πολλά από τα χρήματα αυτά έκαναν φτερά προς άλλους οικονομικούς παραδείσους. Κι αυτό γιατί η κατανομή του παρακρατηθέντος φόρου βαίνει συνεχώς μειούμενη.

«Από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ, γεγονός από το οποίο διαφαίνεται η τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες / εδάφη που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας ή των συμφωνιών που θεσπίζουν ισοδύναμα με αυτήν μέτρα» αναφέρει ο υφυπουργός.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...