Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η λίστα, οι… κλώνοι και η διαβολική σύμπτωση

Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης αναμένεται να ρίξουν την αυλαία στην έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ», όσον αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, και να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή.

Η έρευνα που διενεργούν από τον Σεπτέμβριο του 2012 με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία έκαναν λόγο για την αναξιοποίητη «λίστα Λαγκάρντ» σημαδεύτηκε από συνεχείς ανατροπές. Αρχισε με τους οικονομικούς εισαγγελείς να αναζητούν τη λίστα και έφτασε ως την αποκάλυψη ότι το αντίγραφο που τους παρέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν τελικά αλλοιωμένο, καθώς είχαν αφαιρεθεί τα τρία αποσπάσματα (αρχείων) με τα ονόματα και τους λογαριασμούς συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια στιγμή, απ’ ό,τι προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες, το αντίγραφο στο στικάκι Βενιζέλου φέρεται να μην αποτελεί τον «πρωτότυπο κλώνο» και αυτό διότι δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις ιδιότητες του USB memory stick στις 8 Ιουλίου 2011. Οταν δηλαδή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών και πλέον είχε παραδώσει αντίγραφο της λίστας σε φλασάκι στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο του κ. Διώτη όσο και του κ. Βενιζέλου, εκείνη τη χρονική στιγμή ο τελευταίος δεν είχε παραλάβει τη λίστα Λαγκάρντ. Ετσι πλέον το «μπαλάκι» περνάει στα χέρια του πρώην εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής Ιωάννη Διώτη, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας θα βρεθεί ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων για δεύτερη φορά για να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του «υπόπτου» και για το αδίκημα της «νόθευσης εγγράφου», δηλαδή για ποιον λόγο παρουσιάζεται στο USB Βενιζέλου ως ημερομηνία εγγραφής η 8η Ιουλίου 2011. Κατά διαβολική -μάλιστα- σύμπτωση την ίδια ημέρα (08/07/2011) ο κ. Διώτης, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, συναντάται με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή.

Αντικείμενο της συνάντησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (!), λόγος για τον οποίο είχε κληθεί να παρίσταται ο κ. Διώτης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ότι στην πρώτη σελίδα εκτύπωσης του USB αναφέρεται ως ώρα δημιουργίας η 14.02 και ώρα αποθήκευσης η 13.33. Το στοιχείο αυτό, αν και προκαλεί πολλά ερωτήματα, εντούτοις, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, μπορεί να μαρτυρεί στην πραγματικότητα ότι προηγήθηκε η αποθήκευση του εν λόγω αρχείου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή προτού μεταφερθεί στο στικάκι.

Τα σκοτεινά σημεία και τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί

Μετά τις συμπληρωματικές εξηγήσεις του Ιωάννη Διώτη (από τις οποίες δικαστικοί κύκλοι ευελπιστούν να προκύψουν και νέα στοιχεία για την υπόθεση) και του έτερου πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη στους οικονομικούς εισαγγελείς, το κέντρο του ενδιαφέροντος θα μετατεθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που αναμένεται να συσταθεί. Εκείνη, κατά τα φαινόμενα, θα αναλάβει και να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο USB, προκειμένου να αποκαλύψει τα ηλεκτρονικά ίχνη του αντιγραφέα, εφόσον αυτός δεν έλαβε αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακόμα στην υπόθεση «σκοτεινά» σημεία, τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί, και ερωτήματα τις απαντήσεις των οποίων δεν έχει λάβει η εισαγγελική έρευνα:

*Πού βρίσκεται το CD με τη «λίστα Λαγκάρντ» που έλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέσω της πρεσβείας μας στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2010; Το «πρωτότυπο CD» μετεγγράφηκε από κάποιον συνεργάτη του και πλέον αγνοείται η τύχη του. Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει υποστηρίξει ότι το έδωσε για φύλαξη στο γραφείο του και εν συνεχεία χάθηκε. Εάν βρισκόταν, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα έλυνε το «μυστήριο» και θα «μαρτυρούσε» πότε έγιναν η αντιγραφή και η αφαίρεση των τριών αρχείων.

*Ποιος έκανε την πρώτη αντιγραφή της λίστας από CD στο πρώτο USB; Οι οικονομικοί εισαγγελείς εξέτασαν ως μάρτυρες τα πρόσωπα που το φθινόπωρο του 2010 βρίσκονταν στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ολοι τους, πλην ενός, αρνήθηκαν ότι έλαβαν στα χέρια τους το πρωτότυπο ψηφιακό αρχείο. Μόνο ένας μετακλητός υπάλληλος, με γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παραδέχθηκε ότι πήρε εντολή από τον υπουργό να επιλέξει από το ψηφιακό CD τους 20 καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά και του τα παρέδωσε. «Εντόπισα τα ονόματα, τα αντέγραψα και τα μετέφερα στον υπουργό. Ξέρω ότι ο ίδιος έχει πει ότι τα έδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη. Ούτε ξαναείδα το CD ούτε έκανα πλήρες αντίγραφό του» είπε. Ο εντοπισμός του προσώπου που έκανε την πλήρη μετεγγραφή των αρχείων θα μπορούσε να συνεισφέρει πολλά και να δώσει απαντήσεις στα σκοτεινά σημεία στη διαδρομή της λίστας.

*Πόσα αντίγραφα έγιναν στη «λίστα Λαγκάρντ» και ποιος έχει στα χέρια του τον «πρώτο κλώνο» που δημιούργησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι στην εν λόγω υπόθεση το ένα μετά το άλλο τα ηλεκτρονικά αρχεία χάνονται κατά διαβολική σύμπτωση. Εως πρόσφατα όλοι πίστευαν, ακόμα και οι οικονομικοί εισαγγελείς, ότι το USB που είχαν στα χέρια τους ήταν αυτό που είχε δημιουργηθεί στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου. Τελικά φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς προκύπτει ότι το επίμαχο στικάκι, που αποτελεί μέρος της δικογραφίας Λαγκάρντ, δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2011 και όχι το φθινόπωρο του 2010. Ετσι, μετά την «εξαφάνιση» του πρωτότυπου CD, έχουμε και το χάσιμο του πρώτου αντιγράφου USB! Οπότε πλέον έχουμε τουλάχιστον δύο αντίγραφα που «κυκλοφορούσαν» από χέρι σε χέρι με την αλλοιωμένη «λίστα Λαγκάρντ». Εν τω μεταξύ την υπόθεση περιπλέκει ακόμα περισσότερο ο ισχυρισμός του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος στο περιοδικό «HOTDOC» (που εκδίδει) υποστήριξε ότι βάσει πραγματογνωμοσύνης το USB που έχει στα χέρια του, με την αλλοιωμένη λίστα, και το οποίο φέρεται ότι είναι αυτό που δημιουργήθηκε από το γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, δημιουργήθηκε 4 με 5 Αυγούστου 2010, προτού, δηλαδή, φτάσει επίσημα στην Ελλάδα· κάτι που ενδεχομένως, εάν αποδειχθεί, θα οδηγήσει στη διαπίστωση ότι κυκλοφορούσαν δύο λίστες, μία επίσημη και μία ανεπίσημη! Βέβαια τότε θα σημαίνει ότι και οι δύο αλλοιώθηκαν με την αφαίρεση των ίδιων ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου (!).

*Το αντίγραφο της 8ης Ιουλίου 2011, εάν αποδειχθεί από την έρευνα ότι αυτή είναι η πραγματική ημερομηνία δημιουργίας του, ποιος το δημιούργησε; Το εύλογο και λογικό συμπέρασμα είναι να πέσουν οι υποψίες στο πρόσωπο του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Ωστόσο, ο ίδιος έχει υποστηρίξει και μάλιστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι όπως πήρε το USB το παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο έπειτα από ενάμιση μήνα και δεν κράτησε αντίγραφο. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι τεχνικά δυνατό αλλάζοντας την ημερομηνία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να την αλλάξεις και στο USB – κάτι βέβαια που δεν αποδεικνύεται. Ετσι μένει στον κ. Διώτη να λύσει ο ίδιος τον «γρίφο» της ημερομηνίας του αντιγράφου ή να εμμείνει στην αρχική του θέση, στις συμπληρωματικές εξηγήσεις που θα δώσει στους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

*Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα πραγματογνωμοσύνη στο USB και τι μπορεί να δείξει; Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, σε αυτό το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο USB θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας και δικονομικά αιτήματα από την πλευρά των «υπόπτων», τη στιγμή που υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες ολοκλήρωσης της έρευνας από τη Βουλή. Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς θέλουν να αποστείλουν «καθαρό» το στικάκι στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, εφόσον συσταθεί χωρίς αλλοιώσεις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει λογισμικό στο ΣΔΟΕ το οποίο μπορεί να ανακτήσει μέσα σε λίγες ώρες όλα τα διαγραμμένα αρχεία από τη λίστα, όσα αντίγραφα κι αν έχουν δημιουργηθεί, και να δείξει τις αλλοιώσεις.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ