Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Η λίστα των δανειστών με τις σκληρές απαιτήσεις

Τι ζήτησαν από τους υπουργούς στην πρώτη χθεσινή εξάωρη στο Χίλτον

Με μια μακριά λίστα από ανοιχτά μέτωπα, στα οποία η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές είναι μεγάλη, αποχώρησαν χθες το απόγευμα από το ξενοδοχείο «Hilton» οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά την εξάωρη πρώτη συνάντησή τους με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δανειστών μας, Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρούφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM).

Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο προκύπτει λόγω του πρωτογενούς ελλείμματος της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, με το οποίο αναμένεται να κλείσει η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ), κατέχει την πρώτη θέση στην παραπάνω λίστα.

Εμμονή

Ακολουθούν η εμμονή των πιστωτών για άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (η οποία θα επιφέρει νέες μειώσεις συντάξεων ή/και αυξήσεις εισφορών), αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και στα ενοίκια, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστή 6% για ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και κατάργηση του συντελεστή 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100% για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, αλλαγή του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ζητούν «προίκα» ύψους 50 δισ. ευρώ για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παρότι το ποσό αυτό θεωρείται υπερβολικό από το ΔΝΤ, ενώ το τελευταίο πιέζει στο θέμα του κατώτατου μισθού, θεωρώντας ότι πρέπει να διατηρηθεί ως έχει ή ακόμα και να μειωθεί!

«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες, για παράδειγμα, τα δημοσιονομικά και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση και παραδέχτηκε ότι «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (που εξετάστηκε επίσης χθες σε συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα) και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η ελληνική πλευρά «έκανε προτάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί, ώστε συγχρόνως να βοηθήσει το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας»

Περιττά έξοδα για την κυρία «Δρακουλέσκου»

Οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα τσουχτερά έξοδα μετακίνησης και την κουστωδία των ακολούθων, των φρουρών κ.λπ. της αδίστακτης επικεφαλής των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία κρυβόταν επί μέρες σε πανάκριβο ξενοδοχείο στο Καβούρι, με αποτέλεσμα χθες να την πηγαινοφέρνουν στο «Χίλτον» όπου έχουν καταλύσει οι υπόλοιποι επικεφαλής της τρόικας!

Η σκληρή Ρουμάνα οικονομολόγος, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, βρισκόταν από την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα και διέμενε στο Καβούρι, σε ξενοδοχείο γνωστής ελληνικής αλυσίδας, το οποίο χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως κατοικία για τους Αμερικανούς αξιωματικούς της Βάσης του Ελληνικού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκεί είχε και μυστική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Δωμάτιο με θέα

Η διαβόητη «Δρακουλέσκου» απολάμβανε από το δωμάτιό της τη θέα προς τον Αργοσαρωνικό, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι επί μέρες προσπαθούσαν εναγωνίως να μάθουν αν και πότε θα έρθει στη χώρα μας. Επιπλέον, προφανώς ουδόλως την απασχόλησε το γεγονός ότι μένοντας σε ξεχωριστό ξενοδοχείο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, που εγκαταστάθηκαν αμέσως στο «Χίλτον», επιβάρυνε τη χώρα μας με επιπλέον δαπάνες, γιατί έκανε πρόσθετες διαδρομές και απαιτήθηκε αποκλειστική φύλαξη για την ίδια, πέρα από τις ισχυρές δυνάμεις που είχαν διατεθεί για τους τρεις επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του «κουαρτέτου» των δανειστών και για τα τεχνικά κλιμάκιά τους.

Τριπλό ”ψαλίδι” για 2.500.000 συνταξιούχους

Τριπλή κράτηση στην εισφορά ασθένειας θα έχουν τελικά στη σύνταξη που θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα 2.500.000 συνταξιούχοι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι συντάξεις που θα πληρωθούν στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου (ανάλογα με το Ταμείο) θα έχουν αναδρομικές κρατήσεις τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) από την εισφορά ασθένειας 6%, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου και επιβάλλεται αναδρομικά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι υπηρεσίες πρότειναν να επιβάλλεται η εισφορά στο αρχικό και υψηλότερο ποσό σύνταξης πριν από τις περικοπές του Μνημονίου, όπως ισχύει για τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
Από τις αναδρομικές κρατήσεις οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης θα έχουν μειώσεις από 29,16 ευρώ έως και 180 ευρώ και από 26,94 ευρώ έως 53,98 ευρώ στις επικουρικές, όπου η εισφορά 6% θα μπαίνει στα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά.
Δηλαδή, οι κύριες συντάξεις θα «χάσουν» τον μήνα επιπλέον 2% της ονομαστικής αξίας τους (πριν από τις άλλες κρατήσεις-περικοπές που επιβάλλονται από το 2010), ενώ η παρακράτηση του επιπλέον 6% τον μήνα στις επικουρικές θα γίνεται στα καταβαλλόμενα ποσά (μετά, δηλαδή, τις άλλες κρατήσεις). Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο 6% στις κύριες (επιπλέον 2%x3 μήνες) και 18% (6%x3 μήνες) στις επικουρικές και στο συνολικό εισόδημα από τις συντάξεις 12% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με υπολογισμούς.
Η ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το Δημόσιο και το ΝΑΤ.
Ορισμένα παραδείγματα:
Συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ τον μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε), ενώ
χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ – ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώx3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).

 «Κόψτε γρήγορα τις πρόωρες»

Επίσπευση των περικοπών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις απαιτούν οι δανειστές. Η σκληρή διαπραγμάτευση ξεκίνησε, με τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων, ειδικών ορίων ηλικίας να ψηφιστεί άμεσα ως προαπαιτούμενο της κυοφορούμενης συμφωνίας και την ελληνική πλευρά να εμμένει σταθερά στη θέση της πως τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη ψηφιστεί.

Πιέσεις

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να «σπρώξει» την επίμαχη ρύθμιση προς το φθινόπωρο και να την εντάξει στη γενικότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. Οι δανειστές, ωστόσο, επιμένουν να επισπευσθεί η θεσμοθέτηση και να έρθει στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν ώστε να επέλθουν και διορθώσεις επί τα χείρω στη ρύθμιση, με σκοπό να επιταχυνθεί ο «βηματισμός», που θα οδηγήσει σταδιακά στα 62 ή τα 67 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης,
Υπενθυμίζεται ότι η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είχε συμπεριληφθεί αρχικά στο προσχέδιο του νόμου με το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων, αλλά τελικά αποσύρθηκε.


Η τρόικα απαιτεί πεντάευρο πάλι στα νοσοκομεία

Με άγριες διαθέσεις επέστρεψε η τρόικα για τον χώρο της υγείας, καθώς απαιτεί την άμεση επαναφορά των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και της υποχρεωτικής και αποκλειστικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας σε όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα. Τα παραπάνω ζήτησε, μεταξύ άλλων, το κλιμάκιο της τρόικας από τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ειδικότερα, οι τροϊκανοί συζήτησαν με ανώτερα στελέχη του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ, του ΙΦΕΤ, της ΗΔΙΚΑ και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ξένων αξιωματούχων ήταν ο αγέλαστος και άκαμπτος Ιταλός Τζουζέπε Καρόνε, που είχε «κλειδώσει» τη συμφωνία για τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η επιστροφή των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία, που επιφέρει στα ταμεία του ΕΣΥ 19.000.000 έως 20.000.000 ευρώ τον χρόνο. Οι εκπρόσωποι της τρόικας απαίτησαν σε υψηλούς τόνους από τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας να επαναφέρουν το χαράτσι των πέντε ευρώ, ωστόσο η ψύχραιμη απάντηση της ελληνικής αντιπροσωπίας ήταν ότι «θα βρούμε ισοδύναμα για να μην επανέλθει το μέτρο».

Υπενθυμίζεται ότι το χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή παραμένει ως έχει, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πότε θα καταργηθεί, όπως ο ίδιος ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει δεσμευτεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η άμεση επαναφορά της συνταγογράφησης αποκλειστικά της δραστικής ουσίας, χωρίς καμία εξαίρεση. Το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε έως τον περασμένο Απρίλιο, όταν το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στον γιατρό να γράφει στη συνταγή και την εμπορική ονομασία φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων στην αγορά. Επίσης, ζήτησαν την επέκταση του μέτρου για το 2016 του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) για φάρμακα, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Ρίτα Μελά

Πήγαν στη συνάντηση με σαγιονάρες παραλίας

Με ανοιχτά πουκάμισα, έως το στέρνο, και έξω από το παντελόνι (στιλ Βαρουφάκης), αλλά και με δερμάτινες ανδρικές σαγιονάρες… παραλίας (!) εμφανίστηκαν ορισμένα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας του υπουργείου Υγείας στην πρώτη κρίσιμη συνάντηση που είχαν με τους αξιωματούχους της τρόικας, την Πέμπτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτές οι χαλαρές στιλιστικές προτιμήσεις των ανώτερων στελεχών του υπουργείου Υγείας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ουδείς μπορούσε να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για ελληνική αντιπροσωπία υπουργείου, που προσήλθε μάλιστα για να συναντήσει και να αντιμετωπίσει τους «ατσαλάκωτους» της τρόικας. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο θαμώνων του ξενοδοχείου ότι «έμοιαζαν με τουρίστες»!

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ