Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Η λιτότητα έγινε… μπούμερανγκ

Οταν ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποιούσε ότι οι συνέπειες της λανθασμένης «θεραπείας» στον ευρωπαϊκό Νότο θα «χτυπούσαν» και την πόρτα του Βερολίνου, κάποιοι έκλειναν τα αυτιά τους. Ενας από αυτούς ήταν ο Γενς Βάιντμαν, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης που έχει απορρίψει μεταξύ άλλων την παρέμβαση της ΕΚΤ. Τώρα ο κ. Βάιντμαν βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προειδοποιεί ότι η γερμανική ανάπτυξη πατάει φρένο και μάλιστα επ’ αόριστον…

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης από τις χώρες της ευρωζώνης, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. «Υπάρχουν εντεινόμενες ενδείξεις ότι η σαφής επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο του 2012 θα μπορούσε να ακολουθηθεί από στασιμότητα ή ακόμα και μια ελαφριά συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το τελικό τρίμηνο της χρονιάς» ανέφερε η Μπούντεσμπανκ στο μηνιαίο δελτίο της για τον μήνα Οκτώβριο.

«Οι επισκοπήσεις αντανακλούν επίσης τη δυσμενή προοπτική για τις εξαγωγές και την αβεβαιότητα για τις προοπτικές των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων» ανέφερε η Μπούντεσμπανκ. Η βιομηχανική δραστηριότητα της κυριότερης ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε ισχυρή τον Σεπτέμβριο, όμως το τελευταίο τρίμηνο του 2012 «η Γερμανία θα βιώσει μια καθαρή οικονομική επιβράδυνση». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στην αδυναμία που εμφανίζουν άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Στην ίδια έκθεση γίνεται επίσης λόγος για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που εκπονεί το Ινστιτούτο IFO, ο οποίος υποχώρησε, για πέμπτο μήνα.

Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της σχετικά με την ανάπτυξη εκτιμώντας ότι θα κινηθεί στο 0,8% έναντι 0,7% που προέβλεπε έως τώρα. Το Βερολίνο αναθεώρησε τις προβλέψεις του και για το 2013, εκτιμώντας ότι θα σημειωθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι 1,6%, που εκτιμούσε έως τώρα, εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη και της επιβράδυνσης που εμφανίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ