Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Η Λιβαδειά δεν είναι μόνο σουβλάκια!

H (φημισμένη για το νόστιμο σουβλάκι) Λιβαδειά με τη γύρω περιοχή της, μολονότι έχει όλες τις προδιαγραφές προσέλκυσης ρεύματος επισκεπτών από την Αθήνα για τουλάχιστον ημερήσιες εκδρομές, δεν έχει αξιοποιήσει μέχρι τώρα αυτό το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Με σημεία ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς (π.χ. Ερκυνας, πηγές της Κρύας, Ελικώνας), με αρχαιολογικό και θρησκευτικό πλούτο, με εξαιρετικές επιλογές ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και απέχοντας μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, θα μπορούσε να είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς κοντινούς προορισμούς των κατοίκων της πρωτεύουσας. Ωστόσο, αυτός ο ελκυστικός χαρακτήρας της δεν έχει αναδειχθεί, όπως παραδέχεται ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής, θέτοντας παράλληλα την ενίσχυση και την προβολή του τουριστικού προφίλ του τόπου, ώστε να καταστεί σταθμός στην κορυφή των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής.

Σε αυτή την κατεύθυνση παραθέτει:

– Την απόκτηση από τον δήμο του τουριστικού περιπτέρου Ξενία της Λιβαδειάς, που ήταν κατεστραμμένο και προβλέπεται να ανακατασκευαστεί εντός του τρέχοντος έτους.

– Τη δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού σε κτίριο του δήμου στην είσοδο της Κρύας, το οποίο σχεδιάζεται να στεγάσει την πινακοθήκη Λαζαρή, κέντρο εικονικής πραγματικότητας με νέες τεχνολογίες για το μαντείο Τροφονίου, το μουσείο Λάμπρου Κατσώνη, λαογραφικό μουσείο και έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης.

– Την πρόθεση ανάδειξης του ποταμού Ερκυνα (έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση για διαμόρφωση διαδρομής μέσα στο φαράγγι), που διαρρέοντας την πόλη έχει συνδεθεί διαχρονικά με τη ζωή και την οικονομία της (η Λιβαδειά, χάρη στην ενέργεια του ποταμού της, ήταν κατά την περίοδο του 1821 εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, με κλωστήρια, υφαντουργεία και εκκοκκιστήρια).

Σήμερα η οικονομία της Λιβαδειάς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα. Ο Νίκος Παπαγγελής θεωρεί την ενίσχυση του πυλώνα αυτού πρωταρχικής σημασίας και κάνει γνωστό τον σχεδιασμό -σε συνεργασία με φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα- πρότυπου αγροκτήματος για την εκπαίδευση των αγροτών και κυρίως των νέων, με σκοπό τη στροφή τους προς τις εναλλακτικές καλλιέργειες.

Αυτό αποτελεί συνέχεια δράσεων που ανέπτυξε ως δήμαρχος στον πρώην Δήμο Χαιρώνειας. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι οι ελπίδες ανάπτυξης της περιοχής εναποτίθενται στην τόνωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Και την ανάπτυξη έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η Λιβαδειά, καθώς η ανεργία εξελίσσεται σε εφιάλτη. Κάποιες ανάσες σε ανέργους προσπαθεί να δώσει ο δήμος με τα προγράμματα αυτεπιστασίας και κοινωφελούς εργασίας, αλλά αυτά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν τη λύση. Επιπλέον, ο κ. Παπαγγελής τονίζει ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χάνει προνόμια άλλων περιφερειών της χώρας σε σχέση με προγράμματα κατά της ανεργίας, επειδή, εξαιτίας του υψηλού κύκλου εργασιών των βιομηχανιών σε Σχηματάρι – Οινόφυτα, θεωρείται οικονομικά ισχυρή!

«Τα στοιχεία είναι πλασματικά, καθώς λαμβάνεται υπόψη το παραγόμενο προϊόν και όχι το καταναλισκόμενο, αυτό δηλαδή που αφήνει πλούτο και έχει τοπική σημασία» επισημαίνει, κάνοντας λόγο για αδικία.

Στα σκαριά η λειτουργία «γραμμής του πολίτη»

Οσον αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, ο δήμος θέτει στο επίκεντρο των ενεργειών του την ανακύκλωση και την καθαριότητα, όπου ο δήμαρχος εκτιμά ότι έγιναν σημαντικά βήματα, παρά τη μείωση μισθών του προσωπικού της υπηρεσίας. Αναγγέλλει δε τη λειτουργία «γραμμής του πολίτη». Σε πενταψήφιο τηλέφωνο ο δημότης θα αναφέρει το πρόβλημα, το οποίο θα χρεώνεται αμέσως στην αρμόδια υπηρεσία, από την οποία θα δίνεται απάντηση, ενώ θα τίθενται χρονικά όρια διεκπεραίωσης του αιτήματος

Και αυτά ενώ ο Δήμος Λεβαδέων αντιμετωπίζει δραματική περικοπή πόρων από το κράτος (για όλους τους ΟΤΑ της χώρας κινήθηκε στο 53% το 2011 σε σχέση με το 2009). Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή κληρονόμησε χρέος 6.500.000 ευρώ, το οποίο έριξε στα 2.000.000 πέρυσι. Λογικά, λοιπόν, το ΕΣΠΑ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο έργων και για τον Δήμο Λεβαδέων. Ο Νίκος Παπαγγελής κάνει μνεία στις προσπάθειες ωρίμανσης -μελέτες κ.λπ.- έργων και εκφράζει την αισιοδοξία του για συμβασιοποιήσεις συνολικού ύψους 30.000.000 ευρώ το 2012. Πρόκειται για έργα στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στις υποδομές.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ