Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Η μάχη στις Βρυξέλλες για λιγότερη λιτότητα!

Μάχη στις Βρυξέλλες έδιναν μέχρι αργά χθες βράδυ Βόρειοι και Νότιοι, υποστηρίζοντας αυστηρότερα μέτρα οι πρώτοι και λιγότερη λιτότητα οι δεύτεροι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην μεσοπρόθεσμη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και την παροχή εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή δανείων.

Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των «27», που ξεκίνησε χθες με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα συνεχιστεί σήμερα σε επίπεδο αρχηγών των χωρών της ευρωζώνης, έχει ως διακύβευμα για τις χώρες του φτωχού Νότου τον περιορισμό των προγραμμάτων λιτότητας.

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία ασκούν πιέσεις στη Γερμανία προκειμένου να συνομολογήσει σε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών που πολιορκούνται από τις αγορές, καθώς και μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η κοινή έκδοση χρέους (ευρωομόλογα).

Η Γερμανία, από την πλευρά της, φοβάται ότι θα κληθεί να πληρώσει για όλες τις απαιτήσεις των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών και επιμένει στην τήρηση του δημοσιονομικού συμφώνου με αυστηρές ποινές για τα απείθαρχα κράτη, που παρουσιάζουν υψηλό χρέος και ελλείμματα. Στο πλευρό της Γερμανίας, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι επιφυλακτικές ως προς τις άμεσες λύσεις που προτείνουν η Ιταλία και η Ισπανία για μεγαλύτερη ανοχή σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα υπογράμμισε και ο Βέλγος πρωθυπουργός Ελιο ντι Ρούπο, λέγοντας ότι «υπάρχουν χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και τώρα η Κύπρος, η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και, εάν δεν τις βοηθήσουμε, αυτό θα επηρεάσει σταδιακά και την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα και εμάς».

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων». Για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση. Αναφέρθηκε ειδικά στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους, στην Ελλάδα.

Πρόντι: «Είμαστε όλοι Ελληνες»

«Είμαστε όλοι Ελληνες» δήλωσε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει όλοι να διαπραγματευτούν για την Ελλάδα. «Μια χώρα που έχει μειώσει τόσο πολύ το ΑΕΠ της θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο αν υπήρχε η ελπίδα της ανάκαμψης. Αλλά τώρα υπάρχει μόνο ο κατήφορος. Λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μόνο η Ελλάδα, αλλά όλοι μας για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόντι, ο οποίος επίσης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει καταλάβει πολύ καλά τη δραματική διάσταση της υπόθεσης.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ