Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Η μάχη των… Αντώνηδων στην αυλή του κ. Φανούρη

Αντώνης Μανιτάκης vs Αντώνης Ρουπακιώτης. Ή Αντώνης Ρουπακιώτης vs Αντώνης Μανιτάκης. Και οι δύο προτάθηκαν για να συμμετάσχουν στην τρικομματική κυβέρνηση από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη. Και οι δύο έχουν πολλές φορές διαφωνήσει με αποφάσεις της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν, οδηγώντας σε νευρικό κλονισμό το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τώρα ήρθε η ώρα ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Ρουπακιώτης να διαφωνήσουν και μεταξύ τους, μεταφέροντας τα έντονα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ.! Ποιος όμως θα βγει νικητής σ’ αυτήν την κόντρα; Θα φανεί στο χειροκρότημα. Ή καλύτερα στον επικείμενο, όπως όλα δείχνουν, ανασχηματισμό.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης προώθησε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καταργείται διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη όσον αφορά τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν συμβασιούχους του Δημοσίου. Δηλαδή, με τη ρύθμιση αποχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες συμβασιούχοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια. Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του, απειλώντας «θεούς και δαίμονες» ότι δεν μπορεί τέτοιους είδους θέματα να έρχονται την τελευταία στιγμή και μάλιστα με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Τι είχε προηγηθεί; Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε στείλει με mail στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης τις ρυθμίσεις στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Οταν ο κ. Μπαλτάκος είδε την επίμαχη ρύθμιση, επικοινώνησε με τον υπουργό και του ανέφερε ότι πρόκειται για διατάξεις που αφορούν άλλο υπουργείο και συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τον ρώτησε, λοιπόν, αν επικοινώνησε με τον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο κ. Μανιτάκης φέρεται να του απάντησε αρνητικά, ωστόσο είπε στον κ. Μπαλτάκο ότι ενημέρωσε τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Τάκη Μπαλτάκου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, όπου ο γραμματέας της κυβέρνησης του είπε ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που έρχονται από άλλα υπουργεία αλλά αφορούν το δικό του και του τις έστειλε για να τις δει και ο ίδιος.

Οταν οι επιστημονικοί συνεργάτες και σύμβουλοι του κ. Ρουπακιώτη τον ενημέρωσαν για τη συγκεκριμένη διάταξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε εκ νέου με τον κ. Μπαλτάκο στον οποίο ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένος να υπογράψει τη συγκεκριμένη διάταξη, χαρακτηρίζοντάς την «τερατούργημα».

Μετά το βέτο του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη ακολούθησαν επικοινωνίες μεταξύ των τριών αρχηγών και η διάταξη αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος» στη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς και οι δύο άντρες προέρχονται από την Αγίου Κωνσταντίνου. Πάντως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αναδείξει σε προτεραιότητά του να αποκαταστήσει τη συνοχή της κυβέρνησης και η έλλειψή της προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Για να φτάσουμε σήμερα εδώ ο κ. Μανιτάκης έχει περάσει από διάφορα στάδια: Μέχρι πριν από λίγο καιρό απειλούσε τη συνοχή της κυβέρνησης και ανέβαζε την… πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου απειλώντας να παραιτηθεί, αρνούμενος να δεχτεί απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, όπως επέβαλλε η τρόικα.

Στη συνέχεια, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, με εγκυκλίους που παρέπεμπαν σε άλλες εποχές, απειλούσε τους δημοσίους υπαλλήλους και τους δημάρχους που αρνούνταν πεισματικά να στείλουν τις διαπιστωτικές πράξεις και να οδηγήσουν έτσι στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους.

Στόχος του τότε ήταν να αναστείλει τους αγώνες των εργαζομένων, να σπάσει τις απεργίες και τις καταλήψεις και να πιέσει τους υπαλλήλους στις διευθύνσεις Διοικητικού των διάφορων οργανισμών να αποστείλουν στοιχεία για τους υπαλλήλους, οι οποίοι με βάση το αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό Μνημόνιο 3 ετίθεντο σε διαθεσιμότητα.

Και όλα αυτά από έναν αριστερό. Ή καλύτερα, πρώην αριστερό. Τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Εναν καθηγητή Συνταγματικού δικαίου, που δίδαξε επί 35 χρόνια συνταγματικό δίκαιο, πολιτειολογία, συνταγματικές ελευθερίες και δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, στενός και διαχρονικός φίλος του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη!

Εναν υπουργό που, έχοντας αριστερές καταβολές, καθώς αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αντί να παραιτηθεί και να φύγει με το κεφάλι ψηλά, έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί «θεούς και δαίμονες» για να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μνημονιακές πολιτικές της, οι οποίες οδηγούν τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση και στην εξαθλίωση.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ρουπακιώτης δεν αποκλείεται να λειτουργεί και συντεχνιακά, καθώς είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια με θέμα τους συμβασιούχους έχει στηθεί μια φάμπρικα στην οποία συμμετέχουν η Πολιτεία, μέσω των δημάρχων, και οι δικηγόροι, οι οποίοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, κατάφερναν να σέρνουν υποθέσεις ακόμη για πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο έγκριτος νομικός – εργατολόγος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κ. Ρουπακιώτης, στη θητεία του ως υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είχε εξαιρέσει τους μηχανικούς και τους δικηγόρους από τον ΕΟΠΥΥ, όπου είχαν ενταχθεί με προηγούμενο νόμο.

 

«Δεν ξέρω ποιος το γέννησε»

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν στενές σχέσεις με τον κ. Κουβέλη, ο κ. Ρουπακιώτης, αν και του ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. να χαμηλώσει τους τόνους, εκείνος μιλώντας την Παρασκευή στο Mega άφησε αιχμές: «Δεν ξέρω ποιος γέννησε αυτές τις ρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι εκείνος ο οποίος τις κατασκεύασε όφειλε να μην τις κατασκευάσει, καθώς είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πάντως, όταν ρωτήθηκε για τον κ. Μανιτάκη, είπε ότι «κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας, η επιστημοσύνη του είναι γνωστή», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ