Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Η Μagna Graecia της κρίσης

Το έλλειμμά της επισήμως φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος όμως της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων Ιβαν Λο Μπέλο υποστηρίζει ότι το πραγματικό έλλειμμα της Σικελίας μπορεί να αγγίζει ακόμη και τα 21 δισ. ευρώ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου αγγίζουν τους 28.000, ενώ η σύνταξη ακόμη και των δακτυλογράφων φτάνει ως και τα 4.000 ευρώ τον μήνα. Το τοπικό Κοινοβούλιο της Σικελίας -πρόκειται για περιφέρεια με ευρεία διοικητική αυτονομία- κοστίζει 176.000.000 ευρώ τον χρόνο. Οι απολαβές των Σικελών πολιτικών είναι 11 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των εισοδημάτων των κατοίκων του νησιού, ενώ για την καταβολή συντάξεων των πρώην περιφερειακών συμβούλων ξοδεύονται 21.500.000 ευρώ ετησίως. Η ιταλική τηλεόραση Rai υποστηρίζει ότι «κάθε περιφερειακός σύμβουλος στη Σικελία λαμβάνει σχεδόν 20.000 ευρώ τον μήνα», ενώ η εφημερίδα «Il Mesaggero» έγραψε ότι οι συνεργάτες του περιφερειάρχη Ραφαέλε Λομπάρντο προσέλαβαν «έναν γεωπόνο για τη φροντίδα των σπάνιων φυτών, ο οποίος κοστίζει 150.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τα διάφορα δείπνα και κοκτέιλ πέρυσι η συγκεκριμένη τοπική αυτοδιοίκηση διέθεσε 363.000 ευρώ». Επειτα από όλα αυτά μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει γιατί η Σικελία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζήτησε από τον περιφερειάρχη Ραφαέλε Λομπάρντο να παραιτηθεί ώστε να μπορέσει να παρέμβει η κυβέρνηση με πιθανή έκτακτη βοήθεια. Ο τοπικός αξιωματούχος όμως δήλωσε ότι θέλει πρώτα μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. «Αν δεν πείσω τον πρωθυπουργό, τότε ως το τέλος του μήνα θα έχω εγκαταλείψει την προεδρία» είπε ο κ. Λομπάρντο, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικών λόμπι. Κι ενώ η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη Σικελία, το Σαν Τζιμινιάνο, ένα μεσαιωνικό χωριό στην Τοσκάνη, αντιμετωπίζει ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι η ιστορική κοινότητα έχει επαινεθεί για τη διαχείριση των οικονομικών της και έχει χαρακτηριστεί «ενάρετη», η κυβέρνηση της επέβαλε να μειώσει κατά ένα τρίτο το προσωπικό της, γεγονός που έχει προκαλέσει την εξέγερση των κατοίκων. Κι επειδή τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν τέλος, στη γειτονική χώρα κάνουν με ταχύτατους ρυθμούς την εμφάνισή τους και στις επιχειρήσεις. Η διεύθυνση της Fiat αποφάσισε για φέτος να διακόψει κατά 11 επιπλέον μέρες την παραγωγή της, γεγονός πρωτόγνωρο και ανησυχητικό, σύμφωνα με τους σχολιαστές, για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η εύρωστη Βαβαρία αρνείται να βοηθήσει τα αδύνατα κρατίδια!

Η κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελευθέρων στη Βαβαρία, ένα εύρωστο κρατίδιο της Γερμανίας, αποφάσισε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι συνεισφέρει οικονομικά για να εξισορροπούνται οι διαφορές με τα πιο αδύναμα οικονομικά κρατίδια. Βάσει του συστήματος οικονομικής εξισορρόπησης που εφαρμόζεται στη Γερμανία για τη διασφάλιση ισάξιων συνθηκών ζωής, κάθε χρόνο καθορίζεται ποια κρατίδια θα προσφέρουν βοήθεια και ποια θα τη δέχονται. Από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας μόνο τέσσερα παρέχουν βοήθεια: η Βαβαρία, η Βάδη Βιρτεμβέργη, η Εση και το Αμβούργο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ