Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Η μαύρη λίστα με τα 8+1 μέτρα της εξαθλίωσης

Ενα πρωτοφανούς αγριότητας πακέτο μέτρων θα κληθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να επικυρώσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, μισθούς πείνας για τους εργαζομένους, μείωση συντάξεων, εκθεμελίωση εργασιακών δικαιωμάτων και περικοπή ακόμη και δαπανών για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το πακέτο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική οικονομία και κοινωνία όλο και πιο βαθιά στη δίνη της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της ανέχειας. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα το τελικό κείμενο της «συμφωνίας» τίθεται στο τραπέζι των αρχηγών των κομμάτων. Οι τελευταίοι θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα, όπως είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις, το γεγονός ότι το νέο πακέτο εντείνει το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και ο απροκάλυπτος πλέον εκβιασμός των «εταίρων» μας για χρεοκοπία της χώρας, και θα πράξουν αναλόγως.

Στο νέο πακέτο μέτρων, το έκτο κατά σειράν από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περιλαμβάνονται:

1. Κατώτατος μισθός: Μειώνεται σε ποσοστό 22% όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανομένους του ιδιωτικού τομέα, αλλά για όλους τους εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχη μείωση θα υποστούν και τα κλιμάκια (τριετίες), που χορηγούνται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα χαθούν περίπου τρεις μισθοί από τη μείωση του κατώτατου στα επίπεδα των 470-500 ευρώ καθαρές αποδοχές. Για παράδειγμα, εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με προϋπηρεσία 12 χρόνων και μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ ή ετήσιες 21.000 ευρώ, εάν υποστεί μείωση 22%, θα λαμβάνει 1.170 ευρώ ή 16.380 ευρώ ετησίως. Οι απώλειές του ανέρχονται στα 4.620 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή σχεδόν τρεις μισθοί σε σχέση με τις τωρινές του αποδοχές.

2. Επικουρικές συντάξεις – κύριες συντάξεις: Πρόκειται για το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας αφορά μείωση επικουρικών κατά 15%, μεσοσταθμικά, από 150 ευρώ και πάνω. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι μπορεί να περικοπούν άμεσα 450.000.000 ευρώ από τη δαπάνη για τις επικουρικές και έτσι να επιτευχθεί ο στόχος των 660.000.000 ευρώ σε βάθος τριετίας, που απαιτεί η τρόικα. Η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δεχτεί μείωση επικουρικών, μόνο αν το πλαφόν μπει στα 300 ευρώ. Η τρόικα αντιπροτείνει μείωση επικουρικών σε ποσοστό 25% ή μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, που συμπεριλαμβάνουν όμως μείωση και στις κύριες συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση 10% για τις επικουρικές και περικοπή 5% στις κύριες συντάξεις από 1.200 ευρώ και άνω. Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο προβλέπει μείωση 5% στις επικουρικές με την περικοπή για τις κύριες να ανεβαίνει στο 10% και, τρίτον, εάν οι επικουρικές δεν περικοπούν καθόλου, τότε το πετσόκομμα στις κύριες συντάξεις θα κυμανθεί από 15% έως 20%.

3. Μετενέργεια: Είναι το σημείο της διαπραγμάτευσης όπου φαινόταν ως αργά χθες το βράδυ ότι η τρόικα υπαναχωρεί από τις αρχικές απαιτήσεις της. Η μετενέργεια είναι η διατήρηση σε ισχύ για έξι μήνες της κλαδικής σύμβασης που έχει λήξει και η χρήση της ως πατώματος για τη μελλοντική κλαδική σύμβαση. Το σχετικό σενάριο θέλει η χρονική ισχύς της κλαδικής σύμβασης μετά τη λήξη της να μειώνεται στους τρεις μήνες και η μετενέργεια να παραμένει στον βασικό μισθό των κλαδικών συμβάσεων, καθώς και στα βασικά επιδόματα, δηλαδή οικογενειακό, εκπαίδευσης, ανθυγιεινό και ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες). Καταργείται όμως σε μια σειρά από άλλα επιδόματα, όπως είναι τα παραγωγικότητας, θέσης, ηλεκτρονικού υπολογιστή, ταμείου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι που λάμβαναν τα επιδόματα αυτά θα δουν άμεση μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Ο λόγος που η τρόικα υπαναχώρησε στο αρχικό αίτημα περί καθολικής κατάργησης της μετενέργειας ήταν το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο σενάριο κινδύνευαν να καταρρεύσουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω δραματικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από την κάθετη μείωση των μισθών.

4. Απολύσεις: Αμεση απόλυση όλων των υπαλλήλων (περίπου 15.000) οι οποίοι εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου που πρόκειται να κλείσουν, επειδή η τρόικα θεωρεί ότι δεν βοηθούν στο παραμικρό τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Επίσης προτείνεται περαιτέρω μείωση του δημόσιου τομέα με επέκταση των απολύσεων, οι οποίες θα προκύψουν μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης, ακόμα και εντός του έτους. Υπενθυμίζεται ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων που απαιτεί η τρόικα το 1 δισ. ευρώ προκύπτει από απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

5. Μονιμότητα ΔΕΚΟ – τράπεζες: Προωθείται η κατάργηση όλων των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Αυτό μεταφράζεται σε ουσιαστική άρση της μονιμότητας στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, και ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέο κύκλο απολύσεων. Σημειώνεται ότι σειρά πρώην ΔΕΚΟ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ξεπουλήματος, μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).

6. 13ος – 14ος μισθός: Διατηρούνται ως έχουν, αλλά ήδη η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν οι στόχοι του προγράμματος δεν «πιαστούν» τότε θα τεθεί θέμα άμεσης κατάργησής τους τους αμέσως επόμενους μήνες.

7. Εφάπαξ: Μεταφέρεται η περικοπή για το β’ εξάμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θέλει να πάψουν να παράγονται ελλείμματα από τη χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις που αναμένεται να γίνουν θα κυμανθούν από 25% έως 30%, ενώ σε κάποια Ταμεία, όπως αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να φτάσουν και το 40%.

8. Περικοπή δαπανών: Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι η περικοπή δαπανών θα αφορά, εκτός από τις απολύσεις (1 δισ. ευρώ), τις φαρμακευτικές δαπάνες (1,1 δισ. ευρώ), το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, 400.000.000 ευρώ), αμυντικές δαπάνες (300.000.000 ευρώ) και λειτουργικές καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου (300.000.000 ευρώ). Επίσης ζητείται περικοπή από επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού (200.000.000 ευρώ), κατάργηση εκλογικού επιδόματος (70.000.000 ευρώ), περιορισμός των δαπανών από τις εφημερίες στα νοσοκομεία (50.000.000 ευρώ) και περικοπές στα επιδόματα πολυτέκνων (40.000.000 ευρώ).

9. Ειδικά μισθολόγια: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε η πρόταση από την τρόικα να υπάρξει περικοπή κατά 10% στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων (κληρικοί, ένστολοι, δικαστές, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου, διπλωμάτες). Σε μια τέτοια περίπτωση καλύπτεται άμεσα η τρύπα των 600.000.000 ευρώ που υπήρχε, στην προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν 3,3 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών. Υπήρχε όμως αντίδραση από τον υπουργό Οικονομικών.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Πτώση 7% στα έσοδα Ιανουαρίου

Η ύφεση τινάζει στον αέρα τον Προϋπολογισμό του 2012, προτού ακόμα αρχίσει να εκτελείται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα του Προϋπολογισμού παρουσίασαν τον Ιανουάριο πτώση 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αποδεικνύοντας με τον πιο… δημοσιονομικά τραγικό τρόπο ότι η ύφεση της οικονομίας ακυρώνει στην πράξη όλες τις θυσίες των πολιτών. Χαρακτηριστικό της πλήρους δημοσιονομικής αποτυχίας είναι ότι τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) παρουσίασαν κάθετη πτώση κατά 19% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η κατάρρευση με το «καλημέρα» των κρατικών εσόδων δημιουργεί de facto την ανάγκη να ξαναγραφτεί ο Προϋπολογισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι και η τρόικα έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ