Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Η «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία φέρνει νέο μαχαίρι σε εφάπαξ-συντάξεις!

Νέες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ προμηνύουν τα στοιχεία των προϋπολογισμών των τριών μεγαλύτερων Ταμείων της χώρας, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που δείχνουν ότι θα παρουσιάσουν έλλειμμα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Αυτήν τη μαύρη τρύπα θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός Προϋπολογισμός, αλλά επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια θεωρείται πιο πιθανό να αποφασιστεί νέο μαχαίρι στις συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο η χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας είναι σημαντικά μειωμένη, κατά 1,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με φέτος. Ητοι, από 13,6 δισ. ευρώ το 2013, η κρατική χρηματοδότηση πέφτει στα 12,160 δισ. ευρώ, στερώντας κυρίως από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 1,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2009 η κρατική χρηματοδότηση ξεπερνούσε τα 15,6 δισ. ευρώ.

Η μείωση στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων έρχεται να ακολουθήσει μια συνεχή μείωση των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις, που καλύπτεται όλα τα προηγούμενα χρόνια με μείωση των αντίστοιχων παροχών, δηλαδή των συντάξεων.

Το νέο χρηματοδοτικό κενό στους προϋπολογισμούς των Ταμείων έχει προκαλέσει συναγερμό στις διοικήσεις, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που δεν κρύβουν πλέον τις προθέσεις τους για την επιβολή μιας νέας μεγάλης μεταρρύθμισης μέσα στο 2014. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζουν μελέτες και υπουργικές αποφάσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις σκληρές αλλαγές. Η αρχή θα γίνει από τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ, ενώ θα ακολουθήσουν ο ΟΑΕΕ, που βλέπει τα ελλείμματα συνεχώς να διογκώνονται, ο ΟΓΑ, που ετοιμάζει σχέδιο διασύνδεσης των εισφορών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις προκειμένου να μαζέψει έσοδα, και τελευταίο θα ακολουθήσει το ΙΚΑ, το οποίο θα μπει μπροστά για τη μεγάλη, καθολική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, που θα εφαρμοστεί στο σύνολό της το 2015.

Το έλλειμμα στο ΙΚΑ αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ η ψαλίδα του ελλείμματος ανοίγει επικίνδυνα το 2014. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2013 αποφασίστηκε κρατική χρηματοδότηση 1,45 δισ. ευρώ, για το 2014 η χρηματοδότηση μειώνεται σε 850.000.000 ευρώ. Σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, της τάξης των 400.000.000 ευρώ, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τον επόμενο χρόνο και ο ΟΓΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ