Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Η «μαύρη βίβλος» των προβλέψεων (και) για το 2013

Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, η φτώχεια αυξάνει, οι ανισότητες μεγαλώνουν. Η Κομισιόν, που υποστήριξε και υποστηρίζει τα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και βαριάς λιτότητας, επιμένει στην ίδια οδό.

Παράλληλα, όμως, κάνει διαπιστώσεις. Το βασικό στοιχείο της έκθεσης για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, που δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη δημοσιότητα, είναι οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ του Βορρά και του Νότου της ευρωζώνης· ανισότητες που διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια και που, όπως διαπίστωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Απασχόληση Λάζλο Αντόρ, δεν πρόκειται να αλλάξουν το 2013. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών την περίοδο 2009-2011 μειώθηκε κατά 17% στην Ελλάδα, 8% στην Ισπανία, 7% στην Κύπρο και 5% στην Ιρλανδία και την Εσθονία.

Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει επίσης ότι η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία και την Ισπανία.

Το 11% των Ελλήνων το 2011 αντιμετώπιζε δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου του ή στην καταβολή του ενοικίου της οικίας του. Στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και τη Λετονία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%. Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και την Ισπανία ποσοστά των νοικοκυριών που κυμαίνονταν μεταξύ 6%-9% δήλωναν το 2011 αδυναμία να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δαπάνες. Ο αρμόδιος επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ενταξη τόνισε ότι «κάποιες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται περισσότερο. Κυρίως οι νέοι, οι γυναίκες και οι μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια».

Στην αρχή της κρίσης, τόσο η Κομισιόν όσο και τα κράτη είχαν υποσχεθεί ότι οι κοινωνικές δαπάνες θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις αρνητικές συνέπειες, ωστόσο τα μειωμένα έσοδα από τη φορολογία δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια.

Ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Eurostat, η ανεργία στην Αυστρία κυμαίνεται στο 4,5%, ενώ στην Ισπανία φτάνει στο 26,6% και στην Ελλάδα το 26,8%. Η ανεργία στους νέους σε Ισπανία και Ελλάδα υπερβαίνει το 50%. Για τον Ευρωπαίο επίτροπο μία εξήγηση αυτής της ψαλίδας είναι ότι τα προσόντα των ενδιαφερομένων δεν αντιστοιχούν στη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση στις χώρες του Νότου είναι πολύ χειρότερη σήμερα και η μείωση του εισοδήματος πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι τα κοινοτικά στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη το 2012 και τα πακέτα των μέτρων λιτότητας που αποφασίστηκαν σε πολλά κράτη-μέλη. Για την Ελλάδα, ο Λάζλο Αντόρ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ επισήμανε ότι πιο ανησυχητικό στοιχεία είναι η δυναμική της αύξησης της ανεργίας. Ο Ούγγρος επίτροπος θεωρεί ότι η ανεργία έχει επιδεινώσει την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία τη λήψη μέτρων κοινωνικής πολιτικής με στόχο την αναχαίτιση του φαινομένου. Ο επίτροπος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το 2013, υπογραμμίζοντας ότι τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι προσπάθειες τόνωσης των επενδύσεων που καταβάλλονται και η σωστή χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μπορούν να βοηθήσουν ώστε το 2013 να αναδειχτεί σε έτος καμπής για την Ελλάδα. Από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει ότι, ενώ ο Νότος της ευρωζώνης μαστίζεται από τα κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ο Βορράς βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, η ανεργία κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ στις περισσότερες χώρες το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε την παραπάνω περίοδο.

Το 2000 ο μέσος όρος ανεργίας στις χώρες του Νότου ήταν 3,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο του Βορρά, το 2007 η διαφορά μηδενίστηκε, ενώ το 2011, εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας και της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, η απόκλιση εκτοξεύτηκε στις 7,5 μονάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνια ανέργων, όπου στη Ελλάδα φτάνουν το 49,6% επί του συνόλου των ανέργων. Στην Κύπρο το 2011 οι μακροχρόνια άνεργοι αντιπροσώπευαν το 20,9% του συνόλου των ανέργων, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (42,7%). Η μακροχρόνια ανεργία, που αφορά άτομα που αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες, θεωρείται προπομπός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με τον κ. Αντόρ, τα περισσότερα εθνικά κοινωνικά συστήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν απολέσει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων που είχαν και δεν μπορούν να προστατεύσουν σήμερα επαρκώς τους πολίτες. Οπως είπε, η αντιμετώπιση του προβλήματος περνά από την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ευρωζώνης, ώστε να αποδείξει ότι είναι σε θέση να ξεπεράσει την κρίση, ενώ θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τις αναγκαίες επενδύσεις.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου συστάσεις για κάθε χώρα προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητές της, ώστε σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση και των κοινοτικών κονδυλίων να αντιμετωπιστεί η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία. Παράλληλα, όπως όλοι υποθέτουμε, θα εγκρίνει τα νέα προγράμματα λιτότητας που θα εφαρμοστούν…

Τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια!

Είκοσι χρόνια μετά τη βραβευμένη με Πούλιτζερ συγκλονιστική φωτογραφία «Το παιδί και ο γύπας» του Κέβιν Κάρτερ στο νότιο Σουδάν, πολλά έχουν αλλάξει και άλλα τόσα έχουν μείνει ίδια. Τα κέντρα σίτισης των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η πείνα έχει κάνει την εμφάνισή της και στον δυτικό κόσμο, προσβάλλοντας ανεπανόρθωτα τις κοινωνίες των nouveau riche… Κι όμως ο μισός πλανήτης πεινάει, αλλά ο άλλος μισός πετάει… Αυτή είναι η εικόνα σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, την ώρα που οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει την ανιούσα. Η έκθεση Βρετανών ερευνητών που δόθηκε στη δημοσιότητα προκαλεί αίσθηση. Σχεδόν τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι, πετιούνται στα σκουπίδια. Πώς μεταφράζεται αυτό; Οτι ποσοστό 30% έως 50% από τους 4 δισ. τόνους τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο «δεν φτάνει ποτέ στο ανθρώπινο στομάχι» εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών (Imeche). Η έκθεση με τίτλο «Global Food: Waste Not, Want Not» καταγγέλλει την αδυναμία προσαρμογής τόσο των υποδομών όσο και των συστημάτων αποθήκευσης και τις πολύ αυστηρές περιοριστικές ημερομηνίες πώλησης. Οι συντάκτες της έκθεσης επικρίνουν επίσης τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αναφερόμενοι κυρίως στις προσφορές «στο ένα, δώρο το δεύτερο» ή στην αξίωση «για αισθητική τελειότητα» του προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των λαχανικών στη Βρετανία δεν καταλήγει στα καταστήματα λόγω της εμφάνισής του. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ «έως και τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζονται πετιούνται από τον ίδιο τον καταναλωτή». Αυτή η καθαρή απώλεια δεν περιορίζεται στα απορρίμματα που προέρχονται από τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, προσθέτουν στην έκθεσή τους, καθώς η σπατάλη είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα της διατροφικής αλυσίδας: «550 δισ. κυβικά μέτρα νερού» σπαταλιούνται μάταια για να απομακρυνθούν αυτά τα χαμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον δόκτορα Τιμ Φοξ του IMeche, «είναι συγκλονιστική η ποσότητα των τροφίμων που πάει χαμένη στον κόσμο. Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν αυτούς που πεινάνε». Πρόκειται για μια παγκόσμια τρέλα, εάν σκεφτεί κανείς ότι τη διετία 2010-2012, 860.000.000 άνθρωποι στον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Το 2075 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,9 δισ., σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή θα υπάρχουν στον κόσμο περίπου 2,9 δισ. άνθρωποι να τραφούν απ’ ό,τι σήμερα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ