Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Η Μέρκελ αρκέστηκε στις ευχές!

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, παρά το κρύωμα που είχε με αποτέλεσμα να παίρνει αντιβίωση, προσπάθησε να είναι κάτι παραπάνω από ευγενής στις συναντήσεις που είχε με την κυρία Μέρκελ. Ακόμη και στα αγγλικά αποδέχτηκε να γίνει η συνάντηση των αντιπροσωπειών, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στη… μετάφραση. Ο στόχος προφανής. Και δεν ήταν μόνο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου. Αλλά το μήνυμα να το πάρουν και άλλοι. Ισως έκανε και την ανάγκη… φιλοτιμία, μια και οι σχέσεις του με την κυρία Μέρκελ έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε η δημόσια δήλωση στήριξης που περίμενε το Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς έθεσε τόσο το θέμα της εκταμίευσης της δόσης όσο και της επιμήκυνσης. Για τη δόση, μάλιστα, υποστήριξε ότι αργά ή γρήγορα θα την πάρουμε. Αυτό θα του έλυνε τα χέρια ακόμη και σε σχέση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, ενημέρωσε για το τι διημείφθη στις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη. Και οι τρεις τους συμφώνησαν να τα πουν τις επόμενες μέρες (ίσως και μέσα στην εβδομάδα) από κοντά σε μια ακόμη σύσκεψη κορυφής, καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Χθες η κυρία Μέρκελ, φτάνοντας στο Μαξίμου, χρειάστηκε την παρέμβαση του κ. Σαμαρά, που της θύμισε ότι είχε ξαναμπεί στο συγκεκριμένο γραφείο το 2007, μόνο που τότε είχε άλλον ένοικο, τον Κώστα Καραμανλή. «Δεν το θυμάμαι… αλλά είναι ωραίο γραφείο» είπε η καγκελάριος, η οποία ρώτησε τον πρωθυπουργό πού είναι το Κοινοβούλιο. Ο Αντώνης Σαμαράς της έδειξε ότι η ελληνική Βουλή βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μαξίμου.

Επειτα από δύο ώρες διαβουλεύσεων, ακολούθησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η κυρία Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων:

-Η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ούτε μόνο η καταβολή μίας δόσης θα επιλύσει όλα τα προβλήματα. Αλλά πραγματικά διακρίνουμε φως στο τέλος του τούνελ.

Η έκθεση της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στη συζήτησή μας ότι φυσικά η δόση, η οποία έπρεπε να είχε καταβληθεί το καλοκαίρι, είναι απόλυτα απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, το επόμενο βήμα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη μεριά του επισήμανε:

Ο ελληνικός λαός «δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητάει χάρες, αλλά είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει την ύφεση και να πιάσει τους στόχους» που έχουν τεθεί.

-Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα, πρώτον, αποδεικνύει ότι σπάμε μια διεθνή απομόνωση η οποία υπήρχε μέχρι σήμερα.

-Θεωρώ δεδομένο ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ιδιαίτερα οι χώρες της ευρωζώνης ενωμένες θα βοηθήσουν και την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού και ότι σήμερα υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία καθημερινά πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους.

-Εχθρός μας είναι η ύφεση και στόχος μας το να έχουν δυνατότητα τα νέα κυρίως παιδιά να βρουν εργασία.

Νίκος Ελευθερόγλου


Δεν λύγισε ούτε στα ντολμαδάκια

Ούτε τα… ντολμαδάκια ούτε οι υπόλοιποι ελληνικοί μεζέδες λύγισαν την Ανγκελα Μέρκελ. Χθες, στο λιτό γεύμα εργασίας που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες στο Μέγαρο Μαξίμου, η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να δοκιμάσει οτιδήποτε, με το πρόσχημα ότι είχε «τσιμπήσει» στο αεροπλάνο. Με εντολή του Μαξίμου κόπηκαν οι πολυτέλειες, ενώ για λόγους ασφαλείας, αλλά και πίεσης χρόνου, δεν έγινε το αρχικά σχεδιασμένο «τραπέζι» στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στο… όρθιο είδαν οι αντιπροσωπείες, σεμνά και ταπεινά, να περνούν από μπροστά τους 16 διαφορετικά μεζεδάκια με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, τα οποία προσφέρθηκαν ως finger food στους επισκέπτες από τη Γερμανία. Ντολμαδάκια, καναπεδάκια με τυρί, τόνο και αλλαντικά περιείχαν μεταξύ άλλων οι πιατέλες που κατέφθασαν στην Ηρώδου Αττικού.

Παρά την προτροπή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς την κυρία Μέρκελ να τιμήσει τον μπουφέ, η τελευταία επέδειξε αυτοσυγκράτηση και αρνήθηκε ευγενικά, μια και είχε ήδη γευματίσει στο αεροπλάνο προς την Αθήνα. Χιλιόμετρα μακριά από το Βερολίνο και τον διαιτολόγο της, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μία και μόνο παραχώρηση και δοκίμασε μερικά καναπεδάκια που βρίσκονταν σε αίθουσα δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς να προβεί σε υπερβολές. Η Γερμανίδα καγκελάριος με τη συμπεριφορά της έδειξε τι θα πει… γερμανική πειθαρχία. Τώρα, αν γεύτηκε το λευκό κρασί που προσφέρθηκε, δεν βάζουμε το χέρι στη φωτιά.


Παπούλιας: Εχει σχεδόν εξαντληθεί η αντοχή του λαού

Ο πρωθυπουργός εξήλθε με τη Γερμανίδα καγκελάριο από το Μαξίμου και κατευθύνθηκαν πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί ο κ. Κάρολος Παπούλιας έκανε δεκτή την κυρία Μέρκελ με τιμές αρχηγού κράτους.

Η κυρία Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπήκαν στο Προεδρικό από τη βόρεια είσοδο και περπάτησαν ανάμεσα στους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι στέκονταν δεξιά και αριστερά του διαδρόμου που οδηγεί στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου.

Μετά το αρχικό μπέρδεμα για το πού θα καθίσουν, μάλιστα η συνάντηση έγινε στη μεγάλη αίθουσα καθώς υπήρχε πλήθος δημοσιογράφων, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Παπούλιας κάθισαν μπροστά στο τζάκι του Προεδρικού Μεγάρου.

«Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος στην κυρία Μέρκελ.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο «να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδες σε αυτόν τον λαό που υποφέρει» και πρόσθεσε: «Μιλάω ιδιαίτερα για αναπτυξιακά μέτρα. Να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, που είμαστε πλέον πρωταγωνιστές μπροστά από την Ισπανία, και βέβαια και την ανεργία των γυναικών».

Από τη μεριά της η κυρία Μέρκελ, την οποία από λάθος ο κ. Παπούλιας την αποκάλεσε πρωθυπουργό, απάντησε: «Εχω έρθει ως φίλη της Ελλάδος. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων».

«Γνωρίζω ότι αυτή η πορεία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη» συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος και εξήγησε: «Ηρθα εδώ υπό την ιδιότητά μου -πράγμα που τόνισα και προς τον πρωθυπουργό-, ως εταίρος και ως φίλη της Ελλάδας. Οπουδήποτε μπορούμε, θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε στην επίλυση των προβλημάτων».

Ο κ. Παπούλιας αν και έχει άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας, έκανε τις επίσημες δηλώσεις στην ελληνική παρουσία διερμηνέα. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον κ. Παπούλια να απευθύνεται στην κυρία Μέρκελ στα γερμανικά κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν προτού ξεκινήσουν οι επίσημες δηλώσεις που έγιναν μπροστά στους δημοσιογράφους.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ