Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Η Μέρκελ επιμένει για επιτροπεία – επιτήρηση

Ομολογουμένως ο τίτλος που διάλεξε το «Spiegel» για το άρθρο του που αφορούσε την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής ήταν εντυπωσιακός. «Η Σύνοδος αμαυρώθηκε από τους φόβους για γερμανική κυριαρχία» έγραφε χαρακτηριστικά το έγκυρο περιοδικό στην ηλεκτρονική του σελίδα, αναφερόμενο βέβαια σε όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας μάζωξης των Ευρωπαίων εταίρων. Η Μέρκελ «πήρε το πράσινο φως για τα νέα μέτρα λιτότητας που ζητά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ωστόσο απέτυχε να κατευνάσει τους νέους φόβους για μία γερμανική κυριαρχία» στην Ευρώπη, σημείωνε το «Spiegel», προσθέτοντας ότι οι φόβοι αυτοί γεννήθηκαν από τις απαιτήσεις των Γερμανών να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Μετά τη Σύνοδο πάντως, η Μέρκελ υποχρεώθηκε να κάνει κι αυτή την παραχώρηση-υποχώρησή της. «Η Μέρκελ υποχωρεί – δεν ορίζεται επίτροπος στην Αθήνα» έγραφε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου, εξηγώντας στις εσωτερικές της σελίδες ότι «υπό την πίεση της κριτικής σε όλη την Ευρώπη η Γερμανίδα καγκελάριος εγκατέλειψε την ιδέα που είχε διατυπώσει το υπουργείο Οικονομικών να διοριστεί δημοσιονομικός επίτροπος για την Ελλάδα».

Ακόμη και η… υποχώρηση όμως για τη Μέρκελ έχει τα όριά της. «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά η ίδια, προσθέτοντας ότι «και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του χρέους και, δεύτερον, γιατί στη χώρα αυτή συζητούμε για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία». Εξήγησε βέβαια ότι «μια πιο ισχυρή εποπτεία δεν μπορεί να αποφασιστεί παρά μόνο με τη συναίνεση της Ελλάδας».

Κι αν η Μέρκελ αποπειράθηκε να τα μπαλώσει με έναν τρόπο βαφτίζοντας την «επιτροπεία επιτήρηση», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κυνικά δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη «υπό αυξημένη επιτήρηση» από την περίοδο έναρξης του πρώτου προγράμματος δανειοδότησης το 2010, και έσπευσε ταυτόχρονα να χαρακτηρίσει λογικές τις ανησυχίες της Γερμανίας.

Από την πλευρά του πάντως, ο γερμανικός Τύπος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τα περί επιτροπείας. «Χάος αντί στρατηγικής» έγραφε χαρακτηριστικά για το θέμα η «Suddeutsche Zeitung», προσθέτοντας ότι «η ιδέα (…) είναι πολιτικά εσφαλμένη. Γιατί θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία (…) σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια», αλλά και ότι «η πρόταση (…) καταδεικνύει το χάος της γερμανικής πολιτικής διάσωσης και την αποτυχία της». «Με την πρόταση αυτή η Μέρκελ ουσιαστικά πρότεινε κάτι που η Γερμανία δεν θα δεχόταν ποτέ για την ίδια» σημείωνε και η αυστριακή «Der Standard».

Τέλος, «ευφάνταστη και δυσάρεστη» χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Γιώργος Τραπεζιώτης


«Liberation»: Πείνα στην Αθήνα που θυμίζει Κατοχή εν μέσω της οικονομικής δικτατορίας

«Απειλούμενοι από την πείνα, όπως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω μιας νέας δικτατορίας. Αυτή τη φορά οικονομικής» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» για τους Ελληνες σε σχετικό ρεπορτάζ για τη χώρα μας με τίτλο «Δεν είχαμε δει την Ελλάδα έτσι από την Κατοχή».

Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας αναφέρεται στους σύγχρονους Ελληνες. Τους αποκαλεί νεόπτωχους ή καλύτερα «δίχως σταθερή κατοικία αλλά με iPhone». Είναι άνεργοι και υπερχρεωμένοι εξαιτίας των καταναλωτικών ρυθμών των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για τους απολυμένους των εταιριών που χρεοκόπησαν και για τους πρώην μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έπειτα από τα άγρια μέτρα λιτότητας.

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Κάθε ημέρα η ίδια σκηνή. Ενα σιωπηλό πλήθος στριμώχνεται μπροστά από το Δημαρχείο Αθηνών κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Το φαγητό μοιράζεται μέσα σε πλαστικές γαβάθες. Ενα από τα πιο συνηθισμένα πιάτα; Πουρές πατάτας συνοδευόμενος από Coca-Cola light!

Μέσα σε δύο χρόνια οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 25% και η ασιτία έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες της ελληνικής καθημερινότητας, σημειώνει η εφημερίδα. Οσο για τα μελανά σημεία της Ελλάδας; «Μαύρη εργασία, φορολογική εξαπάτηση, ανεπαρκής Δημόσια Διοίκηση» αναφέρει η δημοσιογράφος.

Μονάχα που ταυτοχρόνως κατανοεί ότι η Ελλάδα δεν είναι παρά ένα εργαστήριο όπου δοκιμάζουν την αντίσταση των λαών έτσι ώστε να εξαφανίσουν σε λίγο τη μεσαία τάξη σε όλη την Ευρώπη.

Δήμητρα Αθανασοπούλου


«Βρυξέλλες – ΗΠΑ (μέσω του ΔΝΤ) φτιάχνουν υπερμηχανισμό διάσωσης με 1.500 δισ ευρώ»

Ενας «υπερμηχανισμός» διάσωσης του ευρώ με πόρους 1.500 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζεται σε στενό κύκλο αξιωματούχων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστική είδηση που δημοσίευσαν χθες στην ηλεκτρονική τους σελίδα οι «Financial Times Deutschland».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, πρόκειται για έναν συνδυασμό τριών μηχανισμών διάσωσης, το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη σχεδιαστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ύψος του αποθεματικού διέρρευσε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, έπειτα από σχετική συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν, στο περιθώριο του πρόσφατου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Οι «Financial Times Deutschland» επισήμαναν ωστόσο ότι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, γεγονός που θεωρείται απολύτως λογικό, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η συναίνεση των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εκτιμάται πάντως ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου θα τεθούν και τα ζητήματα του EFSF (μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας) και του ESM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης), και από τη Σύνοδο του ΔΝΤ τον Απρίλιο.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ