Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Η μεταποίηση θα φέρει και εξαγωγές

Η Λακωνία έχει εξαιρετικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα (ελαιόλαδο, ελιές, πορτοκάλια κ.λπ.).

Ωστόσο δεν διαθέτει έναν οργανωμένο χώρο -π.χ. βιοτεχνικό πάρκο- για την τυποποίησή τους, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Την κάλυψη αυτής της σοβαρής έλλειψης έχει θέσει ως βασικό στόχο το Επιμελητήριο Λακωνίας.

«Θέλουμε τα προϊόντα που παράγουμε να μπορούμε να τα μεταποιούμε, να τα φέρνουμε στην κατάλληλη μορφή για την προώθησή τους, στηρίζοντας την εξαγωγική δραστηριότητα και αναδεικνύοντας την πραγματική αξία τους» δηλώνει εμφατικά στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Κώστας Πανδής. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται «μια προστατευόμενη περιοχή, για επιλεγμένη χρήση μέσης και ήπιας όχλησης». Ο κ. Πανδής αναφέρεται σε έναν πόλο μεταποίησης και καινοτομίας, για τη δημιουργία του οποίου υπολογίζεται ότι απαιτείται κρατική χρηματοδότηση της τάξεως των 10.000.000-11.000.000 ευρώ. «Μπορεί να φαίνονται πολλά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά είναι μια επένδυση με πολλαπλάσιο όφελος» επισημαίνει.

Γενικά το Επιμελητήριο Λακωνίας στηρίζει την εξωστρέφεια, γι’ αυτό και ενισχύει τη συμμετοχή Λακώνων επιχειρηματιών σε εκθέσεις του εξωτερικού.

«Είναι ανάγκη να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να προωθήσουμε προϊόντα, να στηρίξουμε την εξαγωγική δραστηριότητα, για την οποία χρειάζεται να αρθούν αποκλεισμοί και εμπόδια από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» τονίζει ο Κώστας Πανδής, εκτιμώντας ότι ο Καλλικράτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν περιόρισε τη γραφειοκρατία.

Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Λακωνίας δίνει μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των μελών του, διοργανώνοντας συχνά εκδηλώσεις με έμφαση στην καινοτομία. Στον ρόλο της καινοτομίας εστιάζει ο συνομιλητής μας επικαλούμενος τοπικά παραδείγματα, όπως αυτό του χωριού Κεφαλάς, όπου όλες οι καλλιέργειες είναι βιολογικές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την τοπική οικονομία. «Υπάρχει πεδίο δράσης, πρέπει όμως να απαλλαγούμε από την παλιά νοοτροπία και να δούμε την ανάπτυξη από νέα οπτική γωνία» σημειώνει. Και μπορεί, όπως αναφέρει, η Λακωνία να έχασε το τρένο της ανάπτυξης όταν περνούσε από την Ελλάδα, όμως αυτό την ευνοεί σήμερα, αφού «έχει ένα περιβάλλον καθαρό, απαλλαγμένο από δυνητικές εστίες προβλημάτων».

Ωστόσο, το παρόν είναι «βουνό» για τον επιχειρηματικό κόσμο της Λακωνίας. Η ασφυξία, από την πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας, είναι απειλητική για το σύνολο της αγοράς.

«Το ’80 και το ’90 συντελέστηκε η αποβιομηχάνιση της χώρας, την επόμενη δεκαετία επλήγησαν και οι βιοτεχνίες, ενώ τώρα καταστρέφεται ό,τι απέμεινε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες και στη μικρή μεταποίηση» επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Αποκλεισμένοι από την κυβέρνηση και χωρίς βασικές υποδομές

«Τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε υπουργοποίηση του τοπικού βουλευτή, με αποτέλεσμα να μη βοηθηθεί η Λακωνία στις υποδομές, ενώ με τη Ν.Δ. έγιναν έργα -κυρίως στην οδοποιία και τη σχολική στέγη-, χωρίς όμως κι αυτά να είναι στο βαθμό που θα έπρεπε». Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λακωνίας της Ν.Δ. Χρήστος Ηλιόπουλος εξηγεί με πολιτικούς όρους την οφθαλμοφανή υστέρηση της Λακωνίας σε έργα πνοής.

Αυτός ο ευλογημένος νομός στερείται αεροδρομίου, σιδηροδρόμου, λιμανιού, ενώ ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τη Σπάρτη με την Αθήνα προβλέπεται να παραδοθεί σε έναν χρόνο, σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρία!

Και σαν να μην έφταναν οι κραυγαλέες ελλείψεις έργων υποδομής, η κυβέρνηση καταργεί εφορίες (Νεάπολη, Αρεόπολη, Κροκεές), υποκαταστήματα του ΙΚΑ και σχολικές μονάδες, αποψιλώνοντας από υπηρεσίες μεγάλες περιοχές. Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρεται σε αποφάσεις που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον.

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα η ΝΟΔΕ επιδιώκει να απαντά με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις στα τοπικά προβλήματα. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά και στην επίτευξη του εκλογικού στόχου, που σύμφωνα με τον Χρήστο Ηλιόπουλο είναι η Λακωνία να επιστρέψει στην κορυφή, από πλευράς ποσοστών της Ν.Δ., σε όλη τη χώρα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ