Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Η μέθοδος για γερή καρδιά με βλαστοκύτταρα

Καρδιακά κύτταρα που αναπτύσσονται με τη χρήση βλαστοκυττάρων και θα ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς με τη βοήθεια του… φωτός δημιουργούν αυτόν τον καιρό επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν καρδιακά κύτταρα που θα μπορούν να εμφυτευθούν στην καρδιά ατόμων που πάσχουν από αρρυθμίες, βοηθώντας τους γιατρούς να ελέγξουν τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς, άρα και τους παλμούς της.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, στο εσωτερικό των κυττάρων υπάρχουν πρωτεΐνες που ονομάζονται οψίνες και επιτρέπουν στα ηλεκτρικά σήματα να διαπερνούν το κύτταρο κάθε φορά που τα χτυπάει το φως. Τα κύτταρα θα ρυθμίζονται από ένα διάλυμα που θα ελέγχεται με τη βοήθεια του φωτός, χωρίς να είναι απαραίτητη καμία συσκευή.

Οταν τα κύτταρα θα εμφυτεύονται στην καρδιά του ασθενούς, θα πρέπει να συγχρονιστούν με τον φυσικό χτύπο της καρδιάς και από τη στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο οι γιατροί θα μπορούν να ελέγχουν τους παλμούς εύκολα και ανώδυνα, μόνο με μία ακτίνα φωτός.

Σύμφωνα με το Popular Science, οι επιστήμονες αυτόν τον καιρό προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να κάνουν τον φυσικό ιστό του ανθρώπινου οργανισμού να μην απορρίπτει τα κύτταρα αυτά, όταν θα είναι σε φάση να εμφυτευθούν. «Ιδανικά, ο ιστός που θα έχει εμφυτευθεί θα “δένει” ηλεκτρικά με την καρδιά, λογικά μέσω διακυτταρικών πρωτεϊνών, έτσι ώστε με το πέρασμα του χρόνου το φως να μην είναι απαραίτητο για τον συγχρονισμό τους» είπε στο Popular Science ο επικεφαλής του προγράμματος Oscar Abilez.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν διευκρινίσει πώς ακριβώς θα λειτουργεί ένας βηματοδότης ή απινιδωτής που θα ελέγχεται από το φως, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας είναι ακόμα καινούργιος. Τόνισαν δε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να καθορίσουν, γι’ αυτό και εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια μέχρι η μέθοδος αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ