Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ή μέτρα ή εκλογές και… έπειτα μέτρα!

«Μέτρα εδώ και τώρα ή αλλιώς εκλογές» αναφέρει το τελεσίγραφο που απέστειλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ξένοι έχουν δώσει διορία έως τις 16 Ιανουαρίου στον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να τους ξεκαθαρίσει αν η χώρα θα οδηγηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Απρίλιο σε εθνικές εκλογές – αφού ο χρόνος διεξαγωγής είναι καθοριστικός για την επιβολή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας.

Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν τον Φεβρουάριο, τότε η τρόικα θα αφήσει για αργότερα τις συζητήσεις για τα νέα μέτρα. Αν όμως οι εκλογές οριστούν για τον Απρίλιο, τότε οι πιστωτές θα ζητήσουν τη λήψη ενός «διορθωτικού πακέτου παρεμβάσεων» ύψους 2 δισ. ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» των εσόδων του 2011.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτιάξει ήδη μια πρώτη λίστα με τους τομείς των εσόδων και των δαπανών από τους οποίους μπορεί να βρεθεί το προηγούμενο ποσό. Σε ό,τι αφορά τη φετινή υστέρηση στα κρατικά έσοδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να την καλύψει μέσα από τις νέες αυξήσεις έως 25% που προωθούνται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, αλλά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Τα τιμολόγια του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ αποτελούν την ασφαλέστερη δεξαμενή άντλησης εσόδων για την τρόικα, από τη στιγμή που θεωρείται αβέβαιο ότι θα εισπραχθούν οι φόροι.

Από τις δαπάνες η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγαλύτερες περικοπές στον χώρο της Υγείας, αλλά και στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, από το οποίο θα επιδιωχθεί πρόσθετη εξοικονόμηση 800.000.000 ευρώ. Αυτή θα προέλθει από το κλείσιμο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, από την καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, αλλά και από ένα διευρυμένο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Η λίστα αυτή θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ξένους, όταν θα ξανάρθουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους που θα διέπουν το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Οι νέες παρεμβάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για μείωση του ελλείμματος στο 6,5% το 2012. Πρόκειται για έναν στόχο που θεωρείται απίθανος να προσεγγιστεί, από τη στιγμή που η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με αστοχίες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα έσοδα (σ.σ.: η συνολική «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ), εξέλιξη η οποία «στέλνει» το φετινό έλλειμμα στο 10%, από 9% που εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Μ. Χριστοδούλου


«Κληρώνει» μέχρι το… ρεβεγιόν για τον κατώτατο μισθό

Η τελευταία εβδομάδα του έτους θα κρίνει την τύχη του κατώτατου μισθού. Με πρόσχημα τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλέσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση προτού αλλάξει ο χρόνος. Εκεί αναμένεται να τεθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού, τη μείωση του οποίου απαιτεί η τρόικα και καλοβλέπουν, χωρίς να τοποθετούνται πάντως επίσημα, οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί στην τρόικα ως το τέλος του έτους να έχει φέρει τους κοινωνικούς εταίρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τα επόμενα 24ωρα καταρχήν συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αρχικές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσέλθει σε κανέναν διάλογο στον οποίο θα υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, που ισοδυναμεί με κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί η συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας τόνιζαν ότι αυτό πρέπει να έχει γίνει το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου, για να φανεί προς την τρόικα ότι ξεκίνησε και επίσημα συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα. Οι δανειστές της χώρας ισχυρίζονται ότι η ΕΓΣΣΕ πρέπει να αλλάξει, καθώς θεωρούν ότι είναι υψηλό το μισθολογικό κόστος των 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εν μέσω ύφεσης.

Στην επιχειρηματολογία τους προστίθεται και το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, που κάνει δυσβάσταχτο το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Θέλουν μείωση εισφορών και κατώτατο μισθό στα επίπεδα των 450-500 ευρώ, δηλαδή «βουλγαροποίηση» της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Στις απόψεις των τροϊκανών φαίνεται ότι συγκλίνει μια μεγάλη μερίδα εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης έχει ζητήσει επίσημα το πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπει από 1ης Ιουλίου η ΕΓΣΣΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινούνται οι ξενοδόχοι και οι εργοδότες στο λιανεμπόριο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ