Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Η Μήλος ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για την «Αφροδίτη» της

Στο νησί του Αιγαίου, ο δήμαρχος και όλοι οι κάτοικοι ζουν για την ώρα που θα αρχίσει η εκστρατεία για την επιστροφή του αγάλματος που βρίσκεται στο Λούβρο

Από τον
Γεράσιμο Κόντο

Η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό του για περισσότερο από 15 χρόνια. «Οταν ήμουν στο σωματείο των ξενοδόχων, είχα συναντηθεί με τον τότε δήμαρχο της Μήλου και είχα προτείνει να αρχίσουμε μια καμπάνια για τον επαναπατρισμό της “Αφροδίτης”. Ο άνθρωπος δεν ασχολήθηκε τότε, ίσως να μην πίστεψε ότι το εννοούσα. Ορκίστηκα, λοιπόν, ότι, αν ποτέ βρεθώ σε κάποιο αξίωμα, θα κινήσω γη και ουρανό για να φέρω πίσω την “Αφροδίτη” μας» λέει ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την επιστροφή του περίφημου αγάλματος που κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το πανέμορφο νησί του Αιγαίου… ζει και αναπνέει για την επίσημη έναρξη της εκστρατείας το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Στις 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση στη Μήλο και θα αρχίσει η συλλογή υπογραφών για τον επαναπατρισμό της “Αφροδίτης”. Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε πάνω από 1.000.000 υπογραφές, που είναι το ελάχιστο όριο ώστε να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη τον ενθουσιασμό των κατοίκων της Μήλου, τη θερμή ανταπόκριση πολιτών, συλλόγων και φορέων από την υπόλοιπη Ελλάδα και των ομογενών στις ΗΠΑ, αλλά και τη στήριξη που συναντάμε σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία και η Γαλλία, πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών μέσα σε λίγους μήνες» αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού.

Η… σπίθα για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τον επαναπατρισμό της «Αφροδίτης της Μήλου» άναψε πριν από περίπου από δύο χρόνια, όταν ο κ. Δαμουλάκης επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου, στάθηκε μπροστά στο γκισέ και απαίτησε από τον (εμβρόντητο) υπάλληλο να δει ένα και μόνο έκθεμα, που ανήκει στο νησί του, χωρίς να πληρώσει εισιτήριο.

Αυθόρμητη κίνηση

«Ηταν μια κίνηση αυθόρμητη και συμβολική. Οι υπεύθυνοι αρχικά τα έχασαν. Στη συνέχεια, όμως, αποδέχθηκαν το αίτημά μου, άνοιξαν την πόρτα του μουσείου και με οδήγησαν στην αίθουσα στην οποία βρίσκεται το άγαλμα. Εβαλαν, μάλιστα, και μια ομάδα 10 φρουρών να με συνοδεύει, υποτίθεται για να προστατεύσουν την “Αφροδίτη” από εμένα. Θυμάμαι ότι τους είπα να προσέχουν τι κάνουν, επειδή το άγαλμα κινδυνεύει από εκείνους και όχι από τον δήμαρχο της Μήλου».

Από τότε, ο κ. Δαμουλάκης δεν σταμάτησε να συγκεντρώνει στοιχεία, να «σκαλίζει» την ιστορία της αρπαγής της «Αφροδίτης της Μήλου» από τους Γάλλους και να προετοιμάζει το έδαφος για τη διεκδίκησή της. «Δουλέψαμε εντατικά, βρήκαμε παλιά αρχεία, βιβλία, αναζητήσαμε πληροφορίες σε πολλές ιστορικές πηγές. Εχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί σιγά σιγά, θα ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και -ελπίζουμε- ότι θα φέρει ξανά στον τόπο μας το άγαλμα της “Αφροδίτης”. Στη Μήλο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό κάτι μοναδικό. Η τοπική κοινωνία έχει συσπειρωθεί γύρω από τον μεγάλο στόχο. Με σταματούν ηλικιωμένοι στον δρόμο και με ρωτούν πότε θα ξεκινήσουμε και πώς μπορούν να βοηθήσουν».

Η επιτροπή

Την ευθύνη του εγχειρήματος έχει αναλάβει επιτροπή διεκδίκησης, που αποτελείται -προς το παρόν- από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αναμένεται να έχει η πρώην πρωταθλήτρια του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν Ολγα Βασδέκη, ενώ μετά την εκδήλωση της 11ης Ιουνίου θα συγκροτηθεί και μια ομάδα υποστήριξης με επιφανείς προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Η επιτροπή διεκδίκησης θα διευρυνθεί. Θα γίνει μια επιλογή 10-11 ατόμων από τους χώρους του πολιτισμού, του αθλητισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβουν να τρέξουν την εκστρατεία και θα δώσουν το στίγμα μας σε όλη την Ευρώπη. Η ομάδα υποστήριξης θα βοηθήσει κυρίως στο κομμάτι της επικοινωνίας, της διάδοσης του μηνύματος και των επιχειρημάτων μας».

Ο «χάρτης» των ενεργειών του Δήμου Μήλου περιλαμβάνει επίσης δημιουργία ιστοσελίδας για το εγχείρημα, συνεντεύξεις Τύπου και παρουσιάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών φορέων, διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου στη Μήλο στις 8 Απριλίου 2018 (επέτειος της εύρεσης του αγάλματος). «Στο συνέδριο θα παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία, ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι η αρπαγή της “Αφροδίτης της Μήλου” ήταν μια πολεμική πράξη και όχι αποτέλεσμα εμπορικής συναλλαγής, όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι έχουμε στην κατοχή μας ακόμα και γκραβούρα που αποκαλύπτει την ολοκληρωμένη μορφή του αγάλματος, με τα χέρια του, που σήμερα λείπουν. Η γκραβούρα φαίνεται ότι ανήκε στον άνθρωπο που βρήκε το άγαλμα. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η αρπαγή της “Αφροδίτης” και πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να αρχίσει ένας κύκλος ανασκαφών στο σημείο εντοπισμού της, που ενδέχεται να φέρει στο φως πολύτιμα ευρήματα».

Αρχισε το χτίσιμο του (νέου) σπιτιού της

Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Μήλου έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες αναστήλωσης του παλαιού Σχολείου Θηλέων στην Πλάκα, που θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο και θα αποτελέσει το νέο «σπίτι» της «Αφροδίτης». Το ιστορικό κτίριο του 1600, με τις επιβλητικές καμάρες που «βλέπουν» σε έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο, ρήμαζε εδώ και περίπου μισό αιώνα. «Στο παρελθόν είχε στεγάσει διάφορες υπηρεσίες, είχε χρησιμοποιηθεί ως ταχυδρομείο, είχε αλλάξει αρκετές χρήσεις. Είναι ένα κτίριο 90 τ.μ. σε μια πολύ ωραία συνοικία. Καταφέραμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, προχωράμε στην αντικατάσταση της στέγης, που είχε καταρρεύσει, και θα δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο μουσείο, κατάλληλο να υποδεχθεί την “Αφροδίτη της Μήλου” και άλλα σπάνια εκθέματα. Ελπίζουμε ότι έως τις 8 Απριλίου 2020, που θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από τον εντοπισμό και την αρπαγή του αγάλματος, η “Αφροδίτη” θα βρίσκεται στο σπίτι της» σημειώνει ο δήμαρχος Μήλου. 

Ενα αριστούργημα ύψους 2,02 μ. και βάρους 900 κιλών!

Σκαλισμένο σε παριανό μάρμαρο, με ύψος 2,02 μ. και βάρος 900 κιλά, το υπέροχο άγαλμα της «Αφροδίτης της Μήλου» χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, ομορφιάς και αρμονίας. Αν και αρχικά θεωρήθηκε έργο του Πραξιτέλη, είναι πλέον σαφές ότι ο δημιουργός ήταν κάποιος άλλος σπουδαίος γλύπτης με το όνομα Αγήσανδρος ή Αλέξανδρος. Το αρχαιοελληνικό γλυπτό βρέθηκε στις 8 Απριλίου του 1820 από τον αγρότη Γεώργιο Κεντρωτά, που έσκαβε στο χωράφι του μαζί με τον γιο του και τον ανιψιό του, στην περιοχή Κλήμα της Μήλου. Το άγαλμα βρέθηκε κομματιασμένο, πιθανότατα χωρίς χέρια, αν και σύμφωνα με άλλες πηγές δεν αποκλείεται τα χέρια του να έσπασαν κατά τη μεταφορά του στη Γαλλία. Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκαν επίσης μαρμάρινες αφιερώσεις (ορθογώνιες στήλες που ονομάζονταν Ερμές) και φθαρμένα τμήματα άλλων αγαλμάτων.

Ο Ελληνας αγρότης προσπάθησε να κρύψει το άγαλμα της Αφροδίτης από τους Γάλλους ναυτικούς που συμμετείχαν σε ανασκαφές σε γειτονική έκταση, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο νεαρός αξιωματικός Ολιβιέ Βουτιέ, που βρισκόταν εκείνη την περίοδο στη Μήλο με το πολεμικό πλοίο «Εσταφέτ», αντιλήφθηκε αμέσως την αξία του γλυπτού και ενημέρωσε τον Γάλλο υποπρόξενο Λουί Μπρεστ, που έσπευσε να παζαρέψει την αγορά του. Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, εντάσεις και συμπλοκές μεταξύ Γάλλων, Τούρκων και Ελλήνων, το άγαλμα της Αφροδίτης φορτώθηκε τελικά σε πλοίο του γαλλικού στόλου. Την 1η Μαρτίου του 1821 προσφέρθηκε στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΗ΄ και στη συνέχεια πήρε τη θέση του στο Λούβρο, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου, στην Πλάκα, εκτίθεται σήμερα ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος, που αποτελεί δωρεά του Μουσείου του Λούβρου.

Και ο Πρ. Παυλόπουλος στην πρώτη γραμμή

Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τον επαναπατρισμό της «Αφροδίτης της Μήλου» θα βρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στο εγχείρημα, τόσο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες όσο και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο του νησιού.

«Είχα την ευκαιρία να τον επισκεφθώ στο Προεδρικό Μέγαρο, να παρουσιάσω αναλυτικά το πλάνο μας, καθώς και τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας. Η πρώτη φράση που μου είπε ήταν: “Πάμε δυνατά, να το πετύχουμε μαζί”. Με διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του, και με τη στάση του μου έδωσε μεγάλη χαρά και δύναμη» αναφέρει ο κ. Δαμουλάκης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να παραστεί στην εκδήλωση της 11ης Ιουνίου, δίνοντας -συμβολικά- το σήμα για την εκκίνηση της εκστρατείας, ενώ πιθανότατα θα βάλει τη σφραγίδα του και στο κείμενο διεκδίκησης που θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, μετά τη συλλογή του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών.

«Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύτιμη και συγκινητική. Η επιστροφή της “Αφροδίτης” στη Μήλο είναι εθνική υπόθεση και θα συμβάλει στην ανόρθωση της εθνικής υπερηφάνειας μας, που τα τελευταία χρόνια κάποιοι προσπαθούν να ισοπεδώσουν» σημειώνει ο δήμαρχος Μήλου.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ