Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Η μονομαχία στη σκιά του πληγωμένου αετού

Hταν το τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τη μητέρα των μαχών στις 6 του Νοέμβρη. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ διασταύρωσαν τα ξίφη τους και όπως έδειξαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε στα σημεία. Το θέμα του τρίτου και τελευταίου ντιμπέιτ ήταν η εξωτερική πολιτική.

Είχε σημασία; Οχι ιδιαίτερη, καθώς -όπως αποδείχτηκε- οι διαφορές τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο θέλουν να δείχνουν. Με την Κίνα αλλά και την Ευρώπη να απουσιάζουν σχεδόν από τη συζήτηση, οι διεκδικητές της προεδρίας επιβεβαίωσαν αυτό που είναι ήδη γνωστό: Η αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο θα κριθεί από την οικονομία και τα εσωτερικά θέματα. Το τρίτο ντιμπέιτ έγινε στη Φλόριντα και το παρακολούθησαν σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, χαλαρός όπως πάντα και με τον αέρα του προέδρου, ήταν τις περισσότερες φορές επιθετικός, έχοντας προφανώς πάρει το μάθημά του από την πρώτη του αποτυχία. Η εξωτερική πολιτική, άλλωστε, είναι το τερέν του… Με δεδομένες αρκετές επιτυχίες, όπως η δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, για τον Ομπάμα ήταν εύκολο να προκαλέσει αμηχανία στον Μιτ Ρόμνεϊ. Κι όμως, παρά τις μεγάλες αντικειμενικές αδυναμίες και γκάφες του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, οι δημοσκοπήσεις δεν έδωσαν στον Ομπάμα τις τεράστιες διαφορές που απολάμβανε το 2008. Κι αυτό γιατί η αλλαγή που ευαγγελιζόταν στις τότε προεκλογικές του ομιλίες αποδείχτηκε «λίγη», καθώς δεν κατάφερε να εξαλείψει την ανεργία ούτε να επουλώσει τις πληγές του λαβωμένου αετού.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο τρίτο ντιμπέιτ οι δημοσκοπήσεις ήταν υπέρ του Ομπάμα. Τη μεγαλύτερη διαφορά κατέγραψε το CBS, το 53% ανέδειξε νικητή τον Ομπάμα, το 24% θεωρεί το «ματς» ισόπαλο και το 23% θεωρεί νικητή τον Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του CNN ο Ομπάμα εμφανίζεται νικητής με 48% έναντι 40% για τον Ρόμνεϊ. Στη δημοσκόπηση του Public Policy Polling στις 11 κρίσιμες πολιτείες ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις εντυπώσεις με 53% έναντι 42% του Ρόμνεϊ. Online δημοσκόπηση για την Google έδωσε στον Ομπάμα 45,1% έναντι 35,3% του Ρόμνεϊ. Μετά το τέλος των ντιμπέιτ η προεκλογική εκστρατεία των δύο στρατοπέδων ανεβάζει ταχύτητα για τις τελευταίες δύο εβδομάδες του αγώνα: Οι πρώτοι σταθμοί του μεγάλου δρομολογίου του Ομπάμα είναι η Φλόριντα και το Οχάιο και του Ρόμνεϊ το Κολοράντο.

Τα ντιμπέιτ, όμως, δεν αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα για το αποτέλεσμα της κάλπης. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν πρόκειται να κρίνουν με βάση τις θέσεις των υποψηφίων για την εξωτερική πολιτική, όπως επισήμαναν όλοι σχεδόν οι αναλυτές. Οι πανεθνικές δημοσκοπήσεις που κρίνονται ως οι πιο σημαντικές δείχνουν ότι στις πολιτείες-κλειδιά, όπως το Οχάιο, η Φλόριντα και η Βιρτζίνια, οι δύο υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος για τη νίκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ομπάμα διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στο Οχάιο, ο Ρόμνεϊ προηγείται στη Φλόριντα, ενώ στη Βιρτζίνια οι δύο άνδρες συγκεντρώνουν τα ίδια ποσοστά προτίμησης. Στις συγκεκριμένες πολιτείες το θέμα της ανεργίας αποτελεί το μείζον ζήτημα. Αυτή είναι η αιτία, άλλωστε, που στο τρίτο ντιμπέιτ ο Ρόμνεϊ προσπάθησε πολλές φορές να φέρει τη συζήτηση σε εκείνο το σημείο, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι η ισχυρή εξωτερική πολιτική και η άμυνα βασίζονται στην ισχυρή οικονομία.

Γεράκια ή περιστέρια;

Στις ΗΠΑ την εξωτερική πολιτική δεν τη διαμορφώνει κατ’ ανάγκη ο πρόεδρος. Πολλές από τις θέσεις είναι πάγιες και δεν αλλάζουν είτε βρίσκεται στο τιμόνι του Λευκού Οίκου ένας Δημοκρατικός είτε ένας Ρεπουμπλικάνος. Τα λόμπι αλλά και τα μεγάλα επιτελεία των συμβούλων και των αξιωματούχων παίζουν καταλυτικό ρόλο για τον δρόμο που παίρνει η αμερικανική εξωτερική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά παραδοσιακά οι δύο υποψήφιοι δίνουν ένα στίγμα προθέσεων στις προεκλογικές τους ομιλίες και στα ντιμπέιτ. Ιράν, Μέση Ανατολή, Ρωσία και οι εκστρατείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έδωσαν την ευκαιρία στον μεν Ρόμνεϊ να κατηγορήσει τον Ομπάμα για αποδυνάμωση της παρουσίας των ΗΠΑ ανά την υφήλιο, στον δε Ομπάμα να δείξει ότι ο Ρόμνεϊ δεν περνάει το «τεστ του επιτελάρχη», ότι δηλαδή δεν διαθέτει ούτε τη γνώση ούτε το όραμα για την εξωτερική πολιτική που απαιτεί η αμερικανική προεδρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα σημείο ο Ρόμνεϊ ανέφερε πως το αμερικανικό Ναυτικό έχει λιγότερα πλοία απ’ όσα είχε το 1917. Ο Ομπάμα του απάντησε σαρκαστικά: «Κυβερνήτη, έχουμε επίσης λιγότερα άλογα και τουφέκια. Εχουμε κάτι πράγματα που λέγονται αεροπλανοφόρα, πάνω τους προσγειώνονται αεροπλάνα. Εχουμε κάτι πλοία που πάνε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα πυρηνικά υποβρύχια»!

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι έχει απογοητεύσει το Ισραήλ, τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Σε αρκετά σημεία ο Ρεπουμπλικάνος απέφυγε παγίδες του Ομπάμα και δεν έλειψαν και θέσεις στις οποίες εμφανίστηκε να συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε να μην αποξενώσει πλήρως τους κεντρώους αναποφάσιστους. Ο Ρόμνεϊ, μην μπορώντας να κάνει οτιδήποτε άλλο, συνεχάρη τον Ομπάμα για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν -το λαμπρότερο παράσημο της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας-, αλλά επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε απ’ αυτό το μπέρδεμα σκοτώνοντας, χρειάζεται συνεκτική και αποφασιστική στρατηγική».

Η απαξιωτική αναφορά για την Ελλάδα και η οικονομία

Για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έγινε καμία αναφορά. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ δεν παρέλειψε, όμως, ούτε και σ’ αυτό το ντιμπέιτ -κάτι που συνηθίζει και σε ομιλίες του στην προεκλογική περίοδο- να ισχυριστεί ότι η πολιτική Ομπάμα οδηγεί την αμερικανική οικονομία στα βήματα της Ελλάδας. Οταν ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα για την ανεργία, ο Αμερικανός ηγέτης επανέλαβε την κριτική του κατά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, επειδή οι εταιρίες του επένδυαν στην Κίνα.

Οπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, ο κ. Ρόμνεϊ, στις περισσότερες τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εμφανίστηκε με διαφορετικές θέσεις σε σχέση με προηγούμενες απόψεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σε γενικές γραμμές συμφώνησε με την πολιτική του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές έκαναν λόγο για «Ρομνησία», κάτι που είχε αναφέρει το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Ομπάμα, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι ξέχασε τις υπερσυντηρητικές θέσεις του και τις αντικατέστησε με πιο μετριοπαθείς για να ικανοποιήσει μέρος του εκλογικού σώματος, επιχειρώντας να κερδίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ: Αν δεχτεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του, επισήμαναν χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου-συντονιστή της συζήτησης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι «έπειτα από τόσα χρόνια πολέμων πρέπει να χτίσουμε και το δικό μας έθνος», ενώ ο Ρόμνεϊ υποστήριξε πως «πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο, όχι να περιμένουμε», όπως είπε, «από τα Ηνωμένα Εθνη, τη Ρωσία και την Κίνα τι θα πράξουν», προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη. Για τον Ομπάμα η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ είναι «τα τρομοκρατικά δίκτυα», για τον Ρόμνεϊ «το πυρηνικό Ιράν».

Οι αμφίρροπες πολιτείες που θα βγάλουν νικητή

Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες έχουν παράδοση στην προεδρική κάλπη υποστηρίζοντας ένα από τα δύο κόμματα – τα λεγόμενα προπύργια των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών. Υπάρχουν όμως και οι πολιτείες των αναποφάσιστων και των μετακινούμενων εκλογικών σωμάτων. Η κάθε πολιτεία ανάλογα με τον αριθμό των εκλεκτόρων της έχει άλλη βαρύτητα. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, διαθέτει 55 ψήφους σε αντίθεση με τη Μοντάνα, που έχει μόνο 3. Στα πεδία των μαχών οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν νικητή ή ηττημένο. Είναι οι πολιτείες όπου ξοδεύεται το περισσότερο χρήμα και ο περισσότερος χρόνος.

Κολοράντο (9 ψήφοι)

Με μεγάλο ισπανόφωνο πληθυσμό, το Κολοράντο ψήφισε το 2008 Δημοκρατικούς αν και στις προηγούμενες τρεις προεδρικές εκλογές έδωσε τη νίκη στους Ρεπουμπλικάνους. Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι κατοικούν στο Ντένβερ και στο Μπούλνερ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κυριαρχούν στην περιφέρεια, όπου κατοικούν οι βαθιά συντηρητικοί και θρησκευόμενοι.

Φλόριντα (29 ψήφοι)

Στην πολιτεία του ήλιου η Disney εκλέγει πρόεδρο! Παραδοσιακά η πλέον αμφίρροπη πολιτεία έχει εκλέξει πρόεδρο σε όλες τις αναμετρήσεις από το 1996, με πλέον χαρακτηριστική τη μάχη Τζορτζ Μπους – Αλ Γκορ το 2000, που κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η πολιτεία είναι από μόνη της ένα μωσαϊκό. Προτεστάντες στον Βορρά, Αμερικανοκουβανοί στον Νότο που κινούνται στον ρεπουμπλικανικό χώρο και στον αντίποδα οι κάτοικοι του Μαϊάμι και της Τάμπα, οι Εβραίοι συνταξιούχοι του Παλμ Μπιτς και οι ισπανόφωνοι, που ψηφίζουν Δημοκρατικούς.

Αϊοβα (6 ψήφοι)

Το 2008 έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία στον Ομπάμα. Οι δυτικές αγροτικές περιοχές ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους, ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πιο φιλικά προς τους Δημοκρατικούς.

Μίσιγκαν (16 ψήφοι)

Η περιοχή των αυτοκινητοβιομηχανιών και των Τριών Αδελφών του Ντιτρόιτ, που χτυπήθηκε άσχημα από την κρίση. Θεωρείται πολιτεία πιστή στους Δημοκρατικούς από το 1992 και μετά, θα δείξει όμως αν τελικά οι εργαζόμενοι έχουν πειστεί για την αξία των μεγάλων πακέτων διάσωσης.

Μινεσότα (10 ψήφοι)

Το αστέρι του Βορρά θα ψηφίσει με βάση την οικονομία, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπως η Μινεάπολις. Με την ανεργία στο 5,9% και τη φτώχεια στο 10,6% η μάχη θα είναι σκληρή.

Νεβάδα (6 ψήφοι)

Οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στη μεγάλη ισπανόφωνη κοινότητα, οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καθώς η ανεργία ίπταται στο 15%.

Νιου Χαμσάιρ (4 ψήφοι)

Η πολιτεία είναι διχασμένη. Το 2008 έδωσε νίκη στον Ομπάμα, το 2000 είχε δώσει τη νίκη στον Τζορτζ Μπους. Η γειτνίασή της με τη Μασαχουσέτη θεωρητικά θα λειτουργήσει υπέρ του Μιτ Ρόμνεϊ.

Νέο Μεξικό (5 ψήφοι)

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί θα επαναλάβουν τη νίκη του 2008, αν και ο κυβερνήτης είναι Ρεπουμπλικάνος. Ο Ομπάμα ποντάρει στον μεγάλο λατινοαμερικανικό πληθυσμό.

Βόρεια Καρολίνα (15 ψήφοι)

Προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων επί σειρά ετών, η Βόρεια Καρολίνα άλλαξε στρατόπεδο το 2008, δίνοντας νίκη, αλλά με ισχνή πλειοψηφία στον Ομπάμα.

Οχάιο (18 ψήφοι)

Γενέτειρα επτά προέδρων, το Οχάιο θεωρείται από τις σημαντικότερες πολιτείες που θα κρίνουν και αυτές τις εκλογές. Η κρίση δεν λυπήθηκε το Οχάιο, που κάποτε μεσουρανούσε στον τομέα της βιομηχανίας. Το 2008 έδωσε τη νίκη στον Ομπάμα.

Πενσιλβάνια (20 ψήφοι)

Από το 1992 και μετά υποστήριξε τους Δημοκρατικούς, δίνοντας όμως νίκη με ισχνή πλειοψηφία το 2000 και το 2004. Το 2010 η πολιτεία εξέλεξε Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη και γερουσιαστή.

Βιρτζίνια (13 ψήφοι)

Οπως το μεγαλύτερο κομμάτι του Νότου, η Βιρτζίνια στήριζε έως το 1960 τους Δημοκρατικούς. Κατόπιν παρέδωσε τα κλειδιά στους Ρεπουμπλικάνους. Η αύξηση όμως των ισπανόφωνων σε συνδυασμό με τον αφροαμερικανικό πληθυσμό δημιουργεί νέα δεδομένα. Το 2008 κέρδισε ο Ομπάμα, αισιοδοξεί ότι θα τα καταφέρει και πάλι.

Ουισκόνσιν (10 ψήφοι)

Οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1988, οι Ρεπουμπλικάνοι όμως έχασαν με πολύ μικρή διαφορά στις εκλογές του 2000 και του 2004, ενώ εξέλεξαν κυβερνήτη και μία θέση στη Γερουσία. Το Ουισκόνσιν είναι η γενέτειρα του Πολ Ράιαν, του υποψήφιου αντιπροέδρου του Μιτ Ρόμνεϊ.


Η Σέλεϊ, ο Γκας και οι άλλοι ομογενείς που είναι υποψήφιοι

Με παλιά ονόματα αλλά και νεοεισερχόμενους στην πολιτική, η ελληνοαμερικανική κοινότητα προσδοκά ότι θα κάνει και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αισθητή την παρουσία της στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Στην Αμερικανική Γερουσία υπηρετεί σήμερα μόνο η Ολυμπία Σνόου, Ρεπουμπλικανή από την πολιτεία του Μέιν, η οποία όμως αποσύρεται από το Κογκρέσο μετά τη λήξη της θητείας της. Η κυρία Σνόου αποφάσισε να μην επιδιώξει επανεκλογή κι έτσι όλες οι ελπίδες της ομογένειας να αποκτήσει ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή συγκεντρώνονται στη Σέλεϊ Μπέρκλεϊ. Η Σέλεϊ Μπέρκλεϊ, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον την α’ εκλογική περιφέρεια της Νεβάδας. Η ίδια θέλησε να εγκαταλείψει το αξίωμά της προκειμένου να διεκδικήσει τη μία θέση γερουσιαστή της Νεβάδας στη Γερουσία. Δημοκρατική η ίδια, δίνει μια σκληρή μάχη με τον δημοφιλή Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της. Η Μπέρκλεϊ απολαμβάνει την υποστήριξη του άλλου γερουσιαστή της Νεβάδας, του Χάρι Ριντ, ο οποίος και είναι ο αρχηγός των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Ολα θα κριθούν από το εάν ο Ομπάμα κερδίσει τη Νεβάδα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ονόματα των ομογενών είναι γνωστά. Γκας Μπιλιράκης, Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, Τζον Σαρμπάνης, Δημοκρατικός από το Μέριλαντ και γιος του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, και Νίκη Τσόνγκα, χήρα του γερουσιαστή και προεδρικού υποψηφίου Πολ Τσόνγκα.

Η οικογένεια του Γκας Μπιλιράκη κατάγεται από την Κάλυμνο. Ο παππούς και η γιαγιά του μετανάστευσαν στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Τάρπον Σπρινγκς, ένα ψαρολίμανο της Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, που έγινε τότε η πρωτεύουσα της αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού. Ο πατέρας του Μιχάλης εξελέγη βουλευτής, που εκπροσώπησε επί 24 χρόνια την ίδια εκλογική περιφέρεια στην Ουάσινγκτον. Αποσύρθηκε το 2008 και τη θέση του διεκδίκησε και κέρδισε ο Γκας.

Εγγονός μεταναστών και ο Τζον Σαρμπάνης. Ο παππούς του Σπύρος Σαρμπάνης ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Λακωνία και άνοιξε εστιατόριο στην κωμόπολη Σάλσμπουρι του Μέριλαντ. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη και έζησε από πολύ μικρός την ανάμιξη του πατέρα του στην πολιτική. Κατά τους αναλυτές, η επανεκλογή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Η Νίκη Τσόνγκα, εκπροσωπεί την 5η εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης από τον Οκτώβρη 2007, μετά τη νίκη της σε έκτακτες εκλογές για το υπόλοιπο της θητείας ενός άλλου βουλευτή που παραιτήθηκε. Η Νίκη γνώρισε τον σύζυγό της Πολ Τσόνγκα το 1967 στη Μασαχουσέτη και στάθηκε στο πλευρό του σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του, με κορύφωση τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών το 1992 για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Πολ Τσόνγκας υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την κούρσα εξαιτίας της άνισης μάχης με τον καρκίνο. Τελικά πέθανε το 1997. Η Νίκη Τσόνγκα έχει προωθήσει πολλά από τα θέματα που έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Εχει υποστηρίξει νομοσχέδια και ψηφίσματα υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και είναι υπέρμαχος ελληνικών θεμάτων, όπως το επίσημο όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, η αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και η προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Την εκλογή της στο Κογκρέσο μέσω της Νεβάδας επιδιώκει η Ντίνα Τάιτους. Η ίδια είχε ήδη στο ενεργητικό της μια βουλευτική θητεία στην Ουάσινγκτον το 2008, αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2010. Είναι εγγονή του Ελληνα μετανάστη από τα Τρίκαλα Κωνσταντίνου Καθώνη.

Ο Τζέιμς Κάργας είναι ο επίσημος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη βουλευτική έδρα της 7ης εκλογικής περιφέρειας του Τέξας στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ομογενής πολιτικός άρχισε την καριέρα του το 1988, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και είναι παντρεμένος με την επίσης Ελληνοαμερικανίδα Ντονίτα Παπαγεωργίου.

Ο Τζον Αρβανίτης είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη βουλευτική έδρα της 11ης εκλογικής περιφέρειας του Νιου Τζέρσεϊ. Ορκωτός λογιστής στο επάγγελμα, η βασική του αρχή -όπως λέει ο ίδιος- είναι η σκληρή δουλειά και οι ίσες ευκαιρίες.

{{-PCOUNT-}}51{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ