Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Η… μπάλα στη Βουλή!

O κύβος ερρίφθη, με τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη χθες το πρωί να ζητούν τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα αποτύχει και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η απόφαση αυτή ήρθε ενώ η προκαταρκτική εξέταση βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων και μετά τη δεύτερη -όπως έγινε γνωστό χθες- κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, κατά την οποία προσκόμισε ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών και σχετικά έγγραφα.

Οι δύο εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαβιβαστικό τους, το οποίο απευθύνεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, επικαλούμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που ορίζει την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή στις περιπτώσεις που απαιτείται διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων, τονίζουν ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους. Ο κ. Τέντες αναμένεται να αναθέσει τη δικογραφία σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, αφού τη μελετήσει, θα δώσει το πράσινο φως για τη διαβίβασή της στη Βουλή, ώστε τα αρμόδια όργανά της να αναζητήσουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες παραγόντων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Η διπλή κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη στους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώπιον των οποίων φέρεται να επιβεβαίωσε τις δημόσιες δηλώσεις τους, αρχικά στους «Times» της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια σε ελληνικά ΜΜΕ, ότι δηλαδή είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου περί των προβληματισμών που επικρατούσαν στο ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος, αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό στοιχείο που οδήγησε στο αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων. Πέραν του κ. Ρουμελιώτη, οι εισαγγελείς εξέτασαν ως μάρτυρες τη Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθώς και τον πρώην υπουργό Γεράσιμο Αρσένη. Οι προγραμματισμένες καταθέσεις της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου και των Γιώργου Ζαννιά, πρώην υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπό την τότε ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και Πέτρου Χριστοδούλου, πρώην προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έπειτα από αυτήν την εξέλιξη ματαιώθηκαν.

Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αυτή να είναι ενδεχομένως και η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ο τροποποιημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που προβλέπει τη συγκρότηση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, πριν από την Προανακριτική Επιτροπή, που θα αξιολογήσει νομικά τα στοιχεία και τη βασιμότητά τους και θα επεξεργαστεί νομικά και ουσιαστικά τις κατηγορίες. Σε πρώτη φάση πάντως θα πρέπει να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή, για την οποία απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών.

Βάσω Παλαιού


Αλέκα: Φυλακή για όσους πλούτισαν από τα CDS

Υπέρ της καταδίκης και της φυλάκισης όσων πολιτικών προσώπων πλούτισαν από τα κερδοσκοπικά προϊόντα του Μνημονίου τάχθηκε χθες η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας μάλιστα ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συνδράμει και ο Περισσός. «Αν υπάρχει θέμα με τα CDS, αν κάποιοι δηλαδή πολιτικοί πλούτισαν προσωπικά παίζοντας στα CDS κ.λπ., αυτοί πρέπει να δικαστούν και να φυλακιστούν και πολύ ευχαρίστως να συνδράμουμε» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου με θέμα την αγωνιστική προετοιμασία του κόμματος για την αντιμετώπιση των οικονομικών μέτρων. Η Αλέκα Παπαρήγα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το κόμμα υπέστη στρατηγικής σημασίας ήττα στις εκλογές, δημιουργώντας την αίσθηση ότι δεν ευθύνονται τα πρόσωπα για το αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε και τη στάση του ΚΚΕ να αρνηθεί -παρά το κόστος- τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση Αριστεράς, η οποία, όπως είπε, θα «ξέπεφτε στα μάτια του ελληνικού λαού» από τη στιγμή που δεν θα είχε ως προτεραιότητα την αποδέσμευση από την Ε.Ε.


Focus: Γελοιποίηση Παπανδρέου για τις πολυτελείς διακοπές

Τον τίτλο του «καλοπερασάκια» απένειμε το περιοδικό «Focus» στον Γιώργο Παπανδρέου, με δόξα και τιμή. Σε ένα σφοδρά -κι όχι άδικα- επικριτικό κείμενο το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει τον πρώην πρωθυπουργό ως έναν άνθρωπο που δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην Ελλάδα και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει διακοπές πολυτελείας στα ελληνικά νησιά. Εν ολίγοις το περιοδικό απλά αποτυπώνει την πραγματικότητα.

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αφήνει τα σημάδια της. Δεν το βλέπουν όμως όλοι αυτό. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο σοσιαλιστής πολιτικός ήδη από το 2010 είχε εξοργίσει τους Ελληνες, όταν είχε παρακαλέσει το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο ίδιος όμως έκανε 40ήμερες διακοπές» σχολιάζει ο Γερμανός αρθρογράφος και συνεχίζει: «Μετά την παραίτηση από το αξίωμά του, τον Νοέμβριο του 2011, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη βουλευτική του έδρα, αλλά έκανε διακοπές 45 ημερών σε πολυτελή ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά».

Το γερμανικό περιοδικό κάνει αναφορά και στο περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, όταν ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε αίτημα παροχής αδείας στο Κοινοβούλιο για να ταξιδέψει μαζί με τους πρώην υπουργούς Π. Μπεγλίτη και Γ. Μανιάτη στο Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής για τη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι πρόεδρος. «Η άδεια εγκρίθηκε εν μέσω γέλιων από την πλευρά των βουλευτών, που επεσήμαναν ότι ο Παπανδρέου έτσι και αλλιώς κάνει συνεχώς διακοπές».

Εκτενή αναφορά γίνεται και στα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο «παλεύει για να μην πέσει στην αφάνεια, ενώ τα χρέη έχουν φτάσει στα 11.200.000 ευρώ».

Ο Παπανδρέου δεν κινδυνεύει, σχολιάζει το περιοδικό. «Μπορεί με τις εμφανίσεις του ως επισκέπτης ομιλητής να βελτιώσει τη βουλευτική του αποζημίωση. Γύρω στα 40.000 ευρώ θα λάβει μέσω της Harvey Walker Agency στις αρχές Οκτωβρίου για μία ομιλία σε ένα συνέδριο στην Κύπρο».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ