Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η «νίκη» της δανειολήπτριας

Μια δικαστική απόφαση που διαγράφει ένα μεγάλο μέρος από το χρέος ενός νοικοκυριού και προκαλεί πλατιά χαμόγελα σε όλα τα υπόλοιπα, πάρθηκε αυτή τη φορά από το Πρωτοδικείο Χανίων. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δευτεροβάθμιο δικαστήριο της χώρας δικαιώνει δανειολήπτη που προσέφυγε σ’ αυτό, αιτώντας βελτίωση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (Ειρηνοδικείο Χανίων).

Αναλυτικότερα, η υπόθεση αφορά μια 46χρονη δανειολήπτρια, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η οποία είναι δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός) και ο μηνιαίος μισθός της το 2011 ήταν 905 ευρώ, συν 100 ευρώ από μηνιαίο μίσθωμα λόγω εκμίσθωσης ενός δωματίου. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε χρεωθεί σε επτά διαφορετικές τράπεζες με αρκετά προϊόντα (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και χρέος επαγγελματικό σαν εγγυήτρια) συνολικού ποσού χρέους 115.946,11 ευρώ. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο εκτίμησε τα υποβληθέντα στοιχεία, το πραγματικό κόστος διαβίωσης της ίδιας και του ανήλικου τέκνου της στο ποσό των 700 ευρώ, ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι αρκεί το ποσό των 500 ευρώ. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ορίσει περίοδο χάριτος ενός χρόνου, ενώ το δευτεροβάθμιο δύο χρόνων. Επιπλέον, ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο υπολόγισε και έκανε δεκτή την εμπορική αξία του ακινήτου στα 120.000 ευρώ, το δευτεροβάθμιο υπολόγισε το ύψος της εμπορικής αξίας της κατοικίας στο ποσό των 93.500 ευρώ.

Ετσι η δανειολήπτρια με την εφέσιμη αίτησή της πέτυχε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο να ρυθμίσει τα χρέη της, να κερδίσει έναν επιπλέον χρόνο χάριτος, διέσωσε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία και διέγραψε και ένα μεγάλο μέρος από τα χρέη της. Πλέον η 46χρονη δανειολήπτρια καλείται να καταβάλλει για 228 μήνες το ποσό των 400 ευρώ.

Νίκος Δεμισιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ