Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η Νίκη της Σαμοθράκης στον «γιατρό» για λίφτινγκ

Γύρω της, αντί για επισκέπτες, έχει σκαλωσιές. Και θα τις έχει για ακόμη μερικούς μήνες, έως ότου οι εντατικές εργασίες που γίνονται για τη… θεραπεία της ολοκληρωθούν. Η Νίκη της Σαμοθράκης θα ξανανοίξει τα φτερά της την άνοιξη του 2014, αφού πρώτα βρεθεί το 1.000.000 ευρώ που απαιτείται για την αποπεράτωση του μακρόπνοου έργου συντήρησης του γλυπτού. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου το Μουσείο του Λούβρου καλεί όλους μας από κάθε γωνιά του πλανήτη να γίνουμε αρωγοί στο τιτάνιο αυτό εγχείρημα μέσα από την καμπάνια «Ολοι Μαικήνες», προσφέροντας τον οβολό μας. Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως μας πληροφορεί και η επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας www. louvresamothrace.fr, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί είναι 410.000 ευρώ. Οσο για την ελληνική συμβολή στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης, ανέρχεται μόλις στα 300 ευρώ μιας και πέντε μόνο Ελληνες ιδιώτες αποφάσισαν να το χρηματοδοτήσουν… Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον…

Το επιβλητικό γλυπτό έχει απομακρυνθεί από τη γνωστή θέση του -επί δεκαετίες κοσμούσε την κορυφή της σκάλας Νταρού- και έχει μεταφερθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την περίφημη Αίθουσα των Επτά Καμινάδων. Οπως μας εξήγησε και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του πολιτιστικού οργανισμού Σοφί Γκρανζ, η… μετακόμιση της Νίκης της Σαμοθράκης ήταν μια ιδιαίτερα περίπλοκη και σύνθετη διαδικασία που διήρκεσε πέντε ολόκληρες εβδομάδες. «Οπως καταλαβαίνετε, για την πραγματοποίησή της απαιτούνταν λεπτοί χειρισμοί. Συνολικά 23 κομμάτια, που συναποτελούν τη βάση του γλυπτού με βάρος 30 τόνους, έπρεπε να μετακινηθούν».

Για το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκατάστασης του μνημείου έχουν επιστρατευτεί οι καλύτεροι των καλυτέρων. Στόχος των επιστημόνων, το γλυπτό που κατάγεται από τη Σαμοθράκη να επανακτήσει τη χαμένη αίγλη του. Ή, λιγότερο ποιητικά, να καθαριστεί και να επανενωθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του, τα οποία για δεκαετίες βρίσκονταν στις αποθήκες του Λούβρου. Οπως είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και ο διευθυντής του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτίνεζ «το έργο τέχνης είναι φτιαγμένο από διαφορετικά είδη μαρμάρου. Το άγαλμα είναι φτιαγμένο από παριανό μάρμαρο και η νηόσχημη βάση του είναι κατασκευασμένη από λευκόγκριζο μάρμαρο της αρχαίας Λάρτου. Οι διαφορές είναι εμφανείς, γι’ αυτό, άλλωστε, θα προσπαθήσουμε να τις εξαλείψουμε. Ακόμη, θέλουμε να ενσωματώσουμε στο άγαλμα θραύσματα από την πλώρη του σκάφους αλλά και από το πίσω μέρος της βάσης».

Η αποσυναρμολόγηση του μνημείου ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας «έπιασαν» δουλειά οι ειδικοί αναλυτές με τις ακτίνες λέιζερ. «Ηταν απαραίτητο να γίνουν οι αναλύσεις» επισήμανε η κ. Γκρανζ. «Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο για τη λεπτομερή παρατήρηση του μαρμάρου αλλά και υπέρυθρες ακτίνες, οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν τη δομή του μνημείου».

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην πορεία των εργασιών διαδραματίζει και η Διεθνής Επιτροπή Αποκατάστασης -την απαρτίζουν εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο-, η οποία, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων, κατέληξε στη θεραπεία, την οποία έπρεπε να δεχτεί το μνημείο.

Μάλιστα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι συντηρητές καθαρίζουν προσεκτικά το μάρμαρο και τις επιφάνειες σοβά, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του πολιτιστικού οργανισμού, η Νίκη της Σαμοθράκης θα επανατοποθετηθεί στην αρχική της θέση την άνοιξη του 2014.

Μόλις πέντε Ελληνες έχουν δώσει χρήματα (συνολικά 300 ευρώ!)

Μόλις πέντε Ελληνες έχουν συνδράμει με τον οβολό τους στη μεγάλη καμπάνια που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες το Μουσείο του Λούβρου με στόχο τη συγκέντρωση του ποσού του 1.000.000 ευρώ. Είναι χρήματα που υπολείπονται και θα δοθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης τόσο στο γλυπτό όσο και στην αρτ-ντεκό σκάλα Νταρού. Το συνολικό κόστος του πρότζεκτ ανήλθε στα 4.000.000 ευρώ, από 3.000.000 ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί και καλυφθεί από τις δωρεές και τις χορηγίες πολιτιστικών οργανισμών αλλά και εύπορων ιδιωτών. «Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα περιλαμβάνει την ολοκληρωτική ανακαίνιση της μνημειώδους σκάλας, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κομμάτι τεραστίων διαστάσεων. Λόγω του ότι αυτή η σκάλα οδηγεί τους επισκέπτες στη Μόνα Λίσα αλλά και την Αφροδίτη της Μήλου, η συντήρησή της θα πρέπει να γίνει χωρίς να κλείσει. Οπως καταλαβαίνετε, είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Οταν πρωτοανακοινώσαμε τις εργασίες αυτές, ο προϋπολογισμός ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση. Τώρα γνωρίζουμε ότι μόνο η συντήρηση του τμήματος της σκάλας θα μας κοστίσει σχεδόν 2.700.000 ευρώ» εξήγησε η κ. Γκρανζ. Μέχρι σήμερα, πάντως, οι Μαικήνες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της… Νίκης για βοήθεια είναι αρκετοί, μια και το 41% του απαιτούμενου ποσού έχει συγκεντρωθεί. Ούτως ειπείν, στα ταμεία του Λούβρου έχουν κατατεθεί 410.000 ευρώ. Και, φυσικά, έπεται συνέχεια… «Πολλοί γενναιόδωροι δωρητές συνέβαλαν δίνοντας μεγάλα ποσά» τόνισε η κ. Γκρανζ. «Η μέση χορηγία κυμαίνεται στα 130 ευρώ, όπως συνέβαινε άλλωστε και στις παλιότερες καμπάνιες που κάναμε. Πάντως, είμαστε αισιόδοξοι ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε τον στόχο μας».

Οσο για την ελληνική συνδρομή στο σπουδαίο έργο της αποκατάστασης της Νίκης της Σαμοθράκης, ενός ελληνιστικό μνημείου ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση αναγκάζει τους Ελληνες να κρατούν το πορτοφόλι τους… ερμητικά κλειστό. Μόλις πέντε συμπατριώτες μας έδωσαν χρήματα στην καμπάνια «Ολοι Μαικήνες», ενώ το συνολικό ποσό και των πέντε δωρεών δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ! Δύσκολοι καιροί για χορηγίες, θα σκεφτεί κανείς…

Τα οφέλη για τους χορηγούς

Και για να μη νομίζετε ότι οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού οργανισμού είναι αχάριστοι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μουσείο είναι αρκετά γενναιόδωρο με τους χορηγούς του. Πιο συγκεκριμένα για δωρεές από 20 έως 199 ευρώ θα δίνεται η δυνατότητα στους σπόνσορες κατά τη διάρκεια των εργασιών να θαυμάσουν από κοντά τη Νίκη της Σαμοθράκης, για δωρεές 200 έως 299 ευρώ θα προσφέρεται η δυνατότητα της πριβέ ξενάγησης στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος, ενώ για δωρεές 300 έως 499 ευρώ «Οι φίλοι του Λούβρου» σάς προσφέρουν για έναν χρόνο την ιδιότητα του μέλους του μουσείου. Τέλος, όσοι θέλουν να προσφέρουν από 500 ευρώ και πάνω είναι προσκεκλημένοι του πολιτιστικού ιδρύματος σε μια ξεχωριστή βραδιά, σε ένα σουαρέ, όπου η πρωταγωνίστρια θα είναι φυσικά η Νίκη.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ