Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Η Ντόρα απαιτεί τη δίωξη του επικεφαλής της Αρχής που βρήκε το 1.000.000 €

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» επιχείρησε να εφαρμόσει χθες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και με αναφορά που εγχείρισε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε ζήτησε τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη.

Ζητώντας και τα ρέστα, στην αναφορά της η κυρία Μπακογιάννη καταφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του κ. Νικολούδη, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την «εξαγωγή» του 1.000.000 δολαρίων στο Λονδίνο από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο. Επιπλέον ισχυρίζεται ότι ο κ. Νικολούδης υπέπεσε σε ανακρίβειες στην Επιτροπή Θεσμών στη Βουλή (για παράδειγμα ανέφερε ότι «η εκροή έγινε από πολιτικό πρόσωπο»). Ετσι κάνει λόγο για «βάρβαρη κακοποίηση της αλήθειας» από μέρους του επικεφαλής της Αρχής και διερωτάται εάν «είναι συμμέτοχος σε μια άθλια προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός της και της Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Και συνεχίζει η κυρία Μπακογιάννη: «Είναι αρωγός του συστήματος στην προσπάθεια ενδεχόμενης συγκάλυψης βουλευτή πραγματικού δράστη εξαγωγής 1.000.000 ευρώ στο εξωτερικό; Είναι επιπόλαιος και ανεύθυνος; Ο,τι και αν από τα παραπάνω είναι, ασφαλώς πρόκειται για ακατάλληλο εισαγγελικό λειτουργό για τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται και ασφαλώς ελεγκτέο για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα, πιθανώς δε και για ποινικά, εφόσον η έρευνα που πιστεύω ότι θα διατάξετε αποδείξει δόλια προαίρεση». Την ίδια στιγμή η κυρία Μπακογιάννη δηλώνει ότι έπεσε από τα σύννεφα (!) όταν ενημερώθηκε ότι τη μεταφορά του 1.000.000 φέρεται ότι την έχει πραγματοποιήσει ο σύζυγός της.

Ο σύζυγός της σε δηλώσεις του στον Βήμα Fm υπεραμύνθηκε και αυτός με τη σειρά του των κινήσεών του δηλώνοντας ότι είναι νόμιμες, και διερωτήθηκε: «Αν ήθελα να προστατεύσω τα λεφτά μου από την ελληνική κρίση, γιατί να μην τα αφήσω στη Ν. Υόρκη;»

Πάντως, από την πλευρά του κ. Νικολούδη επισημαίνεται ότι εκείνος λειτούργησε απολύτως νόμιμα και με διακριτικότητα και από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές στη Βουλή ότι πρόκειται για νόμιμη ενέργεια.

Σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο μόνος αρμόδιος για να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, όπως ο κ. Νικολούδης, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυρία Μπακογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τον βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ζήτησε προφορικά τη διαβίβαση της αναφοράς της στον κ. Παπαϊωάννου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενδεχομένως θα μπορούσε να ζητήσει ποινική έρευνα, στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, δεν θεωρείται πιθανό, καθώς ο κ. Νικολούδης δεν φέρεται ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Βάσω Παλαιού


Τροπολογία για την άρση απορρήτου όταν ελέγχονται πολιτικοί

Τροπολογία με την οποία ζητούν να μην ισχύει το απόρρητο και η προστασία προσωπικών δεδομένων όταν ερευνώνται δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων κατέθεσαν χθες 90 βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον Γ. Γιακουμάτο.

Οπως αναφέρουν, «οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες αναδεικνύουν τάση αμφισβήτησης του κύρους του συνόλου του πολιτικού κόσμου -με αφορμή τα καταδικαστέα παραδείγματα μικρής μερίδας πολιτικών προσώπων- φανερώνουν ότι οι ισχύουσες εκτελεστικές του Συντάγματος διατάξεις ως προς τη θωράκιση της διαφάνειας τής υπό την ευρεία έννοια του όρου οικονομικής ζωής των πολιτικών προσώπων είναι ανεπαρκείς».

Για τον λόγο αυτόν οι βουλευτές κρίνουν απαραίτητο να προστεθεί στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη ρύθμιση, με την οποία για τα πολιτικά πρόσωπα (πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές αλλά και υπευθύνους κομματικών ταμείων) δεν θα ισχύουν οι διατάξεις περί απορρήτου και περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τις έρευνες που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση και τη γενικότερη οικονομική τους δραστηριότητα.

Λίγο αργότερα τροπολογία με το ίδιο περιεχόμενο αλλά και λεπτομερή αιτιολογική έκθεση με την οποία εξηγείται γιατί μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι αντισυνταγματική κατέθεσε και ο Χ. Καστανίδης.

Την τροπολογία του κ. Γιακουμάτου υπογράφουν επίσης οι: Θ. Νάκος, Δ. Σταμάτης, Δ. Τσουμάνης, Γ. Βαγιωνάς, Π. Βαρδίκος, Αρ. Ντινόπουλος, Κ. Κουκοδήμος, Μ. Παπαδόπουλος, Μ. Τζίμας, Κ. Γκιουλέκας, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Πλακιωτάκης, Μ. Κεφαλογιάννης, Γ. Αποστολάκος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Ολ. Κεφαλογιάννη, Στ. Κωνσταντινίδης, Γ. Λαμπρόπουλος, Π. Μελάς, Μ. Κόλλια, Δ. Σιούφας, Σπ. Γαληνός, Γ. Τραγάκης, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Κ. Τσιάρας, Γ. Καρασμάνης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Χαλκίδης, Θ. Πλεύρης, Σ. Κεδίκογλου, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ολ. Ρενταρή, Γ. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Γ. Ιωαννίδης, Τ. Καρυπίδης, Θ. Λεονταρίδης, Κ. Κόλλιας, Ν. Καντερές, Γ. Βούρος, Ζ. Τζηκαλάγιας, Β. Οικονόμου, Γ. Αρβανιτίδης, Χ. Μαγκούφης, Ν. Ζωίδης, Μ. Παντούλας, Π. Παυλόπουλος, Σ. Βαλυράκης, Ευτ. Δαμιανάκης, Β. Κεγκέρογλου, Β. Τσόνογλου, Ευ. Κουρουπάκη, Γ. Φραγγίδης, Σ. Μερεντίτη, Σ. Εμινίδης, Μ. Τζελέπης, Β. Γερανίδης, Δ. Καρύδης, Π. Μπεγλίτης, Θ. Χαντάβας, Τ. Δημητρουλόπουλος, Β. Παπανδρέου, Β. Μεϊμαράκης, Ελ. Ράπτη, Ντ. Βρεττός, Μ. Θεοχάρη, Αρ. Αγάτσα, Β. Παπαχρήστος, Αγγ. Μανωλάκης, Κ. Καρτάλης, Δ. Παπουτσής, Π. Ρήγας, Χρ. Αηδόνης, Σπ. Μοσχόπουλος, Σπ. Μαργέλης, Δ. Κουσελάς, Ελπ. Τσουρή, Θ. Δαβάκης, Δ. Τσιρώνης, Κ. Περλεπέ, Λ. Γρηγοράκος, Θ. Γιαννόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Δημαράς, Κ. Μουσουρούλης, Αλ. Κοντός, Μ. Στρατάκης, Θ. Παπαδόπουλος και Π. Κουρουμπλής.

Η τροπολογία θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια και με δεδομένα τόσο τον αριθμό των υπογραφών όσο και τον διακομματικό χαρακτήρα της θα είναι πολύ δύσκολο για τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην την κάνει αποδεκτή.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Δι@ύγεια αποκαλύπτει τα κυβερνητικά ψεύδη

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον ΕΟΔΥ για το «παράλληλο σύστημα»Να ψεύδεται πιάστηκε ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την προσπάθειά...

Στα σχοινιά η κυβέρνηση για το διπλό σύστημα καταγραφής

Το Μαξίμου «θερίζει θύελλες» ύστερα από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίας! Σιωπούν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥΤο τσουνάμι των αποκαλύψεων της «δημοκρατίας» για το...

Τροπολογία ΜέΡΑ25 για φρένο στο «φαγοπότι» των κολοσσών

Ο Βαρουφάκης ζητά να μπει τέλος στην ασυλία που απολαμβάνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένουΝα μπει τέλος στο αδιάκοπο «φαγοπότι» των υπερεθνικών εταιριών-κολοσσών που...

Επανένταξη στις 120 δόσεις αν πληρωθεί η 1η δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου

Τη δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις, εφόσον πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, δίνει στους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που...

Δώρο σε τρεις δόσεις για όσους είναι υπό καθεστώς αναστολής

Η ολοκλήρωση της πληρωμής θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Στα 534€ «κλείδωσε» η αποζημίωση ειδικού σκοπούΣε τρεις δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες...