Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Η «οδύσσεια» ενός καπετάνιου

Μια άκρως κατατοπιστική επιστολή, που περιγράφει με γλαφυρότητα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που ζουν στα νησιά, έστειλε στη «δημοκρατία» ο αναγνώστης μας Γεώργιος Καραπέτρος, συνταξιούχος καπετάνιος από την Κεφαλλονιά. Ο καπετάνιος μάς εξιστορεί την περιπέτεια που πέρασε (που είναι για γέλια και για κλάματα) για να κάνει ένα triplex αρτηριών και φλεβών στα πόδια, το οποίο και τελικά πλήρωσε 200 ευρώ (το 25% της σύνταξής του!) σε ιδιωτικό εργαστήριο της Κεφαλλονιάς.

Το δίλημμα που αντιμετώπισε ήταν ή να πληρώσει από την τσέπη του ή να… σαλπάρει από το νησί του και να πάει σε κάποιο συμβεβλημένο εργαστήριο στην Πελοπόννησο (!), καθώς, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, ολόκληρο το νησί είναι ακάλυπτο αφού κανένα από τα δύο ιδιωτικά εργαστήρια δεν εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους! Τελικά, έβαλε το χέρι στην τσέπη, καθώς η εξέταση δεν έπαιρνε καθυστέρηση. Ο κ. Καραπέτρος φρόντισε να στείλει την ίδια επιστολή και στον ΕΟΠΥΥ (στον διευθυντή, στη Διεύθυνση Σχεδιασμού, στο Τμήμα Παροχών), στον Οίκο του Ναύτου, όπου ανήκε έως και το περασμένο χειμώνα, και στο υπουργείο Υγείας, για να είναι όλοι ενήμεροι.

Διαβάστε πώς περιγράφει την οδύσσειά του ο συνταξιούχος του πρώην Οίκου Ναύτου και σήμερα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, όπως μας ενημερώνει, ζει σε ένα χωριό της βόρειας Κεφαλλονιάς, 48 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αργοστόλι, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού.

«Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου πρήστηκε το δεξί πόδι μου και επισκέφτηκα το νοσοκομείο Αργοστολίου. Η διάγνωση των γιατρών ήταν πιθανή λοίμωξη μαλακών μορίων, αλλά επειδή το πόδι ήταν πρόσφατα χειρουργημένο, μου ζητήθηκε να κάνω ένα triplex αρτηριών και φλεβών κάτω άκρων, ώστε να αποκλεισθεί η περίπτωση θρόμβωσης, προκειμένου να μου χορηγηθεί η δέουσα αγωγή» αναφέρει ο κ. Καραπέτρος, σημειώνοντας ότι του επισημάνθηκε ότι η εξέταση αυτή δεν γίνεται στο νοσοκομείο και γι’ αυτό θα έπρεπε να απευθυνθεί σε ένα από τα δύο ιδιωτικά εργαστήρια του νησιού και να πληρώσει από την τσέπη του την εξέταση!

«Επικοινώνησα και εξέθεσα λεπτομερώς την περίπτωσή μου στους κάτωθι φορείς και έλαβα τις ακόλουθες απαντήσεις» συνεχίζει ο καπετάνιος και μας προτρέπει: «θαυμάστε»

1. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Η απάντηση ήταν ότι έπρεπε να κάνω την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο και να πληρώσω όλη την αξία της χωρίς δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

2. ΙΚΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Υπάρχει ένα συμβεβλημένο εργαστήριο του κ. Μ…, το οποίο όμως έχει κάνει επίσχεση εργασίας, οπότε έπρεπε να πληρώσω την εξέταση.

3. Το πολυδιαφημισμένο 14784 (τηλεφωνικά ραντεβού ΕΟΠΥΥ): Δεν μπόρεσαν να μου δώσουν απάντηση και με παρέπεμψαν στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού.

4. ΕΟΠΥΥ ΑΘΗΝΑ

Με παρέπεμψαν εναλλακτικά και με τη σειρά:

(α) Στο εργαστήριο ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, το οποίο μου γνώρισε ότι εκτελεί μόνο αιματολογικές εξετάσεις. (β) Στην Περιφερειακή Διοίκηση ΕΟΠΥΥ Κεφαλλονιάς: Το τηλέφωνο δεν απαντούσε.

5. Και πάλι ΕΟΠΥΥ ΑΘΗΝΑ

Αφού στο νησί δεν υπάρχει συμβεβλημένο εργαστήριο και η εξέταση δεν εκτελείται στο νοσοκομείο ή ΙΚΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΩ ΕΚΤΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, συγκεκριμένα στην ΚΥΛΛΗΝΗ (Πελοπόννησος), να ψάξω εκεί να βρω συμβεβλημένο εργαστήριο ή νοσοκομείο και να επιστρέψω στο νοσοκομείο Αργοστολίου προκειμένου να μου χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, παρά το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο ιδιωτικά εργαστήρια που θα μπορούσαν να εκτελέσουν την εξέταση, η μόνη διαφορά ήταν ότι δεν ήταν συμβεβλημένα.

Επειδή, όπως εξηγεί ο κ. Καραπέτρος, δεν ήταν δυνατόν να περιμένει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ και να διακινδυνεύσει την υγεία του, «να υποβάλω τον ΕΟΠΥΥ σε πρόσθετα έξοδα που θα είχε μία επιδείνωση της κατάστασής μου και τα έξοδα μετακίνησης ήταν πολλαπλάσια της αξίας της εξέτασης, αποφάσισα και έκανα την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο, όπου πλήρωσα 160 ευρώ και μαζί με τα εισιτήρια του νοσοκομείου, ακτινογραφίες, φάρμακα, εκτός μεταφορικά, συνολικά 200 ευρώ, ποσό το οποίο είναι ίσον με το 1/4 της σύνταξης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να πληρώσω μόνο 20 ευρώ (εισιτήρια νοσοκομείου και συμμετοχή στα φάρμακα)»!

Και καταλήγει η επιστολή: «Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί στον ασφαλισμένο της Κεφαλλονιάς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλου νησιού δεν προσφέρονται ίσες ή ίδιες ή παρόμοιες υπηρεσίες με αυτέ στον ασφαλισμένο των μεγάλων αστικών κέντρων. Και ερωτώ πόσο μακριά από τον τόπο διαμονής του πρέπει κάποιος να μετακινηθεί προκειμένου να βρει τα περίφημα συμβεβλημένα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, τα οποία το ένα μετά το άλλο αποχωρούν, οι γιατροί παραιτούνται, οι φαρμακοποιοί κόβουν την πίστωση;

Τελικά όλοι τρίβουν τα χέρια τους. Γιατί οι μεν γιατροί εισπράττουν την αμοιβή τους από τους ασφαλισμένους, οι φαρμακοποιοί πληρώνονται με μετρητά τα φάρμακα, επίσης από τους ασφαλισμένους, ο δε ΕΟΠΥΥ γιατί δεν χρεώνεται με έξοδα επισκέψεων και φαρμάκων ούτε πληρώνει γιατρούς και φαρμακοποιούς»! Αραγε μπορεί κάνεις από τους αρμοδίους να απαντήσει στον καπετάνιο;

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ